Het slechte nieuws: The 3rd Birthday komt exclusief naar de PSP. Niet dat we onze draagbare vriend dat niet gunnen, maar fans zitten na jaren wachten te springen om een volwaardig nieuw vervolg in glorieus HD. Zoals verwacht  speel je wederom met Aya Brea, die zich in een verlaten stad een weg moet schieten door hordes gemuteerde monsters genaamd Twisted. De subtiliteit, het gepuzzel, het denkwerk, het spaarzaam omgaan met objecten en ammunitie: het is allemaal weg. Parasite Eve is een squad-based shooter geworden. Sterker nog, eigenlijk is dit Parasite Eve niet eens. De game wordt heel bewust vanuit Square-Enix The 3rd Birthday genoemd, dus zonder die twee belangrijke woorden Parasite en Eve.

Handheld

De reden voor deze vreemde titel blijkt een simpele. De ontwikkelaars hadden er namelijk helemaal niet zoveel behoefte aan om Parasite Eve terug te brengen. “We wilden Aya Brea terugbrengen, een aantrekkelijk en intrigerende vrouw. Zij zou het globale publiek best kunnen bereiken, niet eens per se onder de noemer Parasite Eve”, aldus director Hajime Tabata tegenover Gamer.nl. “[The 3rd Birthday] heeft altijd al gedraaid om het terugbrengen van Aya, nooit om Parasite Eve.” En de keuze om voor de PSP te gaan? “Vergis je niet, de PSP is een heel goed stuk hardware. Maar het heeft ook te maken met keuzes binnen het bedrijf. Er is vooraf besloten hoe groot we dit project durfden aan te pakken en afgaande op die resultaten is de PSP de meest voor de hand liggende console geworden”

Wie tussen de regels doorleest kan dus veilig stellen dat The 3rd Birthday een veredelde proefballon is geworden. Een van de redenen daarvoor is dat Square-Enix  wil polsen hoeveel interesse gamers anno 2010 nog hebben in Aya Brea en haar avonturen. Met andere woorden: het bedrijf wil testen hoe The 3rd Birthday verkoopt en of de verkoopresultaten de investering in een volwaardige consolegame mogelijk rechtvaardigen. Het is een veel voorkomend projecttype, maar er zou nog wel eens een tweede, minder voor de hand liggende reden kunnen zijn. The 3rd Birthday maakt namelijk ook nog eens gigantisch breuk met de originele games. Of dat goed aan gaat slaan is nog maar de vraag.

Geen survivalhorror

Waar de originele titels prima voorbeelden waren van vernuftige survivalhorror, is de PSP-versie puur op actie gericht. Wat wij zagen waren omgevingen die meer op arena’s leken dan op spannende locaties. Deze arena’s waren gevuld met manschappen aan jouw zijde, terwijl de monsterlijke Twisted zich verspreid achter verschillende stukken dekking schuil hielden. Het foefje is deze keer dat je als Aya in de huid van je teamgenoten kan springen om zo van hun specifieke wapens gebruik te maken. Doe je dat goed en met een beetje tactisch inzicht, dan blijft iedereen leven en knal je er glimlachend op los. Doe je dat verkeerd, dan verlies je steeds meer manschappen en sta je op een gegeven moment voor de onmogelijke opgave om het in je uppie op te nemen tegen alle vijandelijke hompen vlees.

We willen The 3rd Birthday natuurlijk niet direct afschrijven, want de bijzonder aardig ogende game kan door zijn focus op actie en tactiek best een topper worden. Helaas mogen fans van het originele Parasite Eve zich wel vast ernstig zorgen maken. Was het verwijderen van de originele naam uit de titel al geen onmisbaar teken aan de wand, dan waren het deze E3-presentaties wel. Aya Brea is dan misschien terug, een Parasite Eve-opvolger heeft nog nooit zo ver weg geleken.