Preview
Super Mario Party

Super Mario Party is een knalfuif

Geen ingedut feestje meer

Geschreven door Thijs Barnhard op
Er is geen andere reeks die zoveel verdeeldheid onder vrienden kan veroorzaken als Mario Party. De uiterst competitieve minigames, het verraderlijke bordspel en de complete onvoorspelbaarheid van het uiteindelijke spelverloop zijn het recept geweest voor menig ruzie. De games zijn kwalitatief misschien niet altijd even sterk, maar mogelijkheden om langlopende vriendschappen te verpesten weten ze wel altijd te bieden.

Bij Super Mario Party lijkt er iets anders aan de hand te zijn. Het spel draait nog steeds om minigames, bordspellen en de bijbehorende willekeur, maar voor het eerst in tijden voelt het alsof iemand bij Nintendo de serie eens kritisch heeft bekeken. Grafisch ziet het er merkbaar beter uit en enkele matige beslissingen uit de laatste paar delen zijn teruggedraaid. Zo delen de spelers bijvoorbeeld niet langer een wagentje waarmee ze het spelbord doorkruizen.

Super Mario Party

Sterrenslag

De focus ligt dus opnieuw op de spelers en het speelbord zelf. Welke route je precies neemt op deze digitale versie van ganzenbord is grotendeels aan spelers zelf, maar het uiteindelijke doel is voor iedereen hetzelfde: er moeten zoveel mogelijk sterren verzameld worden. Deze kostbare gouden hemellichamen zijn opvallend genoeg een stukje goedkoper gemaakt dan in de vorige delen. Dit heeft als gevolg dat er veel sneller meer sterren in omloop zijn en daardoor kan Mario Party’s ware, kwaadaardige kant sneller tevoorschijn komen. Spelers krijgen namelijk ruim de kans om sterren af te pakken en elkaar op allerlei andere manieren dwars te zitten.

Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de geheel nieuwe minigames. Deze korte spelletjes vormen de onderbreking van het bordspel nadat iedereen aan de beurt is geweest. De afwisseling tussen deze spelletjes is enorm. Niet alleen door de opdrachten die je meekrijgt, maar ook door het gebruik van de Joy-Cons. De ene keer moeten spelers binnenstormende vijanden zo lang mogelijk ontwijken, de andere keer draait het om het winnen van een driewiellerrace. De veelzijdigheid van de zakcontrollers van de Switch blijkt wel uit de verschillende toepassingen. De gyroscoop, HD-rumble en knoppen komen allemaal van pas.

Super Mario Party

Verbroederend feestje

Zo veelzijdig als de minigames te besturen zijn, zo afwisselend is ook de opzet van de competitie. Soms nemen vier spelers het tegen elkaar op, de andere keer is het twee-tegen-twee of drie-tegen-een. In de nieuwe River Survival-modus zitten alle bezoekers van Mario’s feestje juist met elkaar in een boot en moeten ze heelhuids het einde van de rivier bereiken. Dat gaat alleen met heel hard roeien – inclusief bijbehorende beweging met de controllers – en met het succesvol uitspelen van coöperatieve minigames. Hierin moeten de vier spelers samen ballen sorteren of alle kristallen verzamelen in een doolhof vol deuren en drukknopen die de weg vrij maken. Voor een reeks die normaalgesproken zo draait om elkaar dwars te zitten, voelt River Survival opvallend verbroederend.

De competitie is in de andere speelstanden nog wel volop aanwezig. Nieuwe toevoegingen zoals speciale dobbelstenen voor ieder personage, items voor het bordspel en computergestuurde maatjes die je een extra worp gunnen zorgen voor genoeg mogelijkheden om elkaar te naaien. Wie goed is in Mario Party komt een heel eind, maar uiteindelijk neemt de willekeur iedere speler vroeg of laat te grazen. Zo hoort het na bijna twintig jaar Mario Party natuurlijk ook een beetje.

Super Mario Party

Knalfuif

Los van het bordspel is Toad’s Rec Room een van de interessantste nieuwe onderdelen van Super Mario Party. De wat experimentele onderdelen van het feestje zijn hier te vinden. De minigames zijn hier alleen te spelen met behulp van twee Switches. In Shell Shocked Deluxe maak je zelf de arena’s door de twee schermen zo tegen elkaar aan te leggen dat spelers van het ene naar de andere kant kunnen rijden en schieten. In een andere minigame leg je helften van een (tros) bananen tegen elkaar door snel de Switches te draaien op het oppervlak van een tafel.

Voor het eerst in tijden voelt Mario Party alsof er een serieuze stap voorwaarts wordt gemaakt. Het spel oogt uitbundiger, speelt fijner en heeft met behulp van de Joy-Cons een afwisselende manier van spelen. Super Mario Party lijkt daarmee de ingedutte feestjes van de vorige delen eindelijk ingeruild te hebben voor een knalfuif.

Super Mario Party verschijnt op 5 oktober voor de Nintendo Switch

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo biedt Splatoon 2-gear aan voor Nintendo Switch Online-leden Win een PS4-kopie van Divinity: Original Sin 2
7

Reacties op: Super Mario Party is een knalfuif

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 17 september 2018 18:45
  Ik kijk serieus uit naar weer eens een ouderwets avondje Mario party met vrienden. Dat waren in de GameCube tijd leuke avonden. Afgewisseld met Mario kart of Fzero.
  Jammer genoeg is die laatste niet mogelijk maar met super Mario party kan er wel weer eens een avondje vrijgemaakt worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AllSeeingFish

  • 17 september 2018 20:39
  Deze game staat in de pre-order bij bol.com 100 euro inclusief Joy-cons dan heb ik mijn vierde setje!
  Is er eigenlijk al wat bekend over de online mogelijkheden ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Gamegod

  • 18 september 2018 09:37
  @AllSeeingFish
  Ik weet dat je online mini games tegen andere spelers kan spelen.
  Zover ik weet is het niet mogelijk/bevestigd dat je complete speelborden met andere spelers online kan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 18 september 2018 10:20
  @Gamegod Alleen de mini games zijn MP, de bordspellen niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheBigN93

  • 18 september 2018 11:25
  @AllSeeingFish Ben je gewoon een verzamelaar of speel je vaak met heel veel mensen op je switch waardoor zoveel setjes nodig is? Zelf heb ik alleen het setje wat er bij zat en een pro controller voor als ik op de tv speel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 18 september 2018 05:47
  Lijkt me leuk om te spelen met mijn dochters tijdens de kerstvakantie, maar de extra joy-cons maken het rete duur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheBigN93

  • 18 september 2018 11:21
  Denk dat het ook lastig wordt die speelborden online te doen. Met vrienden kan het nog wel, maar met random spelers dan gaat iedereen er ongetwijfeld vandoor als ze achter staan en een spelletje duurt natuurlijk ook best lang. Je moet ook lang wachten tot je aan de beurt bent en dat is ook niet echt bevorderend voor online play. Benieuwd of Mario Party ooit wel online speelbaar zal zijn, want ik zou niet weten hoe ze dit op zouden kunnen lossen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.