Sonic Team heeft wat goed te maken. De laatste Sonic game, Sonic Riders, was van een niveau dat we niet gewend zijn van de Japanse ontwikkelaar en ook de platform Sonic game daarvoor,  Sonic Heroes, bracht niet waar gamers op gehoopt hadden. Reden genoeg dus om een entree te maken op de volgende generatie consoles met een nieuw spring-, ren- en klauteravontuur. De game heet Sonic the Hedgehog en introduceert een nieuw personage in de serie.

Sonic the Hedgehoc wordt ontwikkeld voor de Playstation 3 en Xbox 360. De basis van de game bestaat uit een opgewaardeerde Sonic formule, waarin snelheid nog steeds centraal staat. Sonic Team weet echter dat het met enkel een razende Sonic niet veel gamers kan bekoren anno 2006 en voegt voor Sonic the Hedgehog enkele nieuwe elementen aan de gameplay toe. De focus is de gelegd op de physics, wat vooral tot uiting komt tijdens het spelen met het nieuwe personage, Silver the Hedgehog.

 

Silver the Hedgehog is de tegenhanger van Sonic. Zoals de naam al lichtelijk doet vermoeden, is dit een zilveren versie van Sonic. De uiterlijke verschijning is echter niet het enige verschil met Sonic, gameplaytechnisch liggen de twee namelijk ver uit elkaar. Waar Sonic het van z’n snelheid en wendbaarheid moet hebben, voelt Silver een stuk slomer aan en is het een meer krachtig personage dan Sonic.

De kracht van Silver zit hem in het feit dat ze (het is een dame) gebruik kan maken van telekinese. Waar Sonic de dozen die in de levels verspreid liggen enkel kappot kan springen, kan Silver deze middels haar krachten ‘optillen’ en richting vijanden gooien. Met een volle energiemeter is Silver in staat bijna alle objecten in de levels van plek te laten veranderen. Hierbij komt de focus op physics direct om de hoek kijken, want de manier waarop de objecten opgetild en weggeslingerd worden ziet er realistisch uit, voor zover je hier waarde aan hecht in een pure arcade game.

De speelwerelden van Sonic en Silver verschillen van elkaar. Sonic baant zijn weg door open, natuurlijke landschappen en Silver mag aan de haal in stedelijke, vlammende en postapocalyptisch aandoende omgevingen. Bekijk de tijdens de E3 vrijgegeven screenshots voor een goede impressie van de speelwerelden.

Sonic op de volgende generatie consoles betekent natuurlijk niet alleen meer mogelijkheden op het gebied van gameplay, maar ook scherpere graphics. Geluiden vanaf de beurs geven aan dat de game er goed uit ziet en dat de Playstation 3-versie net wat meer scherpte heeft dan de Xbox 360-versie. In hoeverre we op dit soort verhalen af moeten gaan is echter maar de vraag, feit is dat Sonic Team grafisch goed bezig is.

Sonic the Hedgehog komt nog dit jaar in Japan op de markt. Of de game ook tegelijkertijd naar Europa en de Verenigde Staten komt is nog niet bekend.