De speler kruipt  in de huid van een dragonborn, beter bekend als Dovahkiin. Als de laatste van zijn soort heeft Dovakhiin de mogelijkheid om de kracht van de draken op te roepen, wat essentieel is om de overige draken uit te roeien voordat Alduin uit zijn diepe slaap ontwaakt. Alduin, ook wel bekend als de World-eater, is een draak met goddelijke krachten met de intense drang om heel Tamriel ten onder te brengen.

Epische avonturen

Jammer genoeg zal er niet zomaar toegang gegund worden tot de mystieke kracht van de draken. Daarvoor zal de speler af moeten reizen naar de thuisplaats van de Mystical Greybeards, een eeuwenoude sekte waarover verder weinig bekend is. Natuurlijk hebben ze hun thuisplaats gevestigd op een enorme berg genaamd The Throat of the World, die maarliefst 7.000 treden hoog is. Tijdens het afleggen van deze epische reis zal de speler al snel tot de conclusie komen dat de draken geen passief kwaad zijn, maar eerder een constante dreiging vormen die op meerdere instanties bevochten zal moeten worden. Dit zullen geen zeldzame gevechten zijn Het winnen van zo’n strijd zal het personage van de speler elke keer doen toenemen in kracht.

Gelukkig hoeft de speler deze reis niet in zijn eentje af te leggen. Hij wordt vermetgezeld door een krijger genaamd Esbern, het laatste lid van de Blades. Dit is een genootschap van krijgers die hun leven wijden aan het beschermen van de dragonborn-bloedlijn. De dialoog van Esbern zal ingesproken worden door Max von Sidow, wiens stem te horen valt in de aankondigingstrailer.

Epische vaardigheden

Wat zijn epische avonturen zonder epische vaardigheden? Op die vraag geeft Bethesda antwoord met een breed scala aan nieuwe verborgen opties. De speler krijgt onder andere de mogelijkheid zijn eigen wapens te smeden en finishing moves en vechtstijlen te kiezen.

Vermoedelijk heeft het gevechtssysteem ook een dual wield-optie die het mogelijk maakt in één hand een wapen te hebben en de ander voor magie te gebruiken. Het is aan de speler of hij zowel van magie als brute kracht gebruikmaakt. Wordt de rol aangenomen van een geharde krijger, dan is het mogelijk om in beide handen een zwaard te houden, terwijl een magiër wellicht liever magie met een schild combineert. Natuurlijk zal de pijl en boogzijn wederkeer maken in Skyrim, ditmaal in verbeterde vorm.

Ook het levelsysteem, bekend van de vorige The Elder Scrolls games, is volledig aangepast. De speler kiest nu een aantal vaardigheden die hij zelf wil ontwikkelen. Aan deze vaardigheden zijn perks (denk Fallout 3) verbonden, waaruit de speler kiest als zijn personage een niveau stijgt. De eerder genoemde dynamiek wordt hierdoor uitgebreid en stelt de speler in staat zijn personage verder te personaliseren. Een niveau-limiet van 50 is in Skyrim verleden tijd. Ditmaal is er geen limiet aan het aantal niveaus dat een personage kan stijgen. Wel kan er een beperkt aantal  perks gekozen worden en wordt het steeds lastiger om na niveau 50 in niveaus te stijgen.

Epische inhoud

De wereld van Skyrim hebben we eens eerder behandeld, maar laten we dit moment toch nog gebruiken om te benadrukken datde spelwereld van Skyrim enorm is. Met vijf grote steden en 130 kerkers (compleet met meer vallen en puzzels dan voorheen) is de spelwereld als minstens zo groot als die van Oblivion. Missies worden tevens onder handen genomen, zodat de speler straks een ervaring krijgt die geschikt is voor zijn personage. Zo kiest het systeem willekeurige momenten waarop de speler geconfronteerd wordt met een NPC, een computergestuurd personage. De NPC geeft de speler vervolgens een missie met een locatie die nog niet eerder bezocht is en het beste geschikt is voor de vaardigheden van zijn personage.

Skryim legt de nadruk op een filmische ervaring. We verwachten dus dat Bethesda weer veel tijd steekt in het schrijven van scripts en het opnemen van tekst, om het vervolgens om te zetten in de diepgaande dialogen die we kennen van de The Elder Scrolls-games. Op dit moment kunnen we alleen maar enthousiaster worden van elk stukje vrijgegeven informatie. Toegegeven, dat maakt het wachten op het uiteindelijke product des te moeilijker. Daarom is het hopen geblazen dat het lange wachten op 11 november 2011 goed beloond zal worden.