Wat krijg je als je Burnout en Driver mixt en overgiet met een sausje van The Movies? Juist ja, Stuntman: Ignition. Bij velen zal Stuntman een belletje doen rinkelen. Was dat niet die ontiegelijk moeilijke game op de PS2 waarbij je met pijn en moeite het eerste level door probeerde te komen. Yep, dat is 'm en Stuntman: Ignition is het vervolg waar we tijdens de THQ Gamers' Day in San Francisco een eerste blik op mochten werpen.

Stuntman: Ignition verschilt in feite niet veel van zijn jongere broertje. Ook hier kruip je weer in de rol van stuntman en moet je met voertuigen moeilijke trucjes uithalen voor zoveel mogelijk punten. Hoe gevaarlijker je rijdt en hoe mooier je stunts, des te meer punten je verdient en uiteraard zal dan je faam in Hollywood stijgen. Per scene mag je vijf fouten maken (in tegenstelling tot de 0 fouten in de eerste Stuntman), overschrijd je die, dan is het einde oefening en kan je opnieuw beginnen.

In Stuntman: Ignition zitten zes films waarin jij de stunts zal moeten uitvoeren. Per film zijn er zes scenes die je kunt doen dus je kunt veel afwisseling verwachten. De films verschillen in setting, acties en moeilijkheidsgraad. Tijdens de THQ Gamers' Day konden we twee films spelen. Aftershock toonde een bosrijke omgeving waar een vulkaan aan het uitbarsten was en waarbij je al rijdend neervallende lavablokken en aardschokken moest zien te ontwijken. In Overdrive was San Francisco het decor van de film en scheurde je door China Town, Fisherman's Wharf en de stijle straten van San Francisco.

Als je een level opstart zie je direct door groene pijlen welke kant je op moet rijden. Dit lijkt in eerste instantie erg lineair, maar je oefent zelf controle uit door je goede (of slechte) timing en dit maakt het weer ontzettend spannend. Icoontjes geven aan wat er van je verwacht wordt. Zo zul je over of onder vrachtwagens doormoeten, voorwerpen als springschans moeten gebruiken, scherpe bochten nemen, tussen auto's door moeten rijden of door zwakke muurtjes moeten breken. In de levels zijn klokjes die je kunt pakken voor extra tijd, en die zul je in sommige levels echt wel nodig hebben. Timing is everything, en daarbij komt geduld om de hoek kijken. Schuif je te snel onder de vrachtwagen door, dan zul je snel zo plat als een dubbeltje zijn en opnieuw moeten beginnen. De interface van Stuntman: Ignition is erg leuk vormgegeven en werkt fijn en stimulerend. Maak je een toffe actie, dan verschijnen de punten duidelijk in beeld.

Uiteraard zijn de stunts die je maakt niet ongevaarlijk en meer dan eens zul je tegen gebouwen of andere auto's opbotsen. Je wagen zal hier echter geen schade van ondervinden. Toch wel een doorn in het oog want als je in het spel paaltjes, vuilnisbakken andere voorwerpen kunt rammen, dan verwacht je toch wel een effect op je bolide. Op z'n minst een krasje!

Wil je zien hoe je het ervanaf hebt gebracht, dan kun je je actie terugkijken in movies. Deze zijn van veraf opgenomen en laten vol filmische effecten zien hoe stoer jij door een brandend huis scheurt om vervolgens op twee wielen een lavablok te ontwijken. De movies en je acties zien er spectaculair uit en bij het bekijken ervan heb je wel een gevoel van trots over je heen.

Hoewel de game prima in elkaar steekt en grafisch zeker zijn mannetje steekt is het geen top notch. De landschappen zijn zeer mooi en er is veel aandacht geschonken aan details zoals de fijne bladeren aan de bomen, maar over het algemeen is de game niet overdonderend qua pracht. Het is prima, en meer heb je in een game als Stuntman: Ignition, waarbij het allemaal om de actie draait, niet nodig.

De kracht van Ignition ligt'm in het feit dat de game makkelijk lijkt, maar dit niet is. In principe wordt al voorgekauwd wat je moet doen en dat lijkt in eerste instantie saai. Pak je echter de controller erbij dan merk je dat, net als bij het eerste deel, de game heel lastig is. Maar ook weer niet te lastig. Het frustrerende, maar tevens verslavende, aan de game is dat je in je hoofd precies weet wat je moet doen en hoe je dit moet doen, maar dat dit in de praktijk lang niet zo vaak lukt als je wil. Keer op keer denk je "en nu gaat het lukken" waarna je toch weer crasht of net verkeerd rijdt en een paal schampt. Dit is precies de kracht van de game: moeilijk, maar niet te moeilijk. Een game die je eigenlijk constant uitdaagt en z'n tong naar je uitsteekt.

Stuntman: Ignition zal deze zomer uitkomen op PS2, PS3 en Xbox 360. Echter, op IGN is ook te zien dat de game op de PSP uit zal komen. Hierover heeft THQ echter nog geen bevestiging gegeven.