Bijna tien jaar hebben we gewacht op een nieuw deel, als we voor het gemak het slappe aftreksel SimCity Societies niet meetellen. Tien jaar wachten op het vervolg in een serie die we al spelen zolang we het ons kunnen herinneren. Natuurlijk telt EA Societies wel mee als volwaardig deel, maar die kwam nog niet eens in de buurt van wat wij als gamers voor ogen hebben als we aan SimCity denken. En dat is onbeperkt bouwen aan een stad die ademt, die leeft, die doet wat wij hem opdragen. Maar er is goed nieuws, want van wat wij gezien hebben van het nieuwe deel is alles weer precies zoals we allemaal hopen. Mogelijk zelfs nog beter dan dat!

Jullie hebben ongetwijfeld die nieuwe trailers al gezien met daarin wat aardige feitjes over, laten we voor het gemak SimCity 5 zeggen. Zo zagen we bijvoorbeeld al hoe je een gebouw, zoals de brandweerkazerne, kunt uitbouwen met diverse extra upgrades waardoor je onder meer een groter gebied kunt beslaan of je Sims sneller kunt waarschuwen. Ook zagen we de nieuwe manier om je stad van grondstoffen en energie te voorzien. Waarbij ieder stukje, bijvoorbeeld water of voedsel, daadwerkelijk wordt geproduceerd en afgeleverd bij de plaats van bestemming.

Details in de details

Maar het zien in een vooropgezette trailer of erover lezen in een nieuwsbericht is een ding, het zelf daadwerkelijk in actie zien is absoluut wat anders. Zodra we de eerste beelden zagen van een stad in SimCity 5 slaakten we van binnen een kleine kreet. Overal waar we keken, zagen we wel iets. Niet alleen de wegen barsten van leven door een onaflatende stroom aan auto’s, vrachtwagens en andere voertuigen, ook de trottoirs zijn gevuld met Sims en echt overal zie je rook uit schoorstenen komen of lichten aan en uit gaan als het donker wordt.

Overigens blijven de details niet beperkt tot voertuigen, ook zijn de gebouwen bijvoorbeeld voorzien van leesbare uithangborden. Deze hoge graad van detaillering verklaart waarschijnlijk ook direct waarom we zolang hebben moeten wachten, want met een mager PC-tje hadden we deze game nooit soepel kunnen spelen.

Ook aan de manier waarop je jouw overzichtskaarten (of datalayers) bekijkt, is gesleuteld. In plaats van een statische kaart waarop alle huizen die water hebben blauw waren gekleurd, zie je nu letterlijk blauwe bolletjes over je waternet richting de verschillende huishoudens gaan die water nodig hebben. Zoals we al eerder aangaven, geldt deze nieuwe manier van behoeftevoorziening voor heel veel zaken in SimCity 5. Niet langer wacht je tot een gebouw versleten is, maar tot de geproduceerde grondstof op is. In dit deel is het zelfs mogelijk dat je bepaalde grondstoffen, zoals water of voedsel, kunt besmetten. Staan je boerderijen te dicht bij je fabrieken, dan gaan je Sims ongetwijfeld ziek worden van het voedsel dat je daar produceert.

Ontmoet de pyromaan

Het is trouwens heel goed mogelijk dat je dit soort zaken niet eens hoeft te bekijken in een van je overzichtskaarten, maar gewoon terugziet in je stad. Zo liet de demo ons zien dat een tekort aan politiehulp in de stad direct resulteert in meer graffiti op de huizen. Of nog erger! Je stad kan op ieder moment bezocht worden door bepaalde personages (die uiteraard horen bij bepaalde parameters). Het personage in de demo-stad was niet geheel toevallig een pyromaan in een supercool busje, beschilderd met fel gele vlammen. De pyromaan was er echter niet alleen maar om te laten zien dat we hulpdiensten nodig hadden, hij stak en passant ook een huis in brand. Houd je oren en ogen dus open in je nieuwe stad!

De overzichtkaarten zijn overigens niet de enige aanpassing die jouw leven als SimCity- burgemeester straks moeten veraangenamen. Ook het plaatsen van wegen en zones wordt flink aangepast. Wegen kun je de volgende keer gewoon met krommingen aanleggen. Echt waar, we hebben het met eigen ogen gezien! Je hoeft straks dus geen acht kruispunten aan te leggen om moeilijke bochtjes te maken of om in apart gevormde zones een weg aan te leggen. Het plaatsen van de zones is bijgevolg ook eenvoudiger geworden, aangezien je die nu meer vanuit één punt plaatst. In plaats van een vierkant, trek je nu een lijn (die hoeft overigens niet recht te zijn), waarna de zones vervolgens netjes eraan vast worden geplaatst.

In alles lijkt de nieuwe SimCIty in ieder geval een waardige opvolger van deel vier te worden. De makers hebben niet alleen het uiterlijk en de details opgevoerd, maar ook kritisch gekeken naar de manier waarop je jouw stadje straks moet runnen. Het is jammer dat we niet zelf even achter de knoppen mochten zitten, want alleen het zien van de nieuwe Glassbox-engine deed ons al snakken naar het uiteindelijke eindproduct. Het wordt straks ongetwijfeld weer een waar genot om alles tot in detail te mogen plannen in jouw eigen SimCity.