Wie Serious Sam als een hersenloze shooter afdoet doet de Kroatische ontwikkelaar Croteam veel tekort. Het spel beschikt over een diepgaand verhaal over een alien genaamd Notorious Mental die allerlei planeten vernietigd en nu richting aarde komt. Gelukkig heeft een uitgestorven beschaving een tijdpoort achtergelaten waarmee we terug in de tijd kunnen om Mental uit te schakelen. Aarde vestigt haar hoop op uberheld Sam 'Serious' Stone en stuurt deze lone ranger naar het oude Egypte. OKE Serious Sam is een hersenloze shooter, het is wel een van de leukste shooters van de afgelopen jaren, die vooral dankzij de co-op mode als een echte klassieker beschouwd kan worden.

Het eerste deel van Serious Sam, genaamd The First Encounter speelde zich voornamelijk af in het oude Egypte. Het tweede deel, wat eigenlijk niet het tweede deel is, heet The Second Encounter en plaatst de speler in de jungle van Zuid-Amerika. Tijd voor The Third Encounter zou je denken, maar ik moet je teleurstellen. De eerste en tweede ontmoeting zijn eigenlijk één spel, dat wegens allerlei redenen gesplitst werd. Later verschijnt dit jaar gewoon Serious Sam 2, een geheel nieuwe titel, gebaseerd op een nieuwe engine. Toch is men niet afgeweken van het Serious Sam concept, en dat is knallen, knallen en nog eens knallen tot je erbij neervalt.

Serious Sam 2 gaat verder waar The Second Encounter stopte. Wederom steelt Mental de rol van badguy. De Sirians, een van de beschavingen die Mental zo goed als uitroeide, neemt telepatisch contact op met Sam en vragen of hij deze kwaadaardige alien wil vernietigen en Sirius wil herstellen. Makkelijker gezegd dan gedaan. In plaats van een bezoek aan de lokale fitness toko moet Sam zijn kracht putten uit een mysterieus medaillon. Er is een klein probleempje, iemand is per ongeluk op het medaillon gaan staan, waarna het in allemaal kleine stukjes in het heelal is verdwenen. Pas als Sam het juweel compleet heeft kan hij Mental verslaan.

Grafisch is Serious Sam 2 een pareltje. De levels zijn kleurrijk en gedetailleerd, wat allemaal mogelijk is dankzij de nieuwe Serious 2 engine, die 100 maal complexere en realistischere omgevingen en physics kan weergeven dan bij de vorige Sam games het geval was. De levels in The Second Encounter waren al redelijk divers, voor deel 2 staat Sam Stone een ware wereldreis te wachten. In totaal moet hij 40 levels door worstelen, die zich in 7 verschillende omgevingen afspelen, zoals buitenaardse steden, jungles, vulkanen, militaire basissen, het land van de Elvis vereerders en het al veelbesproken "land van de reuzen", waar je als speler een echte dwerg bent.

Gelukkig hoef je deze reis niet alleen te maken. Croteam heeft namelijk 45 tegenstanders ontworpen. Aangezien humor ook in dit deel een centrale rol speelt heeft men de meest gekke en fanta(stische) vijanden onder het stof vandaan gehaald. Wat te denken van biomechanische kippen, psychopatische clowns (nee, geen Bassie en Adriaan), martial arts zombies, speelgoed neushoorns en uit de dood herrezen aandelenhandelaren, het kan allemaal in Serious Sam 2. Ondanks het grappige karakter hebben deze wezens één doel voor ogen en dat is jouw dood. Waren de tegenstanders in de eerste twee titels nogal clueless, dit keer hebben ze iets meer hersencellen. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als vijanden je van afstand proberen uit te schakelen, je insluiten of zelfs in de flank aanvallen.

Puur voor zelfverdedigingsdoeleinden beschikt Sam over 14 nieuwe wapens. De railgun, plasma rifles en uzi's zullen, naast het standaard rocket launcher, grenade launcher en sniper rifle arsenaal, in no-time je beste vriend zijn. Ook de grappige wapens zijn weer van de partij, zoals een pappegaai achtige vogel die bommen op vijanden kan laten vallen. Tevens kun je nu ook gebruik van allerlei voertuigen maken. Ben je het lopen zat, dan staan er 10 soorten voertuigen op je te wachten. Lekker scheuren in een motor, rollende bal (met spikes), vliegende schotel-achtige grasmaaier of op een surfboard, Serious Sam 2 is je game.

Al met al lijkt Serious Sam 2 een zeer degelijke titel te worden. De eerste twee delen gingen in Amerika voor 20 dollar over de toonbank. Vanwege de lange ontwikkeltijd van de Serious 2 Engine en andere commerciele belangen zal deze lekkere prijs niet voor deel 2 gelden. De vraag is dan ook of Croteam een volwaardige fullpriced titel weet af te leveren. Aan de hoeveelheid tegenstanders en het humorgehalte zal het in ieder geval niet liggen. Serious Sam 2 staat gepland voor oktober en verschijnt op zowel PC als Xbox.