Preview

Space Punks is een snelle twin-stick looter shooter

Aan flarden schieten voor roem en geld

Geschreven door Ruan Moleman op
De Poolse ontwikkelaar Flying Wild Hog is vooral bekend van Hard Reset en de Shadow Warrior-franchise, twee snelle first-person shooters gecombineerd met mêleegevechten. Hun nieuwe game Space Punks is een isometrische twin-stick looter shooter vol met snelle actie, punkrock en Pow!’s van stripboeken uit de jaren 90. Na een aantal uren in een gesloten bèta en een gesprek met Flying Wild Hog weten we zo ongeveer wat deze explosieve game gaat bieden.

Het is duidelijk dat ook Space Punks een mengelmoes is van shooters en actiegames als Helldivers en Diablo. Daar waar je in veel games op een afstand hordes aan vijanden neerschiet, brengt Space Punks schieten en mêlee bij elkaar met uiteenlopende abilities en verschillende wapens. Dat alles speelt zich af in een sci-fi wereld dat mede door de cel-shaded graphics erg doet denken aan Borderlands.

Losjes en over de top

Space Punks bevat in Early Access vier speelbare personages met unieke abilities. Elk personage is geschikt voor een bepaalde speelstijl. De geïnfecteerde Eris kan bijvoorbeeld vijanden vastzetten in spikes. Hierdoor worden zij doelwitten voor de mijnen van sprinkhaan-techneut Bob. De allrounder Duke lijkt een verre neef van Marvel-held Star Lord en Finn is een paars zwijn in een bomberjack die zich niet bepaald aan de anderhalve meterregel houdt. Het zijn kleurrijke personages die flauwe grappen maken en verschillende, uitgesproken karakters hebben.

Met andere spelers verken je de verschillende planeten, op zoek naar loot en nieuwe vijanden om te verslaan. Elk personage heeft verschillende skill trees en abilities die spelers kunnen upgraden. Ook is er een groot aanbod aan geweren en mêleewapens. Wil je een tragere hamer gebruiken in combinatie met een shotgun? Je bepaalt zelf de combinatie. Hierdoor ben je niet gebonden aan één speelstijl, ook al blinkt elk personage ergens in uit. Elk van de personages voelt even vloeiend aan dankzij de dashes die ze kunnen inzetten.

Space Punks neemt zichzelf duidelijk niet te serieus. De over-de-top actie wordt gecombineerd met een sfeertje dat eer doet aan de titel van de game. Tijdens verhaalmissies wordt er tegen je gepraat door gekke personages met flauwe en zelfbewuste teksten. De bombastische gameplay wordt bijgestaan door Wow!’s en Boom!’s uit stripboeken en opzwepende rock op de achtergrond. Space Punks tapt duidelijk uit hetzelfde vaatje als andere Flying Wild Hog-games als Shadow Warrior en is tegelijkertijd losjes in stijl en gameplay.

Spacelands

De game heeft in Early Access twee planeten om te bezoeken. In een woestijnachtige mijn vergaren industriële robots speciale kristallen , terwijl er ook een jungle is dat geteisterd wordt door infecties, waardoor het vol zit met gemuteerde beesten. De twee gebieden verschillen erg van elkaar in opbouw en gameplay, mede dankzij de variatie in vijanden. Ondanks dat twee planeten vooralsnog wat aan de karige kant is, is op de kaart te zien dat er nog twee planeten in de maak zijn.

De gebieden zijn verrassend interactief in combinatie met het geweld dat je aanbrengt. Schieten op stenen in de omgeving zorgt er voor dat ze afbrokkelen. Het maakt weliswaar geen nieuw pad vrij, maar geeft de omgeving een dynamisch karakter. Wel zijn er verschillende objecten zoals elektrische kristallen en planten vol met giftig gas, die je door er op te schieten in je voordeel kunt gebruiken.

Zoals gezegd hebben de spelwerelden een grote variatie aan vijanden. De een teleporteert achter je en de ander duikt meermaals opzij. Regelmatig kom je tussenbazen tegen en soms mondt een missie uit in een groot baasgevecht met een vijand die verschillende aanvalsfases heeft. Ook zijn er in de levels lootboxen te vinden. Hierin zit altijd currency en soms ook nieuwe uitrusting. De missies verschillen van nesten uitroeien tot robots escorteren.

Free-to-play

Wanneer je missies hebt voltooid, kom je terug in de Devil’s Gambit. In deze hub wordt het verdienmodel van deze game duidelijk, want Space Punks is gratis om te spelen. In de hub zit een premium store waar louter cosmetische items gekocht kunnen worden. Flying Wild Hog benadrukt dat ze geen gameplay achter een betaalmuur willen zetten en dus alleen cosmetische items aanbieden voor echt geld. Wel staat er een battle pass op de planning.

In de hub zijn verder npc’s te vinden die quests geven. De vault is de plek waar je je inventory kunt beheren. Dit kan niet tijdens je bezoek aan planeten. Dat is erg jammer, want soms wil je nieuw gevonden uitrusting direct bekijken of aandoen. Hetzelfde geldt voor je abilities. Deze kunnen ook alleen bij een npc in de hub van upgrades worden voorzien. Naast het kopen van wapens en uitrusting kun je deze ook zelf maken middels een craftingsysteem. Spelers kunnen gevonden materialen gebruiken om een wapen naar keuze te maken en deze zelf in te richten met speciale perks.

Space Punks geeft je genoeg opties om je personage aan te passen naar jouw speelstijl en in de praktijk loont dat. Tijdens onze speelsessies hebben we van alles kunnen kopen en craften, puur door te spelen. Dagelijkse en wekelijkse missies geven constant extra currency en voor de Trophy-jagers onder ons zijn er trofeeën te behalen die currency voor cosmetics geven. Echter waren er nog geen cosmetics in de versie die wij speelden; de premium store was leeg.

Toegankelijk

Hoewel een free-to-play-model een kanttekening voor velen is, maakt het Space Punks wel makkelijk om op te pakken met een paar vrienden. Flying Wild Hog is bereid de game lang te ondersteunen en uit te breiden met nieuwe planeten, personages en andere content, al zijn dit soort beloftes wel vaak afhankelijk van hoe succesvol een game is. Ze krijgen daarbij hulp van Runescape-ontwikkelaar Jagex. In hoeverre nieuwe content gratis blijft is nog onbekend.

Ook het verhaal wilde Flying Wild Hog nog niet veel over kwijt. Deze ontbreekt ook grotendeels in de EarlyA-versie en wordt volledig in een later stadium geïntroduceerd. Wat de game wel biedt, is snelle, over de top gameplay waarin abilities en wapens gemixt worden in actievolle twin-stick looter shooter. Het is nog de vraag hoelang de soepele gameplay leuk blijft en wat de endgame gaat bieden. Het scheelt dat we niets hoeven te betalen en daarom is Space Punks op dit moment op z’n minst een lekker tussendoortje. Maar wat lijkt het visueel gezien toch verdraaid veel op Borderlands!

Space Punks is vanaf 14 juli beschikbaar als Early Access-game in de Epic Games Store. Een open bèta volgt deze winter met een consolerelease in 2022.

Dit artikel delen:

Lees meer

Inhoud CoD: Warzone en Black Ops Cold War seizoen 4 Reloaded onthuld Forza Horizon 5 gebruikt raytracing voor gameaudio
0

Reacties op: Space Punks is een snelle twin-stick looter shooter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.