In The Movies regel je het hele wel en weer van een filmmaatschappij. Van het opbouwen van een studio, tot het kiezen van acteurs en actrices, en van het schieten van de film tot het in toom houden van je sterren. Het spel is lekker luchtig opgezet, wat ook direct te zien is aan de cartooneske graphics van de speelwereld. Je begint allereerst met het bebouwen van je eigen lapje grond en voor je het weet staat er een heuse filmstudio te pronken. The Movies is historisch opgezet en neemt alle soorten films mee in de gameplay. Na de studio opgebouwd te hebben, kies je een genre film, pik je wat acteurs van de straat en begin je met filmen. Het historische concept houdt in dat je begint met zwart wit films en zo de hele evolutie van de film meemaakt tot de special effect bolwerken van tegenwoordig.

Het maken van films is in het spel niet enkel een leuke “toe-kijk”-feature gebleven: je mag zelf het roer in handen nemen en volledig naar eigen smaak je flicks in elkaar draaien met de advanced moviemaker. Je hebt de keuze uit verscheidene type films, zoals horror, western of romantisch. Ook maak je zoals gezegd zelf de keuze welke acteurs en actrices er in je film gaan schitteren. Waar je werknemers in het begin nog low-life sukkels zijn, zullen ze naarmate je films succesvoller worden, ook daadwerkelijk sterallures krijgen. De A.I. zorgt ervoor dat iedere 'ster' zijn eigen wensen heeft, wat een veelzijdige gameplay oplevert. Op de E3 kregen we scènes te zien waarin acteurs na verloop van tijd enorm dik werden, dronken over de set waggelden en zelfs verslaafd aan de drugs raakten. Aan jou vervolgens de taak je manschappen weer op de rails te krijgen.

Een andere leuke feature is dat je te allen tijde een plastisch chirurg tot je beschikking hebt. Dit medisch genie kan werkelijk alle delen van een lichaam aanpassen. Ja, inderdaad, ook de boobies. Denk je dus dat je film kwalitatief het niet gaat redden, roep dan de hulp van de vriendelijke man in witte jas in en vergroot de voorgevel van je hoofdpersonage wat. Door deze slimme manoeuvre zullen de critici (die in het spel met een grote knipoog neergezet worden als oversekste, contactgestoorde figuren) je film direct wat hoger waarderen. En dit levert natuurlijk weer meer geld op.

Voor wat afwisseling kun je tevens wat lieve diertjes over je set laten lopen. Hoewel ze niet als hoofdpersonage gebruikt kunnen worden (een Lady en de Vagebond zit er dus jammer genoeg niet in), kun je ze wel als co-ster mee laten spelen. Echt leuk worden je films pas als je zelf de voice-overs in gaat spreken. Vervolgens kun je ook nog al je films, sets en acteurs uitwisselen via een online service. Kunnen je vrienden ook eens lachen.

Wat we van The Movies gezien hebben op de E3 heeft ons meer dan verblijd. Het spel lijkt kwalitatief goed in elkaar te zetten en levert heerlijk luchtige gameplay, die met de typische Lionhead humor gebracht wordt. Absoluut een game om in te de gaten te houden!