Preview

The Franz Kafka Videogame

Kafkaëske puzzels: absurd vermakelijk

Geschreven door Remco Beckers op

De literaire motieven van het existentialisme en absurdisme schreeuwen er nu niet bepaald om in een game verwerkt te worden. Voor de vroeg 20e-eeuwse werken van Franz Kafka is dat misschien nog wel meer het geval. Toch zijn Der Process, Die Verwandlung en Das Schloss de grootste inspiratiebronnen van The Franz Kafka Videogame: een point-and-click-puzzelgame van indieontwikkelaar mif2000 (alias van Denis Galanin). 

Absurdisme, surrealisme, hopeloosheid, bureaucratie – het zijn allemaal thema’s die een grote rol gaan spelen in Galanins nieuwe puzzelgame. Grappig. Want de werken van Kafka, op enkele korte verhalen na, hadden het daglicht nooit mogen zien, als het aan de jong gestorven schrijver gelegen had: hij gaf een vriend, Max Brod, de opdracht alles te vernietigen. Brod negeerde dit, gaf de werken uit en liet de wereld kennismaken met een jonge advocaat die zijn hele volwassen leven op een kantoor werkte, te weinig tijd had voor zijn passie, schrijven, en zich gevangen voelde in de onderdrukkende nachtmerrie van een allesoverheersende bureaucratie. Hoera.

De hoofdpersonages van Kafka proberen vaak tevergeefs te ontsnappen aan de bizarre situaties en labyrinten die uiteindelijk hun doem zullen worden. Films als Brazil, Dark City, Cube, Lost Highway en die beruchte aflevering van Breaking Bad (die met die vlieg) vertonen allemaal Kafkaëske elementen. Het is dan niet verwonderlijk dat het constante gepuzzel van die hoofdpersonages zich vroeger of later vertaalt naar een videogame.

K.

In een email aan Polygon schreef de ontwikkelaar: “De held, genaamd K., krijgt plotseling een baan aangeboden. Dit verandert zijn leven en dwingt hem een verre reis te ondernemen. Tot zijn grote verrassing blijkt de wereld buiten zijn vertrouwde thuisland niet zo normaal te zijn als hij altijd dacht. Samen met de held ervaar je een sfeer van absurditeit, surrealiteit en totale onzekerheid”.

Een korte trailer laat een fraai getekende, cartoony stijl zien. Veel pastelkleurtjes, vrolijk getekende poppetjes en, voor de liefhebber, genoeg verwijzingen naar Kafka (het insect in de lange jas mag natuurlijk niet ontbreken). Het oplossen van de ene puzzel leidt je verder naar de volgende, om op die manier je weg door het verhaal te banen. Waar dit precies over zal gaan, is niet bekend. 

H.

mif2000 heeft in 2011 een soortgelijke game gemaakt, geïnspireerd op de werken van William Shakespeare, Hamlet vooral. Hamlet, or the Last Game without MMORPG Features, Shaders, and Product Placement, heeft misschien één van de meest pretentievolle titels van de afgelopen jaren, maar is desalniettemin een degelijke puzzelgame (72 op Metacritic). In deze game vervangt de speler Hamlet in een puzzelavontuur om Hamlets vriendinnetje Ophelia te redden van de kwaadaardige Claudius. De game kent boss fights, logicapuzzels en hersenkrakers, in dezelfde getekende ontwerpen en kleuren van The Franz Kafka Videogame.

De motivatie was dat mif2000/Galanin geen enkele game kende over Hamlet en er daarom maar eentje, in zijn eentje, maakte. “Serious games zijn een groot probleem in de game-industrie vandaag de dag”, zegt hij in een interview met GameBoomers. “Iedereen kan een serieus spel maken, maar wanneer is dat echt leuk? En parodieën kom je al helemaal niet tegen. Wanneer heb je voor het laatst gelachen toen je een spel speelde? Daarom heb ik een satire op Hamlet gemaakt”. In de game wilde Galanin unieke puzzels verwerken die geen enkele andere game nog kende. De vertaling van deze principes naar een game over de werken van Franz Kafka kan daarom interessant worden.

The Franz Kafka Videogame verschijnt in 2016 voor pc, Mac, Liux, iOS en Android.  

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Disney en Wargaming ook niet op E3-beursvloer Reload: Starwing
1

Reacties op: The Franz Kafka Videogame

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Razgriz

    • 6 maart 2016 17:39
    Leuke preview! Deze ga ik in de gaten houden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.