Ik ben van een tijd waarbij je je op de camping nog bezig hield met allerlei sporten en spelletjes, in plaats van je lam te zuipen. Tegenwoordig zijn die campaingactiveiten bijna lachwekkend te noemen. Eén van die sporten was toentertijd tafeltennis. Tafeltennis is niet bepaald dé sport die door de menigte massaal wordt gevolgd en bekeken. Het woord tafeltennis ging bij mij dan ook met vele vooroordelen gepaard, tot afgelopen vrijdag mijn ogen open gingen. Ik kwam er namelijk achter dat zelfs tafeltennis, mits op de juiste manier gebracht, garant kan staan voor een grote grijns op het gezicht van zelfs de meest onervaren gamer. Rockstar’s Table Tennis game is in essentie precies wat de titel je duidelijk wil maken. Het is tafeltennis! Puur, simpel en leuk. Maar dat simpele kan ik beter achterwegen laten, want iets simpels is het allerminst. Table Tennis is een game waar je niet alleen bij na moet denken, maar wat ook met balans en vaardigheid te maken heeft. Ik kan het weten, want mijn digitale ‘ontmaagding’ op het gebied van tafeltennis vond plaats in The Game Syndicate in Den Haag, waar een aantal afgevaardigde gamers en gasten van de pers waren uitgenodigd om te ervaren wat Table Tennis nu werkelijk is. Het wordt tegenwoordig wel vaker gebruikt, maar Playing is Believing. Het eerste dat opvalt bij het opstarten van Table Tennis is de grafische gesteldheid van de game. Gezien het op de Xbox360 draait ben je snel geneigd om te zeggen dat het wel next gen moet zijn, maar er zijn games die jammer genoeg sterk onderdoen aan die wens. Gelukkig biedt Table Tennis op dat vlak meer dan je zou verwachten. De personages zijn strak en de omgevingen levendig. Zo reageert het publiek ongekend gemeen als je er echt geen reet van kunt. Op alle punten waar de game je zou kunnen vermaken scoort Table Tennis dus dikke punten. Maar is de game ook leuk om te spelen? Dat vroeg ik mezelf ook af en nam de uitdaging van mijn goede vriend Onno dan ook aan om als ‘tafeltennismaagd’ het op te nemen tegen de Nederlands kampioen tafeltennis Danny Heiser.

Een minuutje of twintig ben je gemiddeld bezig om elkaar het leven zuur te maken. Zachte balletjes, harde ballen, balletjes met topspin, balletjes met right spin, je kan het niet zo gemeen verzinnen of je krijgt het uit de controller van de 360. Alle knoppen doen wel iets en daar kwamen we dan ook wel achter. De eerste paar punten waren puur geluk, puntje voor mij, puntje voor Danny. Maar aan het einde van de eerste set kreeg ik in de gaten dat je de meest geniepige ballen uit je vingers krijgt door je thumbsticks en triggers tegelijkertijd te gebruiken. Hoe win je dus van een Nederlands kampioen tafeltennis? Heel simpel. Zorg dat hij nog nooit achter een Xbox360 heeft gezeten, weet dat hij geen echte gamer is en zoek de meest vervelende klote ballen met back/top/side/whatever spin die je over het netje krijgt gemept en voila! Best of three en die heb ik gewonnen met 8-11 en 4-11.

Rockstar presents Table Tennis is een game die je echt gespeeld moet hebben om er in ieder geval voor te zorgen dat je vooroordeel over tafeltennis onterecht is. Het is blijk van het feit dat Rockstar niet alleen maar gewelddadige games maakt, maar wel blijk dat het in staat is goed uitgewerkte games te ontwikkelen. Table Tennis is voor iedere lichtelijk competitieve gamer een must om te spelen. En dat zeg ik niet omdat ik per ongeluk een keer van een kampioen heb gewonnen! Kom maar op Onno, alle ballen verzamelen!