Bekende gamepersonages zijn direct te herkennen aan typische kenmerken. De hotpants en staart van Lara, het rode petje en de dikke snor van Mario, het groene pakje met bijhorende wapens voor Link en dan heb je nog drie groene lichtjes in de vorm van een driehoek. Deze zijn natuurlijk van Sam Fisher met zijn combinatie van heat- en nightvision goggles. In theorie is de gadget onmogelijk, maar toch is het door Ubisoft ontworpen en werd het uiteindelijk goedgekeurd door auteur Tom Clancy. Het is maar goed ook, want vrijwel elke gamer kent deze goggles en de drie groene lichtjes zijn drie jaar later nog altijd kenmerkend voor de Splinter Cell games.

Hoewel het allemaal is begonnen met de Metal Gears Solid-serie, zijn er ongetwijfeld mensen die Splinter Cell als startpunt aanwijzen voor een ware explosie aan stealth in games. Het kruipen en sluipen is uiteraard eerder gebruikt, maar sinds Thief, Metal Gear Solid en Tenchu in 1998 het levenslicht zagen, is het genre niet meer weg te denken. Het was Ubisoft die in 2002 het genre verplaatste naar een realistische moderne setting en stealth nog toffer maakte dan het al was.

De gameplay van de Splinter Cell games draait dan ook volledig om stealth. Hoofdpersoon Sam Fisher maakt gebruik van de schaduw om in te verschuilen en de stilte is zijn grootste vriend wanneer hij achter een vijand aan sluipt. Via gadgets kan hij onder andere onder deuren door kijken en hij leert constant nieuwe manieren om zijn vijanden te pakken te krijgen. Van uit de lucht en in Splinter Cell: Double Agent zelfs vanuit het water. Double Agent is het nieuwste deel in de serie, een reeks die al heel wat games rijk is.

Leuk detail is dat de games steeds volwassener worden. Moest je voor het eerste deel nog 11 jaar oud zijn, was het tweede deel pas door 12 jarigen te kopen.  Het derde deel ging voor 16 jaar en ouder over de toonbank en voor het nieuwste deel moet je al 18  zijn.

Splinter Cell

In 2003 kwam de eerste Splinter Cell uit en kon de wereld voor het eerst kennismaken met Sam Fisher. Het is het tevens in het spel het jaar 2003 en de NSA (National Securtiy Agency) roept een nieuwe techniek in het leven om inlichtingen over terroristen te verzamelen. Dit initiatief gaat verder onder de naam Third Echelon, een organisatie die altijd ontkend zal worden door de Amerikaanse overheid. Vanuit Third Echelon worden soloagenten er op uitgestuurd om de intelligentie te vergaren. De agenten worden ook wel Splinter Cell’s genoemd, omdat ze klein, scherp en bijna onzichtbaar zijn. Net als glassplinters.

Sam Fisher is de eerste Splinter Cell ooit en daar mag de speler dan ook mee op pad gaan. Als Splinter Cell heeft Fisher zo de nodige voordelen die andere agenten niet hebben. Zo kan hij gebruik maken van de ‘Fifth Freedom’ wat staat voor de vrijheid om alles wat nodig is te doen om de veiligheid van Amerika te waarborgen. Aan deze vrijheid hangt wel een gigantisch nadeel. Mocht een Splinter Cell gevangen, of vermoord worden, dan zal de regering alles over zijn bestaan ontkennen.

Het verhaal speelt zich af in 2004. De CIA-agent Alison Madison, die de communicatie tekorten van de voormalige Sovjet republiek Georgië overziet, is verdwenen. Een tweede agent is het veld ingestuurd om contact met Madison op te nemen, maar na zeven dagen verdwijnt ook hij van de radar. De CIA is wanhopig en besluit contact op te nemen met de NSA, die op zijn beurt weer Sam Fisher inzet om de vermiste agenten op te sporen en de situatie te onderzoeken.

Wij vonden: “Splinter Cell is een buitengewoon aangename dynamische afwisseling na het statische Metal Gear Solid 2.” Splinter Cell: Pandora Tomorrow

Het vervolg op Splinter Cell, Pandora Tomorrow, kwam twee jaar later in 2004. Het verhaal was inmiddels in het jaar 2006 beland, waarin de Verenigde Staten hun troepen in Oost-Timor gevestigd hebben. Op die plek wordt tevens een Oost-Timorees leger opgeleid om tegenstand te bieden tegen toekomstige problemen in de regio. Een aantal corrupte Indonesiërs ziet dit als een grote dreiging voor Indonesië en roept de hulp in van guerrillaleider Suhadi Sadono.

Deze man speelt deze keer de rol van de ultieme slechterik. Hij heeft namelijk bij de U.S. Embassy in Jakarta tientallen burgers en militairen gegijzeld. Third Echelon wordt ingeschakeld en Sam Fisher gaat er op uit om de gijzeling tot een goed einde te brengen. Al spelende kom je er alleen al snel achter dat het niet zomaar een simpele gijzeling is. Er is meer aan de hand.

Het spel is zelf vrijwel niet veranderd vergeleken met het eerste deel. De levels zijn groter en donkerder dan de voorganger, maar de echte vooruitgangen zitten voornamelijk in de nieuwe moves en de online multiplayer. Qua multiplayer biedt het spel drie modes waarin het hoofddoel nog altijd is om al sluipend als spionnen je doel te bereiken. Andere gamers spelen de huurlingen die alles op alles zetten om de spionnen te stoppen.

Wij vonden: “In feite is dit de game die de eerste Splinter Cell had moeten zijn”..”Als dit je eerste Splinter Cell is zul je de game omhelzen en hem pas loslaten als je hem helemaal hebt uitgespeeld.” Splinter Cell: Chaos Theory

Het is nog maar een jaar later of gamers worden alweer verblijd met een nieuw deel in de Splinter Cell serie. Dat is wel heel vlot, zou je misschien denken, maar het team dat aan de eerste Splinter Cell heeft gewerkt is direct aan de slag gegaan met Chaos Theory. Hierdoor kan er snel achter elkaar genoten worden van verschillende Splinter Cell games. Het verhaal is al wel drie jaar verder en we spreken over anno 2007.

Japan heeft een Information Self Defense Force gecreëerd, wat een overtreding is op de internationale wet en zelfs hun eigen constitutie. Door deze actie ontstaat er een spanning tussen Japan, China en Noord-Korea. De laatste twee landen blokkeren vervolgens de export van Japan, waarop het land de hulp inroept van Amerika. De economie van Japan stort in en een digitale oorlog lijkt op het punt van uitbreken. Sam Fisher wordt naar het gebied gestuurd om een gekidnapte computergenie te vinden. Daar aanwezig ontrafelt het verhaal zich tot mondiale proporties.

Het eerste wat opvalt bij de game zijn natuurlijk de prachtige graphics. Deel twee leek verdacht veel op het eerste deel, maar voor het derde deel heeft Ubisoft echt uitgepakt. Tevens is het spel minder lineair dan zijn voorgangers. Je krijg nog meer de kans om op je eigen manier je doel te bereiken. Om dat nog stiller te doen heb je ook nog eens de beschikking over een mes als wapen. Ook de multiplayer mode is uitgebreid met een coöperatieve mode, waardoor twee vrienden samen missies kunnen oplossen.

Wij vonden: “Het moge duidelijk zijn, Chaos Theory is er eentje om in te lijsten!”…”Een meesterwerk!” Splinter Cell: Essentials

De naam zegt het al, Splinter Cell: Essentials brengt de essentie van de Splinter Cell games naar de Playstation Portable. Het spel kwam begin 2006 uit en was de eerste Splinter Cell die voor de PSP uitkwam. Daarom heeft Ubisoft er voor gekozen om een verzameling van missies van alle vorige Splinter Cell games te gebruiken. De missies worden ingeleid door een omvattend verhaal, waarin Sam Fisher verdacht wordt banden te hebben met terroristen. Hij wordt opgepakt en ondervraagd, waarbij hij moet vertellen over allerlei oude missies, die vervolgens gespeeld worden.

Een leuk concept dat ook goed zou moeten werken, maar helaas bleek dat niet helemaal het geval. Hoewel het spel echt goed in elkaar zat, leed het onder de camera, de besturing en de graphics. Door het missen van één analoge stick was het spel al snel niet meer goed speelbaar en door het gemis van scherpe graphics kon je regelmatig je vijand niet eens onderscheiden van een plant.

Wij vonden: “De opzet is grotendeels gelukt. Het gaat echter mis bij de besturing en dan met name de camera.” Meer Splinter Cell

Denk je het nu wel gehad te hebben met Splinter Cell, dan kun je er niet meer naast zitten. Splinter Cell blijkt ook erg mobiel te zijn en reikt daarnaast verder dan de videogame. Allereerst was daar in 2003 nog Splinter Cell: Team Stealth Action voor de Nokia N-gage, een spel gebaseerd op de eerste game. En ook de mobiele telefoon was niet veilig voor Sam Fisher en menig gamer zal zijn telefoonpookje vernield hebben om Sam Fisher sluipend naar de vijand te geleiden.

Tevens zijn er al een drietal boeken geschreven over de avonturen van Sam Fisher. Onder de auteursnaam David Michaels heeft schrijver Raymond Benson de eerste twee boeken (‘Splinter Cell’ en ‘Splinter Cell: Operation Barracuda’) geschreven. In 2006 liet Benson weten niet meer verder te schrijven aan de serie, dus het derde deel (‘Splinter Cell: Checkmate’) is door een andere auteur geschreven.

Wel doen al tijden geruchten over een Splinter Cell film de rondte. De film is zelfs al bevestigd, maar de scriptschrijvers hebben het project in 2005 verlaten en sindsdien blijft het akelig stil. Website IMDB.com zet de film nog op 2007.

Toekomstige Splinter Cell

Deze maand komt Splinter Cell: Double Agent uit en het is alweer de vierde game voor de consoles. Deze keer zal Sam Fisher nog meer dan ooit zijn hersenen moeten gebruiken en wordt het ook de gamer niet makkelijk gemaakt. Fisher is namelijk undercover bij een terroristische organisatie. Om niet op te vallen moet hij de orders opvolgen die de terroristen hem geven. Daarnaast heeft hij ook nog opdrachten van de NSA om uit te voeren. Hoe ver zou jij gaan om het vertrouwen van je vijand te winnen? Morele dilemma’s zullen meer dan ooit deel uitmaken van de gameplay.

Deze manier van spelen heeft natuurlijk grote gevolgen voor hoe de speler de singleplayer campagne ervaart. Ubisoft heeft de multiplayer echter ook onder handen genomen en komt met spannende modes waarin je als spy versus spy het tegen elkaar opneemt. Dit komt er op neer dat je met minder spelers speelt, maar meer tactiek moet gebruiken. En Double Agent is nog niet uit of het volgende deel in de serie is alweer aangekondigd. De titel, Splinter Cell: Conviction, is het enige wat er over het spel bekend is. Wat wel duidelijk is, is dat Ubisoft met de Splinter Cell serie een rijk aantal games achtergelaten heeft en dat de serie ons voorlopig nog wel zal vermaken.