Er zijn in het verleden al verscheidene games geweest die het succes van GTA probeerden te evenaren. Tot nu toe is echter geen enkele game daarin geslaagd. Toch probeert Volition het nu met Saint's Row voor de Xbox 360. Daarbij hebben ze natuurlijk meteen als voordeel dat ze next-gen harderware tot hun beschikking hebben. Je speelt in het spel als de 3rd Street Gang en moet de stad veroveren, om een complete uitbanning van de gang te voorkomen. Een beetje ongebruikelijk uitgangspunt, maar wel een mooi excuus om eens goed keet te kunnen schoppen.

Door Michael Wolf Visser

Saints Row is echt goed afgekeken van GTA. Niet alleen de vrijheid die je in de stad kunt beleven, maar ook de soorten missies en mogelijkheden die je krijgt om jezelf berucht te maken. Alles in deze game draait om eer en beruchtheid. Probeer dan ook representatief over te komen voor je gang en zorg voor dure kleding en een mooie auto om de 'chickas' om je heen te krijgen, anders ben je nergens. Je hebt heel veel keuzemogelijkheden om je karakter naar jouw smaak aan te passen. Haar en klederdracht, tatoeages en nog veel meer zaken zijn allemaal te wijzigen. Ook alle auto's die in de stad rijden, kun je natuurlijk jatten en uitgebreid modificeren. Daar is allemaal geld voor nodig, wat op allerlei manieren te bemachtigen is. Denk aan verzekeringsfraude, inbraken in winkels, of het pimpen van hoeren.

Dit alles gebeurt natuurlijk onder toeziend oog van andere gangs en de politie. Beiden zijn snel geïrriteerd, dus je moet uitkijken dat je nooit teveel over de schreef gaat. Voor het minste of geringste krijg je al een zwerm aan sirene draaiende politiewagens en helikopters achter je aan. Mocht een missie je te moeilijk zijn, dan heb je de mogelijkheid om enkele van je vrienden op te bellen. Deze kunnen je dan als NPC's ondersteunen, wat enigszins vergelijkbaar is met de gang wars uit San Andreas. Er staan vier verhaallijnen tot je beschikking, maar die hoef je vanzelfsprekend niet te volgen. Je ben namelijk al meteen vanaf het begin helemaal vrij om te gaan en staan waar je wilt. Het vrijspelen van nieuwe secties zoals in GTA, is er dan ook niet bij. Een handige gameplay gimmick is dat je deuren open kunt trappen of schieten. Ook moet je er in deze game rekening mee houden dat voetgangers onthouden wie je bent en wat je allemaal uitgevoerd hebt.

Het audiovisuele deel van het spel is misschien wel het best verzorgd. Het spel kent een enorme draw distance, waardoor beeldopbouw zo goed als niet voor komt. Dit is natuurlijk het grote voordeel van de Xbox 360 ten opzichte van bijvoorbeeld de PS2. Ook de rest van de graphics is echter goed verzorgd, met een superstrakke vormgeving. Alle gebruikelijke grafische effecten zoals reflecties, shaders, particle effects en uitgebreide schademodellen zijn aanwezig. Exploderende auto's zullen zelfs in vele verschillende onderdelen uit elkaar knallen. Natuurlijk zijn ook ragdoll physics aanwezig voor de karakters. Liefhebbers van de GTA reeks zullen bovendien verheugd zijn om te horen dat het spel twaalf radiostations zal bevatten. Eigenlijk onmisbaar als je dezelfde klasse als de topper van Rockstar wilt behalen.

Eigenlijk net zo mooi is de inbreng van een heuse multiplayer optie. Iets wat GTA nog steeds jammerlijk genoeg moet ontberen. Je kunt de game in co-op spelen, maar ook competitieve modes staan tot je beschikking. Wanneer Saint's Row uiteindelijk zo goed wordt zoals het er nu uit ziet, dan weten we nu al wel dat dit één van de populairste Xbox Live! games gaat worden. Saint's Row is een Xbox 360 exclusive, die in het vierde kwartaal van dit jaar door THQ uitgegeven zal worden. Dat maakt het meteen één van de eerste games voor de nieuwe console van Microsoft en meteen één van de interessantere.