Swap Force is al het derde hoofdstuk in het verhaal van Skylanders. Om het overzicht te bewaren, gaan we even kort terug in de tijd. Als alles vredevol verloopt, is er weinig reden om ten strijde te trekken en in Skylanders neem je het daarom op tegen KAOS en diens bende van bad guys. Hoe pak je dat aan? Je stormt naar de winkel om het figuurtje te kopen dat je het liefste wil gebruiken, zet hem op een ‘Portal of Power’ en teleporteert ‘m zo naar de wereld van Skylanders.

Hoewel je in de vorige games moest kiezen voor welk type Skylander je ging (Aarde, Lucht, Magic, Water, Tech of hoe je ze ook noemt of vertaalt), kan je nu gaan mengen en mixen, wat meteen ook de titel Swap Force verklaart.

Popje gemengd

In Swap Force beginnen we op een eiland waar een vulkaan tot uitbarsting is gekomen. Het wordt al snel duidelijk dat KAOS wederom de boosdoener is. Hij is er opnieuw op uit om de wereld de verdoemenis in te helpen en steelt ook alle ‘Petrified Darkness’. Dat is de kracht die alles in de spelwereld aanstuurt en het eiland dreigt daardoor in verval te raken. Daarom doet de bevolking een beroep op de Skylanders.

Activision introduceert in dit derde luik 16 ‘oude’ Skylanders en evenveel Swap Force-personages. De uitgever laat weten dat we items uit Skylanders: Giants ook kunnen gebruiken (een gezamenlijke vreugdekreet valt te horen bij menig ouder). In de game zal je zelf moeten kiezen welk beeldje het beste past in een situatie. Je kan naar hartenlust de boven- en onderkant van Skylanders combineren om je te wapenen in elk level. In Swap Force zullen in totaal 256 combinaties mogelijk zijn, een aanzienlijke uitbreiding ten opzichte van de vorige games.

Tijdens de demo en hands-on werd al snel duidelijk waarom die hoeveelheid precies nodig is. In een achttal speciale gebieden heb je immers net die ene eigenschap nodig, waardoor je misschien specifieke Skylanders zal willen kopen (we horen de ouders weer jammeren) Zo moest je de onderkant van de Skylander vervangen met die van een inktvis om meer grip te hebben voor verticale verplaatsingen. Het vergt wel enige oefening, want door verschillende obstakels en raketaanvallen is het geen sinecure om de top te bereiken. Uiteindelijk krijg je wel een leuke beloning in de vorm van bonuslevels of extra goodies voor jouw personage. Je kan hem of haar zo nog verder aanpassen en beter maken.

Pracht en praal

Er is voor Swap Force ook een volledig nieuwe engine ontworpen. De grafische kracht overstijgt daardoor het kinderlijke karakter die de game soms weghoudt van een breder publiek. Daarmee onderscheidt het zich ook van die nieuwe concurrent, Disney Infinity. Die mag dan misschien wel teren op bekendere personages, maar moet wel onderdoen qua grafische pracht.

Er hoeven verder geen tranen te vloeien bij speler of koper; alle poppetjes uit de vorige game zijn gewoon opnieuw inzetbaar in Skylanders: Swap Force en behouden hun ‘look and feel’. De level cap wordt voor oude én nieuwe personages wel verhoogd tot 20. De uren die je gespendeerd hebt in het verleden zullen dus mede de toekomst van jouw ervaring bepalen.

Uiteindelijk blijkt het wel weer hetzelfde liedje: om alles uit Swap Force te halen, zul je de nieuwe figuurtjes stuk voor stuk aan moeten schaffen. Gelukkig brengen de nieuwe engine en het mix- en mengsysteem genoeg vernieuwing om ook zonder getrokken portemonnee ervan te kunnen genieten. Of anders je kinderen wel.