Soldiers op Anarchy (SOA) begint met een intro waarin het verhaal op sfeervolle wijze wordt verteld. In een supergeheim onderzoekscentrum wordt door Europa, Amerika en Rusland gezamenlijk onderzoek gedaan naar biologische wapens, dit na een terroristische aanval in het jaar 2004. Daarna duikt er in Tokio een nieuw virus op, een man overlijdt op een gruwelijke manier aan ongecontroleerde zwellingen. Hierna duiken er meerdere gevallen op in Tokio en de epidemie verspreidt zich naar New York, Parijs en alle andere wereldsteden. De chaos wordt compleet wanneer bekend wordt dat het virus man-made is, iemand probeert de mensheid uit te roeien. In ultieme pogingen om het virus te controleren wordt Parijs platgegooid met atoombommen en worden mensen die vluchten uit de getroffen steden neergeschoten. Niks helpt en hoofdrolspelers uit SOA trekken zich terug in hun geheime bunker. Via communicatieapparatuur houdt men contact met andere overlevenden maar langzaam wordt het stil. Na tien jaar opgesloten te hebben gezeten in de bunker besluit men een terugkeer naar de buitenwereld te wagen. En dan begint het spel.

Het spel begint met een duidelijk en uitgebreide tutorial om je bekend te maken met de controls en interface van het spel. Na deze introductie begint de fun pas echt. Je komt namelijk tot de ontdekking dat je (gelukkig) niet de laatste man op aarde bent. De wereld is echter wel flink veranderd. Met Mad Max en Fallout in het achterhoofd is de maatschappij veranderd in een verzameling bendes, krijgsheren en, al dan niet geschifte, organisaties. In totaal kom je tijdens het spelen 8 verschillende partijen en 54 verschillende belangrijke figuren tegen.

Naast verlaten steden is er nog wat belangrijks achtergebleven: oorlogsmaterieel. En hiervan wordt goed gebruik gemaakt door de overlevenden. Complete wapenarsenalen zijn beschikbaar in SOA en alle voertuigen die je tegenkomt zijn bestuurbaar. Je kunt o.a. ten strijde trekken met 2s3 artillerie, de M1A1 Abrams en T-80 tanks en de MI-24 Hind gevechtshelikopter. Een ruime keus dus.