Sunset Overdrive heeft het namelijk niet zo heel erg op de regeltjes van andere third-person shooters. Arthur van Vliet zag de game eerder al op de GamesCom en daar werd nog maar eens benadrukt dat deze game niets van een coversysteem moet hebben. In Sunset Overdrive moet je simpelweg constant in beweging blijven om niet het loodje te leggen.

Sunset Overdrive

Het helpt daarbij dat de game zich weinig aantrekt van de natuurwetten. Door een nieuw energiedrankje is het grootste deel van Sunset City door een overdosis van dit spul veranderd in mutanten. Wie denkt een blokje om te kunnen wanneer deze wezens in de buurt zijn wordt zonder pardon aan stukken gescheurd. Gelukkig zijn er in Sunset Overdrive tal van andere manieren om van A naar B te komen zonder ook maar een voet op de stoep gezet te hebben.

Stad als speeltuin

Daken van auto’s functioneren als trampolines, over elektriciteitskabels kan oneindig ‘gegrind’ worden en aan bijna elk uitstekend object kan geslingerd worden. De wereld steekt zo in elkaar dat je al deze acties in één lange vloeiende combo aan elkaar kunt rijgen. Zonder ook maar één seconde stilgestaan te hebben bereik je op deze manier je doel aan de andere kant van de stad.

In de eerste paar uur is de game er ook zeker niet vies van om je constant in de rondte te sturen. Terwijl je van hot naar her racet in de ‘Funpocalypse’ krijg je de fijne kneepjes van de actie onder de knie. Met alleen rondrennen en springen red je het namelijk niet.

Sunset Overdrive

Sunset Overdrive bevat een groot arsenaal aan bizarre en vreemde wapens waarmee je de gemuteerde ‘OD’ afslacht. Van teddyberen die gevuld zijn met dynamiet tot een machinegeweer die langspeelplaten afvuurt. Het moge duidelijk zijn dat dit een game is van Ratchet & Clank-ontwikkelaar Insomniac Games. Schieten terwijl je aan een lantaarnpaal slingert of over een treinrail glijdt wordt wat makkelijker gemaakt door het feit dat de game je aardig helpt bij het richten.

Tom Selleck’s snor

De actie draait daarom niet zozeer om het maken van headshots, maar meer om het zorgen dat je een ketting maakt van kills en stunts. Leg je meer vijanden in hoog tempo achter elkaar om, dan verdien je sneller bonussen en manieren om met grote groepen af te rekenen. Het ziet er daarnaast ook enorm tof uit hoe er ‘BOOM’ en ‘SPLAT’ wordt geschreven met hun exploderende ingewanden.

Sunset Overdrive is gek op dit soort visuele geintjes. Zo voelt het aanmaken van je eigen unieke personage al als een enorme verkleedpartij. Of je je held nu een afro en Tom Selleck’s snor geeft, of als vrouwelijke clown in Sunset City chaos laat schoppen, het past prima bij de rest van de prettig gestoorde stijl.

Sunset Overdrive

De boel vooral niet al te serieus nemen moet echter wel je ding zijn. Sunset Overdrive zal met zijn punkmuziek en dito houding ongetwijfeld aardig wat mensen afschrikken. Even snel fasttravelen en je hoofdpersoon komt kotsend op zijn bestemming aan en wanneer je het loodje legt word je steeds weer op een andere manier tot leven gewekt. De ene keer duik je op uit een dinosaurusei, terwijl er een andere keer met klei een nieuwe held in elkaar geboetseerd wordt voordat je weer aan de slag kan.

Zelfbewust

Met veel maffe personages, verwijzingen naar popcultuur en knipogen naar clichématige onderdelen uit andere videogames is Sunset Overdrive ook behoorlijk zelfbewust. Je hoofdpersoon zucht en steunt wanneer hij weer op een ordinaire fetchquest wordt gestuurd, wat natuurlijk niet goedmaakt dat de game dergelijke gemakzuchtig bedachte missies bevat. Clichés afkraken of opmerken waar je zelf ook schuldig aan bent is Sunset Overdrive helaas niet vreemd.

De humor mag dan af en toe de plank misslaan, het is ook de rode draad die door de hele game loopt. Als jouw personage erbij loopt als een commando in zijn onderbroek is hij niet het vreemdste figuur die je in Sunset City tegenkomt. Van verveelde studenten tot ‘Heisenbergs’ in de dop, de stad stikt van de andere overlevenden die je missies geven en bizarre vijandelijke bendes die je het leven zuur maken.

Sunset Overdrive

Die missies wisselen elkaar in hoog tempo af. Een basis beschermen tegen golven van OD, zo snel mogelijk door de stad heen racen en voor verschillende personages onderdelen voor nieuwe gestoorde wapens opspeuren hoort er allemaal bij. In de eerste paar uur stuurt de game je misschien net iets te vaak met een boodschappenlijstje erop uit, maar iedere hoofdmissie heeft ook weer een twist die hem weet te onderscheiden van een andere missie. In welke andere game grind je langs de buizen van een waterzuiveringsysteem terwijl je schakelaars ommept met een honkbalknuppel? En hoeveel games zijn er waarin je opdrachtgevers meer geïnteresseerd zijn in hun mobiele telefoon dan in het feit dat de wereld om hun heen aan het vergaan is?

Sunset Overdrive’s aanstekelijke chaotische gameplay en humor is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Het valt ook niet te ontkennen dat tussen de andere bloedserieuze games van dit najaar de game op de best mogelijke manier buiten de toon valt.