Turn-based oorlogsvoering, zoals die vroeger door uitgevers als SSI een warm hart werd toegedragen, is de laatste jaren verre van populair. Alleen het kleine Shrapnel Games is nog erg actief in dit genre. De games van deze firma lopen technisch echter enkele jaren achter op de rest van de game-industrie. Voor wie op zoek is naar een turn-based oorlogsspel dat wel over flitsende 3D graphics beschikt, moet vooral Shattered Union van 2k Games in de gaten houden.

Shattered Union is een spel van de hand van PopTop Software, de firma die onder andere strategische spellen als Railroad Tycoon 3 en Tropico ontwikkelde. Het spel speelt zich af in de Verenigde Staten, nadat een atoombom de hoofdstad Washington D.C. van de kaart geveegd heeft. De VS versplinterde vervolgens in een zestal afzonderlijke naties, namelijk Greater California, Arcadia, New Republic of Texas, Heartland, Dixieland en Yankee Union. De afzonderlijke naties kunnen elkaar niet luchten en oorlog bleek onvermijdelijk. In deze oorlog kun je de rol aannemen van elk van de zes naties, of een zevende, Europese strijdkracht, die nu 'op z'n Amerikaans' de vrede in de VS hoopt te herstellen.

Het feit dat het spel zich afspeelt in de VS, zorgt dat het vol zit met herkenbare locaties en bekende steden. Zo zul je onder andere de Golden Gate brug, New York en de Rocky Mountains aan doen in het spel. De spelwereld wordt in 3D op je scherm getoverd, waarin naar de maatstaven van het turn-based genre nog behoorlijk wat spektakel te bewonderen is, zoals spectaculaire explosies, huizen die ineen storten en bossen en voertuigen die vlam vatten. Van een geheel realistische weergave is echter geen sprake, want de eenheden in de spelwereld zijn enigszins buiten proporties. Dit is gedaan omdat kleine obstakels als huizen en bomen, in principe geen obstakel vormen voor je tanks.

De campagne van Shattered Union is niet rechtlijnig opgebouwd. Je kunt zelf kiezen welke naties je aanvalt en welke troepen je daarvoor inzet. Het spel is onderverdeeld in een tweetal onderdelen. Op een overzichtskaart bepaal je de tactiek. Je kiest hier de natie die je aan wil vallen en je kunt nieuwe eenheden aanschaffen. Eenmaal het gevecht begint, schakelt het spel over naar de 3D-close up van de gevechten, zoals die op de screenshots te zien is.

Je kunt verschillende soorten eenheden aanschaffen en je hoeft daarbij niet persé een beroep te doen op Amerikaanse fabrikanten. Je kunt namelijk ook in zee gaan met de Russen om bijvoorbeeld een MiG gevechtsvliegtuig of een T-95 tank aan te schaffen. De Amerikanen beschikken weliswaar over wat meer hightech wapentuig, zoals stealth-bommenwerpers en Apache-helikopters. Je hoeft in Shattered Union geen realistische nabootsing van de verschillende eenheden te verwachten, de balans en het spelplezier staan voorop.

Het speelveld in de gevechtsfase is onderverdeeld in zeshoeken, waarbij je eenheden per beurt een aantal vakjes mogen lopen en één of meerdere aanvallen mogen doen. De vliegende eenheden hebben niet te maken met dit rastersysteem, maar kunnen één keer per beurt overal op de map opgeroepen worden. Ze kunnen echter wel schade oplopen, bijvoorbeeld wanneer ze over vijandig afweergeschut vliegen, dus ze zomaar eender waar inzetten is niet verstandig. Wanneer je vliegtuigen sneuvelen heb je namelijk een handige eenheid minder.

Hoewel het decor niet zozeer een obstakel is, speelt het wel een grote rol in Shattered Union. Hoewel het mooie tafereeltjes oplevert, is het namelijk niet verstandig om hele steden in puin te leggen. Dit schaadt je reputatie bij de inwoners. Heb je een goede reputatie, dan willen deze inwoners je nog wel eens te hulp springen. Een goede reputatie betekent dus van tijd tot tijd wat gratis eenheden, bij een slechte reputatie zul je het moeten doen met datgene dat je bij aanvang van het gevecht al tot je beschikking had.

Shattered Union belooft een leuke turn-based strategiegame te worden die hopelijk het genre weer wat nieuw elan zal weten te geven. Het spel zou al in oktober op de markt moeten komen, dus we weten redelijk snel of Take Two, het moederbedrijf van 2k Games, na Age of Wonders opnieuw een topper in het genre afgeleverd heeft. Opvallend is trouwens dat het spel niet alleen op PC, de thuishaven van dit soort spellen, maar ook op de Xbox zal verschijnen. Daarop is Shattered Union uniek in zijn soort en wie weet is er onder de Xbox bezitters, wel een grote behoefte aan dit soort spellen.