Met de nieuwe  RPG Spectrobes, maakt Buena Vista Games dankbaar gebruik van de unieke eigenschappen van het DS systeem. Op het eerste gezicht lijkt Spectrobes een kopie van  Pokémon, maar bij nader testen blijkt de game voldoende vernieuwing en originaliteit te bieden.

In Spectrobes draait het om de agenten Rallen en Jeena van de Planetaire Politie, die samen met een oude man, genaamd Aldous, op zoek gaan naar zogenaamde, je raadt het al, Spectrobes. Dit zijn uitgestorven, prehistorische wezens die de natuurlijke vijanden van de boosaardige Krawl zijn. Zij hebben uiteraard snode plannen die door het drietal koste wat kost verhinderd moeten worden. En dat kan alleen met Spectrobes.

Al spelend met Rallen zul je, gebruikmakend van Jeena's onderzoekskwaliteiten, door het melkwegstelsel moeten reizen om zoveel mogelijk Spectrobes in handen te krijgen. Dit klinkt makkelijker dan het is, want je zal ze moeten zien te vinden, waarna je ze, net als bij een echte opgraving, uiterst voorzichtig uit de grond moet halen. Als je een fossiel hebt gevonden, kies je eerst met je stylus voor het juiste gereedschap en maak je vervolgens de omgeving vrij. Met de microfoon kun je stof en vuil wegblazen. Om te voorkomen dat je tijdens het opgraven de fossielen beschadigd, zul je je scanners goed in de gaten moeten houden.

Als je eenmaal een Spectrobe hebt bevrijd uit zijn benarde, ondergrondse positie, neem je hem mee naar het Lab, waar je hem met de microfoon moet laten ontwaken. Zijn ze eenmaal wakker, dan gaan ze de broedmachine in waar je ze op verschillende manieren kan verzorgen. Je kan ze bijvoorbeeld aaien met de stylus en ze voeden met mineralen zodat ze groot en sterk worden. Door ze nauwkeurig te trainen ontwikkelen de wezens tijdens hun groei speciale krachten die ze in hun volwassen vorm kunnen inzetten voor krachtige aanvallen tegen de Krawl. Op een gegeven moment wordt het opgraven van Spectrobes wel wat saai.

Terwijl je de planeten afspeurt, op zoek naar fossielen, mineralen en kubussen, kun je twee van je Spectrobes mee op sleeptouw nemen. Dit is absoluut een aanrader omdat het vrijwel zeker is dat je vroeg of laat een vechtlustige Krawl tegen gaat komen. Het is verstandig om je gevechten goed voor te bereiden en er rekening mee te houden dat zowel de Spectrobes als de Krawl ieder hun eigen vechtkunsten bezitten. Gelukkig heb je een enorme keuze aan Spectrobes tot je beschikking. Er zijn 24 basis wezens die zich in 127 types kunnen ontwikkelen en die ook weer op 500 manieren aan te passen zijn.

In de real-time gevechten bedien je, buiten zelf de nodige klappen uit te delen, de Spectrobes met de linker en rechter shoulder buttons. Om de Krawl te verslaan zul je al je vaardigheden in de strijd moeten gooien en in je achterhoofd moeten houden dat timing ontzettend belangrijk is.

Dat Spectrobes qua concept lijkt op het welbekende Pokémon mag duidelijk zijn. Echter, het maakt wel goed gebruik van de mogelijkheden die de Nintendo DS te bieden heeft en laat dat zien ook. Tevens is er ook een multiplayer functie aanwezig en zullen er verschillende download- en uitbreidingspakketten verschijnen om het spel te verrijken.

©Disney, Nintendo DS, het DS logo en het officiële zegel zijn handelsmerken van Nintendo