Het lijkt wel de trend van dit moment. Van filmklassiekers een game maken. Het voelt een beetje als heiligschennis en met argusogen wordt er gekeken wat een game developer ervan gaat bakken. Het publiek heeft al een bepaald gevoel bij de film en het liefst willen we dat ook terugvinden in de game. Radical Entertainment nam de moedige stap om de cultfilm Scarface in een game-jasje te gieten. Het concept leent zich prima voor een game, dat voorop gesteld. Grand Theft Auto: Vice City is dan ook geinspireerd door deze film en scoorde bij gamers zeer goed. Een logische stap dus van Radical om Scarface als project te nemen, maar ook een hele enge. Laten we kijken hoe de game het er vanaf brengt in deze preview. Tony "fucking" Montana

Tony is back. En hoe! In de game kun je echt in Tony's huid kruipen, in tegenstelling tot een game als de Godfather waarin je slechts de sfeer van de film mag proeven. Al Pacino heeft groen licht gegeven aan de ontwikkelstudio om zijn uiterlijk tot in detail te gebruiken en daar hebben ze gretig gehoor aan gegeven. De verwrongen gezichtsuitdrukkingen zijn zeer gedetailleerd weergegeven en de agressie spat van Tony's gezicht. En dat voelt goed! Maar niet alleen het gezicht van Pacino is overgenomen. Ook zijn lichaamshouding, loopjes en hand- en hoofdgebaren zijn identiek.

Voor de stem van Al Pacino is echter een stand-in gebruikt. Pacino kon, naar eigen zeggen, na 20 jaar het accent uit Scarface niet meer nadoen. Pacino heeft echter persoonlijk de casting voor de stem uitgekozen en is daar zeer goed in geslaagd. De stem is niet van echt te onderscheiden. Goed, je kunt dus lopen, bewegen en praten als Tony. Daar hoort dan natuurlijk ook het vocabulair bij, want wat is Scarface zonder de goede dosis "fuck" die te pas en te onpas gebruikt wordt? De game doet in dat opzicht niet onder voor de film, de "fucks" vliegen je om je oren.

Small Talk

De game is natuurlijk niet alleen maar een grote scheldpartij. Radical heeft veel tijd en moeite gestoken in de dialogen die Tony met meer dan 200 personages in de game kan voeren. Elk dialoog bestaat uit 8 verschillende zinnen die zeer scherp en grappig zijn. Hier een voorbeeldje van een gesprek tussen Tony Montana en een beach babe:

Tony: "You look lovely today!"

Babe: "Fuck off."

Tony: "But you probably forgot about the fucking shit between your teeth."

De dialogen zorgen ervoor dat je je nog meer Tony voelt dan dat je er al uitziet. Hoewel dialogen vaak lang zijn in games en je het liefst alles snel wil doorklikken, zorgen de spitsvondige gesprekken in Scarface ervoor dat je dit toch niet doet en wil horen wat Tony er nu weer uitgooit. Eigenlijk kun je via Tony alles zeggen wat je altijd al wel hebt willen zeggen maar niet durft. En het "fuck" sausje waarmee het overgoten is doet natuurlijk ook wonderen.