Eind 2003 liet LucasArts de gamewereld weten dat de fanbase en franchise rondom het Star Wars universum nog springlevend is, met de release van de topper Knights of the Old Republic. Sindsdien hebben er geen Star Wars spellen meer de winkelschappen gesierd, maar als het aan LucasArts ligt komt daar dit jaar nog verandering in. De inmiddels bijna een jaar geleden aangekondigde shooter Republic Commando zal tegen de winter van 2004 verkrijgbaar moeten zijn. LucasArts heeft in een recent persbericht aangekondigd bij de komende E3 presentatie meer info vrij te geven over de titel. Want wat kunnen we nu eigenlijk verwachten van deze titel?

Republic Commando wordt een tactische First Person Shooter waarbij je ten strijde trekt als leider van een squad Special Operations voor de Republic. Met je team zul je diep in vijandig gebied te werk moeten gaan tijdens precisie operaties. Je kunt de controle nemen over elk van je teamleden; een team bestaat uit twee tot vier soldaten, ieder met hun eigen voordelen.

Ieder van de manschappen zal á la Halo twee wapens bij zich kunnen dragen en uitgerust zijn met een regenererend schild. Twee lijkt weinig, maar de wapens zullen wel te upgraden zijn met verschillende aanpassingen om zo andere mogelijkheden van het wapen te verkrijgen. Een scope op je wapen en hij is bruikbaar als snipergeweer, een anti-armor toevoeging en geen beplating is meer veilig. Dit systeem is vergelijkbaar met de PC shooter Gunman Chronicles. Het uiteindelijke spel zal meer dan twaalf wapens bevatten; van standaard blasters tot creaties van andere rassen zoals de welbekende Wookie Bowcaster. Tijdens de missies vind je ook wapens van tegenstanders die je kunt gebruiken.

Aangezien het spel zich á la Rainbow Six focust op de militaire kant van de SW franchise, zul je dan ook geen Jedi's of lightsabers tegenkomen in het verhaal. Voor zover mogelijk heeft LucasArts hier getracht nog een stuk 'realisme' te bewaren in het spel. Het spel is dus vergelijkbaar met de klassieker Dark Forces, al speel je nu met een team. Je zult volkeren als de Geonosians tegenkomen; bekend als de bouwers van de droid legers voor de Trade Federation uit Episode II. De immer slechte Trandoshans zullen tevens hun opwachting maken, net als een uirtgebreid scala aan (gevechts)droids. Een gedeelte van de NPC's is nog onder voorbehoud, aangezien nog niet van alle karakters bekend is of ze ook zullen verschijnen in de komende Episode III.