Terwijl hier en daar geroepen wordt dat het adventure genre een stille dood sterft, werkt Frogwares rustig aan het ene na het andere verhaal in de Sherlock Holmes-serie. De games lijken erg op elkaar, maar vertellen elk weer een ander verhaal in het leven van de bekende detective. Eind volgende maand komt het nieuwste verhaal uit en wij kijken alvast wat we ervan kunnen verwachten.

Het nieuwste deel heeft de spannende titel Sherlock Holmes versus Arsène Lupin, en draait om een wisselwerking tussen die twee personages. Aan de ene kant is er de slimme Sherlock Holmes die met zijn brein en hulp van Dr. Watson alle boeven te slim af is, en aan de andere kant is er de minstens zo intelligente Arsène Lupin, een Franse meesterdief die allerlei belangrijke diefstallen op zijn naam heeft staan.

De twee komen in contact met elkaar, omdat Lupin Holmes een brief stuurt. Lupin is namelijk erg onder de indruk van de intelligentie van Holmes, en speelt graag een spelletje met hem. De brief bevat allemaal cryptische hints naar de volgende slag die Lupin gaat plegen. Waarom zou hij dit sturen? Wil hij gepakt worden? Ook Holmes raakt geïnteresseerd en besluit het spelletje maar mee te spelen.

Eigenlijk speelt het spel hetzelfde als de vorige games in de serie. Je start weer in het huis waar Holmes woont, en vanuit daar start je de eerste zoektocht naar een antwoord. De bekende straat met de bekende winkels moet weer doorzocht worden, en het eerste antwoord vind je in een boek uit de boekwinkel. Gelukkig vertrek je al snel naar een andere locatie, want in de National Gallery mag je vervolgens gaan rondneuzen. Heel tof dat je in het museum alle schilderijen duidelijk kunt zien en er een beschrijving van Holmes bij kunt krijgen. Er hangen zelfs een aantal Nederlandse werken tussen.

Wat kenmerkend is bij de Sherlock Holmes-games, en wat ook erg frustrerend kan zijn, zijn de vragen. Naast de puzzels moet je zo nu en dan een vraag beantwoorden in een dialoog. Heel handig dat je op die manier echt moet opletten bij de gesprekken en elk document moet lezen, maar als je het antwoord echt niet kan vinden zit je wel weer mooi vast. Toch onderscheidt Sherlock Holmes zich met dit soort dingen wel van andere adventures en is het goed om te zien dat Frogwares daar mee door gaat.

Het verdere spel zal je nog naar locaties als de Tower of London en zelfs Buckingham Palace brengen. Grote kans dus dat Lupin de kroonjuwelen wil stelen. Zal Holmes hem op tijd in de kraag vatten en zijn misdaden aan het licht brengen? We zien het eind november als het spel in de winkels ligt.