De PS2 versie van Splinter Cell is, op één enkel nieuw, exclusief level na, compleet identiek aan de PC en Xbox versie op het gebied van gameplay. Alle functies die in deze versies zitten zijn dan ook overgezet naar de PS2 en het spel is prima te bedienen met de Dual Shock 2 controller. Met de linker analoge stick loop je en met de rechter bedien je de camera. Met de shoulder buttons kan je in schietmode treden en schoten afvuren en met de knopjes aan de bovenkant kan je acties als gebruiken, springen en bukken uitvoeren.

De graphics van de PS2 zijn verbazingwekkend goed. Splinter Cell op de PS2 behoort tot de grafische top van deze console. Toch moeten de graphics wel onder doen voor de Xbox versie, maar hetgeen men in heeft moeten leveren valt nog best wel mee. Het totaalplaatje is iets minder scherp en er zijn iets meer kartelrandjes op te merken. Het detail in de omgeving is grotendeels behouden, enkel de textures zijn soms wat minder scherp maar dit is zelden storend.

Ook de speciale lichteffecten die Splinter Cell zo uniek maken zijn aanwezig in de PS2 versie. Lampen kunnen kapot geschoten worden en hierdoor verduisterd de omgeving. In het donker kan je een beroep doen op je vision modes en ook deze zien er aardig uit. Vooral de Night Vision mode komt nog erg goed uit de verf, al is de Thermal Vision iets minder mooi dan op de Xbox en zijn er nog wat rare randjes en hoekjes op te merken die op de Xbox een stuk gladder lijken. Wel jammer is dat men bepaalde effecten, zoals het licht dat om Sam heen gaat wanneer hij in een lichtbundel staat, niet geheel over kunnen zetten naar de PS2. Het licht zal soms gewoon door Sam heen vallen. Dit onderdeel was echter niet meer dan een leukigheidje en is niet echt een gemis voor de gameplay of de sfeer.

Wat wel storend is, is dat de PS2 versie bij momenten nog enige slowdown vertoonde. Niet drastisch, maar wel enigszins merkbaar. Nu is Splinter Cell geen spel dat bol staat van de actie waarbij snelle reflexen noodzakelijk zijn, dus echt problematisch is het allemaal niet. De demoversie is trouwens ook nog niet de finale versie. Hopelijk weet men de paar haperingen dus nog glad te strijken voor de uiteindelijke release.

Ook het geluid klinkt erg goed op de PS2. Hoewel er natuurlijk geen Dolby 5.1 mogelijkheid is zoals bij de Xbox klinkt het via Pro Logic II allemaal erg netjes. De muziek zweept hard op wanneer er gevaar dreigt en zo snel het geweken is wordt het na een aantal hartslagen weer rustig om je heen.

Concluderend kunnen we stellen dat Splinter Cell voor de PS2 een goede port geworden is. Men heeft niet al te veel hoeven op te offeren en op een paar haperingen na is er niet veel op aan te merken. Nu is het nog even afwachten op de finale versie om te zien of men de laatste paar probleempjes ook weg heeft weten te werken.