De Test Drive reeks is één van de langstlopende racereeksen allertijden. Het eerste deel stamt alweer uit 1987 en liet je met peperdure bolides over een smal bergweggetje racen, met aan je linkerzijde een diepe afgrond en rechts een steile bergwand. We zijn inmiddels meer dan 16 jaar verder en de Test Drive reeks heeft vele vormen gekend en ook vele toppen en vooral diepe dalen. Vrij racen door een interactief landschap mochten we in Test Drive 3 en met Test Drive: Offroad konden we met Jeeps door de modder ploegen. Met Test Drive: Eve of Destruction slaat Atari opnieuw een andere weg in.

Test Drive: Eve of Destruction is misschien het beste te vergelijken met de Destruction Derby games. Je racet vooral met sloopauto's waarvan alle overbodige onderdelen als ramen en belichting, vanaf gehaald zijn. Enkel het koetswerk, de motor, de wielen en de bestuurdersstoel zijn nog aanwezig. Dat de auto's wat krasjes oplopen is niet echt een probleem en de races waaraan je met deze bakken deelneemt lokken met maken van botsingen dan ook uit.

Test Drive: Eve of Destruction kent een opvallend uitgebreid aantal racemodes. Een aantal ervan kennen we ook al uit Destruction Derby, zoals de arena's waarin auto's elkaar total loss moeten zien te rijden en gewone races, waarbij het toegestaan is tegenstanders met grof geweld aan de kant te werken en het de bedoeling is om als eerste over de finishlijn te rijden. Er zijn echter ook enkele vrij originele spelmodes te bespeuren. Wat dacht je van een racemode waarbij je na elke ronde de auto moet keren, en tegen het verkeer in de tweede lap moet racen? Er is ook een mode waarbij je met een schoolbus binnen de tijd moet proberen zoveel mogelijk auto's kapot te jagen. In een andere mode bestuur je dan weer een lijkwagen, inclusief doodskist, en moet je proberen te overleven terwijl alle andere auto's de jacht op je geopend hebben. Ook erg apart is de gamemode waarbij twee auto's met een ketting aan elkaar verboden zijn. Behoorlijk wat variatie dus en elk van de gamemodes staat garant voor heel wat crashes en spektakel!

De hoofdbrok van Eve of Destruction is de uitgebreide carrièremode. Hierbij dien je deel te nemen aan verschillende evenementen waarna je in reputatie zal stijgen. Wanneer je reputatie verder stijgt, komen er nieuwe evenementen beschikbaar waar je aan deel kunt nemen. Tussen de evenementen door krijg je de kans om je auto te upgraden, een nieuwe auto te kopen of weddenschappen aan te gaan met andere mensen. In de carrièremode heeft men namelijk gekozen voor een soort free-roaming omgeving als alternatief voor de bekende menuschermen. In dit mooi vormgegeven landschap vind je onder andere een cafe waar je concurrenten kunt uitdagen, een garage en een autoverkoop.

Grafisch is Test Drive: Eve of Destruction best in orde. De schademodellen zijn redelijk realistisch en er is weinig aliasing te bespeuren. De auto's zijn, ondanks dat alle poespas eraf gehaald is, redelijk herkenbaar. De parcours zijn aardig gedetailleerd en physics zorgen ervoor dat de verschillende losse objecten langs de baan leuk rond stuiteren wanneer je erop in rijdt. Het enige wat het spel helaas mist is een goed gevoel van snelheid, ondanks het gebruik van trialeffecten om een hogere snelheid te suggereren. Vooral in het camerastandpunt achter de auto lijkt alles wat trager te gaan dan je zou verwachten. Met de bumperview of dashboardview komt het al wat beter over, maar iets meer snelheid had het spel allicht leuker gemaakt. Wat trouwens ook spectaculair is, is het bullettime effect wanneer je in de lucht op een andere auto knalt. De camera zal dan in slowmotion een rondje om het ongeval maken.

De soundtrack van Test Drive: Eve of Destruction bestaat vooral uit populaire Nu-Metal, van POD tot Trapt, en past perfect bij het ruige racen in het spel. Wel keerde vaak dezelfde songs terug in onze betaversie, maar allicht dat de soundtrack in het uiteindelijke spel nog verder uitgebreid wordt. Ook de commentator was nog wat beperkt in zijn vocabulaire. Verder heeft Eve of Destruction ons vooralsnog aangenaamd verrast. Met de hectiek van het racen, het grote aantal verschillende gamemodes en de leuke opbouw van de carrière, heeft het spel een aantal sterke troeven in huis. Helaas is de concurrentie in september, wanneer het spel zal verschijnen, moordend. Want zoals het er nu naar uit ziet zal het spel bedolven worden onder het geweld van Burnout 3 en Flatout, spellen die meer in huis lijken te gaan hebben. Maar misschien dat Test Drive: Eve of Destruction, wanneer met wat aan het snelheidsgevoel sleutelt, nog wat kan inbrengen tegen deze twee giganten.