Preview

Star Trek: Bridge Crew hands-on

It’s a game, Jim, but not as we know it

Geschreven door Harry Hol op
Wie opgroeide met Star Trek wilde ongetwijfeld maar één ding: avonturen beleven aan boord van de Enterprise. Star Trek: Bridge Crew geeft je dankzij virtual reality eindelijk de kans.

Op het grote viewscreen stralen de sterren. Een kaart van de sector geeft aan dat ons schip, de Aegis, zich vlakbij de Neutral Zone bevindt. Zojuist hebben we een noodsignaal opgevangen en het is aan ons om dit te onderzoeken.

Star Trek Bridge Crew

“Motoren op 80%,” roept het bemanningslid op Engineering. “Ik kan nog niet scannen,” zegt een ander. “We zijn nog niet binnen bereik.”

“Zet koers naar dat schip,” zeggen we. Als captain dragen we de verantwoordelijkheid voor de missie, maar moeten we vertrouwen op de informatie en handelingen van de bemanning. Het lijkt tot nu toe een routineklus, maar deze situatie zint ons niet. En dan verschijnt een stip op de radar. Klingons.

“Red alert. Schilden omhoog. Meer energie naar de phasers…” Nog een schip. En nog een. De vijandelijke wapens beuken op onze schilden. “Schilden zijn neer! Ik kan niet vuren…” Een explosie. Naast ons valt een bemanningslid dood neer, geraakt door een ontploffende monitor.

Meer explosies. Meer alarmsignalen.

“Probeer ze te ontwijken! Vuur phasers en photon-torpedo’s!” Maar het is te laat. In een glorieuze bal vuur explodeert de Aegis. Missie voorbij.

Star Trek Bridge Crew

Give me a tall ship and a star to steer her by

Star Trek: Bridge Crew doet waar Star Trek-fans al decennia van dromen: het laat je ervaren hoe het is om op de brug van een sterrenschip te zitten als kapitein, boordwerktuigkundige, roerganger of schutter. Het spel draait om het naadloos samenwerken tussen deze vier spelers, die elk maar een deel van alle informatie heeft. Dit betekent dat de kapitein alleen weet wat de missie precies is en hij of zij moet beslissen welke acties iedereen moet nemen. Maar de kapitein moet erop vertrouwen dat zijn bevelen worden opgevolgd en moet tegelijkertijd goed met iedereen communiceren om de juiste informatie te krijgen.

Bovendien is er een eindige hoeveelheid energie voor het schip, wat betekent dat sterkere wapens de motoren minder snel laten draaien. Het geheel is daardoor een heel spannende en hectische ervaring die je volkomen overtuigt dat je werkelijk een sterrenschip bemant.

Dit is ook een game die alleen in vr goed tot zijn recht komt. Want heb je eenmaal de PlayStation VR, Rift of Vive op je hoofd, dan word je getransporteerd naar jouw werkstation en vanaf dat moment ben je er. Met de vr-controllers activeer en bedien je de diverse controlepanelen, en er zijn allerlei statusschermen die je in de gaten moet houden om je werk goed te doen. Daarnaast is het van groot belang om te communiceren met je teamgenoten. De ingebouwde microfoon en de positionele audio zorgen ervoor dat dit ook heel natuurlijk overkomt en de illusie van samen dezelfde ruimte gebruiken in tact blijft.

Star Trek Bridge Crew

Yesterday’s Enterpise

In Star Trek: Bridge Crew krijg je de kans om twee sterrenschepen te besturen. De verhaalmissies vlieg je allemaal op de USS Aegis, een schip dat eruitziet zoals in de recente Trek-films. Het verhaal speelt zich ook af in die tijdlijn.

Naast deze campaign-modus zijn er ook ‘ongoing missions’, waarbij het spel willekeurige missies genereert. En in deze modus kun je ook vliegen op de originele Enterprise NCC1701. Dit is het schip uit de tv-serie uit de jaren ’60, en het is ook een wezenlijk andere ervaring om hier aan boord te zijn. Controlepanelen zijn totaal anders, met fysieke schakelaars in plaats van aanraakpanelen. Volgens de ontwikkelaars is het vliegen met de Enterprise ook ‘hard mode’. Dit is duidelijk een primitiever schip waarbij je nog veel meer op elkaar bent aangewezen om een missie tot een goed einde te brengen. De missies zelf draaien overigens wel allemaal rond gevechten en tactiek. Er is helaas geen sprake van diplomatie of andere vormen van dialoog. Dit is begrijpelijk vanuit gameplayoogpunt, maar de echte fans weten dat Trek nooit vooral om actie draaide. Wie op zoek is naar filosofische vraagstukken of wetenschappelijke verwondering komt hier helaas niet aan zijn trekken.

Red shirts

Volgens de makers biedt Bridge Crew in totaal ruim veertig uur gameplay. Dit is dan wel inclusief de ongoing missions-modus. Hoeveel verhaalmissies er zijn en hoelang de campaign zelf duurt, willen ze niet zeggen. Wel benadrukken ze dat je dezelfde campaign op verschillende manieren kunt spelen. Elke missie is te vergelijken met een aflevering van de tv-serie, met diverse plotelementen en verrassingen, en aangezien zo’n missie totaal anders aanvoelt als je deze als Engineer speelt of bijvoorbeeld als Captain, is hier ook heel wat herspeelwaarde te vinden. De verhaalmissies zijn ook zo ontworpen dat je ze in willekeurige volgorde kunt spelen. Dit is natuurlijk heel prettig voor een spel waar je voor een deel afhankelijk bent van de matchmaking en je een groot deel van je tijd met vreemden zult spelen. Tenzij je natuurlijk een volledig team met vr in je vriendenkring hebt.

Overigens is Bridge Crew ook alleen te spelen of met een minder dan volledige bemanning. AI neemt dan de posities in die niet door mensen ingevuld worden. We kunnen op dit moment niet zeggen hoe leuk dit is, al vermoeden we dat de echte lol zit in het samenspelen met anderen. Onze hands-on bevestigde in elk geval dat Bridge Crew werkelijk doet wat het belooft: dit is Star Trek zoals we daar al jaren van droomden. Dankzij virtual reality kunnen we werkelijk voelen hoe het is om op de stoelen van Kirk, Sulu, Chekov, Scotty of Spock te zitten.

En hoewel het idee van samen een schip besturen niet nieuw is (Artemis en Space Team gingen Bridge Crew al voor), is dit de eerste keer dat een game zo dicht bij het simuleren van deze ervaring komt. Het voelt ook zeer authentiek. Dit is Star Trek, met alle details die je ervan verwacht. Van de uniformen en de controlepanelen tot de sfeer van de missies. Dit is Star Trek, en dit is misschien wel de belangrijkste titel die dit jaar voor virtual reality op de markt komt. Want dit is waar vr voor is bedoeld: het waarmaken van fantasieën die op geen enkele andere manier te beleven zijn.

Star Trek: Bridge Crew is vanaf 30 mei beschikbaar voor Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR.

Dit artikel delen:

Lees meer

Fan maakt game van Zelda: Breath of the Wild 2D-demo YouTuber analyseert evolutie van 3D Sonic-modellen
8

Reacties op: Star Trek: Bridge Crew hands-on

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Scream2Late

  • 24 april 2017 21:00
  Game is niet om aan te zien , dus authentiek star trek zal het nooit zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 25 april 2017 09:21
  @scream2late Als je nu de originele eerste Star Trek afleveringen bekijkt zijn die ook niet om aan te zien, best authentiek dus alsnog volgens jou.

  Het draait in dit spel dan ook vooral om de game ervaring, en niet alleen graphics en van wat ik er hier over lees zit dat (zeker in multiplayer) toch goed in elkaar.

  Hopelijk is de Single Player versie ook leuk, al lijken ze meer de focus te leggen op de multiplayer, wat ook niet heel gek is bij een game als deze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 25 april 2017 09:41
  @scream2late Je kunt een VR game niet beoordelen op de screenshots. Het spel ziet er prima uit in VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 april 2017 12:39
  @scream2late

  GFX zijn niet alles, deze game is juist heel erg authentiek Star Trek

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 24 april 2017 22:22
  Fantastisch gebruik van VR. Ik hoop dat de SP campagne de moeite waard is, want ik weet niet of ik hier in de huiskamer wil gaan zitten roepen naar mijn mede spelers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • hammmer

  • 24 april 2017 23:28
  Lanparty musthave 💪

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MacUseless

  • 25 april 2017 09:55
  Wordt toch nog even door sparen voor een Vive ,
  dit is nou echt een game die ik graag zou willen proberen (Dk2 maar geen motion controllers)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 25 april 2017 11:54
  @macuseless Het spel werkt ook met Rift (betere controllers dan Vive) en met PSVR (goedkopere VR set). De handson was met de PSVR versie en die speelde heel goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.