Vorig jaar verscheen op de PC de epische strategygame Rome : Total War. Deze game, ontwikkeld door Creative Assembly, liet de gamer de controle nemen grote legers Romeinse soldaten om ze vervolgens in te zetten in de strijd tegen de barbaren en andere vijanden van het Romeinse rijk. Creative Assembly is zo'n drie jaar geleden begonnen aan een consoleversie, maar aangezien strategygames beter te spelen zijn op de PC en de consolegamer een heel ander soort gamer is dan de PC gamer, is besloten om de consolegame meer actiegericht te maken en om de speler persoonlijk bij de gevechten te betrekken spelend in de huid van de held Spartan.

Om de game te promoten, mocht ondergetekende afreizen naar Nederlands grootste luchthaven om samen met de andere gamepers deze nieuwe telg van Creative Assembly aan een grondige test te onderwerpen. Even leek het er niet in te zitten aangezien de plaatselijke marechaussee nogal lastig deed over pasjes en dergelijke, maar na het opgeven van mijn naam en het showen van mijn scheurpapiertje, mocht ik toch doorlopen. Zoals hier boven te lezen is, neemt de speler de rol aan van de held Spartan. Spartan: Total Warrior heeft, afgezien van het tijdperk waarin de game zich afspeelt, weinig gemeen met Rome: Total War. Het is ook niet zo verbazingwekkend dat de ontwikkelaar gekozen heeft voor het achtervoegsel Warrior, wat natuurlijk slaat op het feit dat je de controle neemt over één karakter.

Als Spartaanse held is het de bedoeling dat je voor je volk en je koning deelneemt aan allerlei missies en veldslagen. Om de game wat gevarieerder te maken dan het standaard hak en mep werk, heeft Creative Assembly in elk level een aantal opdrachten ingebouwd. Deze opdrachten kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het beschermen van een belangrijk personage of het afvuren van katapulten om zo een gigantisch aanstormend stenen beeld te vernietigen. Spartan: Total Warrior is in dit opzicht niet realistisch te noemen. In tegenstelling tot Rome: Total War, is in Spartan gekozen voor een sterke vleug mythologie. Zo zul je in de game ook het wezen Medusa (je weet wel, dat vrouwtje met die slangen op haar hoofd) tegenkomen. De Romeinen hebben haar gevangen genomen en gebruiken haar krachten in een geheim wapen om jouw strijdmakkers te verstenen.

De game doet zich in eerste instantie voor als pure hack and slash game. Maar wie dit denkt, komt bedrogen uit. Er is niet voor niets drie jaar hard gewerkt aan deze game en dat is zeer goed te merken aan de gameplay. De gameplay zit zo in elkaar dat ieder willekeurig persoon er zo mee wegloopt en dat ook de hardcore gamers aan hun trekken kunnen komen. De kern van de gameplay ligt in de simpele controls. Aan het begin van de game beschikt Spartan over een zwaard welke met behulp van twee aanvalsknoppen gebruikt kan worden: één om een individuele vijand aan te vallen en één om meerdere vijanden tegelijk neer te slaan. Daarnaast kan Spartan gebruik maken van een handboog en van een schild, waar hij ook de nodige tegenstanders mee kan verwonden. Naarmate de game vordert, krijg je de beschikking over meer wapens naast het zwaard. Zo kan Spartan onder andere een grote hamer gebruiken in de strijd.