Preview
monkey ball

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD wordt als vanouds

Brengt het kleurrijke balletje eindelijk weer aan het rollen

Geschreven door Joe van Burik op
Wie een beetje gevoel heeft voor eigenzinnige games van net na de millenniumwisseling, zou zich zomaar kunnen afvragen wat er ooit met Super Monkey Ball gebeurd is. Sega heeft in elk geval het antwoord al (bijna) klaar: dit najaar verschijnt een heruitgave van een van de beste delen uit deze unieke puzzelplatformer.

In de categorie ‘games waarvoor je een GameCube kocht’ (in elk geval tot de Xbox- en PS2-versies in 2005) scoort Super Monkey Ball nog altijd goed op menig toplijstje. Desondanks dreigt de franchise, ondanks een handjevol opvolgers, mobiele versies en zelfs een avonturenspelvariant, enigszins in de vergetelheid te raken. Gelukkig lost Sega dat op met een opgepoetste versie van Super Monkey Ball: Banana Blitz, dat nog dit najaar voor de drie bekendste spelcomputers van dit moment en via Steam beschikbaar komt.

Super Monkey Bal Banana Blitz HD

Honderd in HD

Het origineel verscheen in 2006 als een van de eerste games voor de Nintendo Wii. Logischerwijs werd de game toen voorzien van bewegingsgevoelige besturing. Dat is hier de meest opvallende feature die Sega eruit heeft laten slopen. In plaats daarvan bestuur je zoals vanouds het spelbord (dus niet de aap in het balletje!) om je harige vriendje richting het einde van elk level te begeleiden. Daarbij vertrouw je grotendeels op momentum en het spelbord, al kun je de aap ook een sprong laten maken. De besturing met een moderne analoge stick (die van de DualShock 4, in het geval van de previewversie die wij speelden) is in elk geval aangenaam strak.

De grootste vernieuwing in deze HD-remake betreft hetgeen waar de term naar verwijst: de oude (maximale) resolutie van 480p is opgekrikt naar 1080p bij een framerate van zestig beeldjes per seconde. De stabiliteit daarvan laat zich beter beoordelen rond de release, maar in de huidige gedaante lijkt de glans van Sega’s vrolijke franchise alleen maar sterker geworden, met de unieke balans tussen kleurrijke en toch stijlvolle audiovisuele presentatie. De combinatie van uitdagende driedimensionale puzzels verpakt in feel-good beelden en geluiden blijft wat dat betreft onovertroffen.

Wie op enig moment al eens Super Monkey Ball gespeeld heeft, gaat zich hier waarschijnlijk snel thuis voelen.
Super Monkey Bal Banana Blitz HD

Vertrouwd plezier

Wie op enig moment al eens Super Monkey Ball gespeeld heeft, gaat zich hier waarschijnlijk snel thuis voelen. Gelijk al dient zich de keuze aan of je je aapje liever rechtstreeks 'veilig' richting de uitgang stuurt, of onderweg extra hindernissen neemt om wat extra bananen te scoren. Dat belooft weer genoeg voor de honderd levels, die je op gezette momenten ook tegen eindbazen laten vechten. Daar ervoeren we wel enige frustratie met de ietwat nukkige camera, al kan dat ook een kwestie van gewenning zijn.

Plezier met meerdere spelers is er in de eerste plaats met de nieuwe online klassementen, een primeur voor de franchise en een waardevolle toevoeging voor scorefanaten. Hoe uitgebreid de vergelijking met de prestaties van anderen gemaakt kan worden, is nog niet duidelijk. Daarnaast kun je voor competitie tegen anderen (hetzij vooral op de bank voor de televisie) teruggrijpen op een tiental minigames, waaronder het legendarische Monkey Golf en Monkey Target, die de franchise in de eerste plaats al hielpen zich te vestigen. We verwachten dan ook dat met Super Monkey Ball: Banana Blitz HD pakweg vijftien jaar na dato mooie tijden gaan herleven.

Super Monkey Ball: Banana Blitz HD verschijnt op 29 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. De pc-versie wordt komende winter uitgebracht.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Guilty Gear-trailer toont twee terugkerende personages Componist Duke Nukem 3D klaagt Gearbox en Valve aan
2

Reacties op: Super Monkey Ball: Banana Blitz HD wordt als vanouds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 30 september 2019 10:17
  zijn er ook controls die je met gyrostabilizers kan spelen? zodat wanneer je een controller kantelt dat het level dan ook die kant op kantelt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 30 september 2019 22:19
  Waarom niet deel 1 en 2?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.