Strategiegames zijn in vele soorten en maten beschikbaar voor de PC. Logisch natuurlijk ook, want echte strategiegames zijn (tot nu toe in ieder geval) natuurlijk het makkelijkst te spelen met muis en toetsenbord. Je kunt strategiegames grofweg opsplitsen in de simulatievarianten, waar je bijvoorbeeld een zo succesvol mogelijke samenleving moet opbouwen, en de oorlogsvarianten, waar het meestal noodzaak is om de tegenstander met allerhande eenheden te verpulveren. De nadruk bij de oorlogsvariant ligt veel minder op bouwen en meer op vechten. Tot een paar jaar terug waren er nog geen games in deze markt die je zelf een groot middeleeuws kasteel lieten bouwen. Ontwikkelingsstudio Firefly bracht hier met het eerste deel van Stronghold verandering in.

In Stronghold was het de bedoeling om je kasteel zo goed mogelijk te beveiligen tegen aanvallen van buitenaf en daarnaast ook de bewoners van je kasteel tevreden te houden. Je burgers moesten onder andere genoeg te eten krijgen, naar de kerk kunnen en een potje bier kunnen halen in de lokale kroeg. Bij het bouwen van je kasteel had je een hele serie opties om het fort zo goed mogelijk te kunnen verdedigen. Je kon zelfs een slotgracht aanleggen rond je kasteel. Naast het aanleggen van een sterk kasteel, was het in deel één van Stronghold ook de bedoeling om een sterke aanvalsmacht op te zetten met katapulten, ridders, boogschutters en ander soort eenheden uit de middeleeuwen.

Firefly probeert met Stronghold 2, die dit keer volledig in 3D te spelen is, de gameplay van het vorige deel te behouden en er zoveel mogelijk verbeteringen in aan te brengen om de game nog beter speelbaar te maken. In het eerste deel van Stronghold had je af en toe last van stervende koeien en misoogsten, maar was er verder niet veel bijzonders om je zorgen over te maken. In het tweede deel daarentegen, zullen ziektes het je zeer moeilijk gaan maken. Net als vroeger in de Middeleeuwen, zijn de dorpen en steden in Stronghold 2 een grote 'tering bende'. Vroeger gooide iedereen namelijk zomaar zijn troep op straat, waardoor je binnen de kortste keren grote ziekte epidemieën kreeg. Het is daarom noodzaak om met regelmaat je kasteel schoon te houden en te zorgen dat er geen rattenplaag ontstaat. Hiervoor zijn er speciale gebouwen beschikbaar, waar vanuit een schoonmaakploeg, bestaande uit boeren, de boel probeert schoon te houden.