Preview

Rise of the Tomb Raider (hands-on)

De eerste drie uur

Geschreven door Kevin Shuttleworth op
“Ik moord om te overleven”. Het zijn woorden van Lara Croft die haar acties probeert goed te praten en die het eerste overduidelijke teken zijn dat Lara is opgegroeid sinds het 'eerste' deel uit 2013. We ontmoeten een nieuwe Lara Croft tijdens een drie uur durende speelsessie waarin we de opening en beginselen van Rise of the Tomb Raider ontdekken.

Het eerste uur van Rise of the Tomb Raider is erg vergelijkbaar met zijn voorganger: korte stukjes gameplay die je laten klimmen, klauteren, sprinten en quick-times uitvoeren, afgewisseld door menig cutscenes. Lara zoekt ditmaal naar de sleutel tot het eeuwige leven, een reis waar haar vader aan begonnen was, maar die hij nooit heeft afgemaakt. 

Jij hier?!

Lara kwam op het idee om naar Siberië te gaan - waar de game opent - na een aantal bizarre toevalligheden. In een flashback scheurt ze in een jeep door een woestijngebied. Na een pijnlijke crash wordt ze toevallig wakker naast een tempel die ze al jaren zoekt. Daar zou namelijk de tombe van de zogeheten Prophet zijn, waarin een artefact schuilgaat met de sleutel voor het eeuwige leven. Verrassing: de tombe is leeg en vijanden omsingelen Lara. Een gedurfde ontsnapping volgt, die haar direct naar een belangrijk symbool leidt. Wat blijkt: dit teken komt oorspronkelijk uit Siberië. Toevallig!

Dat de premisse van de game voorkomt uit een tweetal vergezochte toevalligheden is opmerkelijk, maar het is de enige keer dat zoiets voorvalt tijdens de speelsessie. In plaats van zich te richten op het eeuwige leven, lijkt Rise of the Tomb Raider een veel persoonlijker verhaal te vertellen over Lara. Zo leren we dat de ingewikkelde relatie met haar vader een drijfveer is voor haar avonturen en dat haar zoektocht invloed heeft op andere relaties. Wat ons betreft is dit een veel interessanter terrein om te verkennen, in vergelijking met het simpele conflict tussen haar en de militie die de bron van het eeuwige leven voor zichzelf wil.

Erop uit

Na een aantal flashbacks en hachelijke klimpartijen opent de spelwereld voor ons. Lara komt aan bij haar eerste kamp, waar ze een vuurtje stookt om zichzelf op te warmen. Dit is het eerste van vele kampen, waar je toegang hebt tot statistieken en upgrades. Al deze kampen speel je vrij naarmate je voortgang boekt in de game en spelwereld. Nieuw in Rise of the Tomb Raider zijn hoofdkampen, die zijmissies aanbieden voor upgrades en belangrijke items, waarmee je bijvoorbeeld vergrendelde kisten in de omgeving kunt openen. Een leuke manier om de losstaande open gebieden van de game wat beter te verkennen.

Het toppunt van de trektochtjes zijn de challenge tombs. Een algemeen kritiekpunt op Tomb Raider uit 2013 is dat er niet genoeg van deze tombes waren. Hoeveel tombes we precies kunnen verwachten wordt niet gedeeld, maar tijdens de eerste drie uur spelen konden we er maar liefst vier vinden. De eerste tombe die we vinden, bevindt zich in een ijsgrot, waar een eeuwenoud Mongools schip ingevroren aan een wand hangt. Na een aantal slimme balanspuzzels, vinden we een schat die waarmee we een upgrade voor onze boog uitvoeren. De puzzel is uitdagend genoeg om ons aan het denken te zetten, zonder dat het tempo verloren gaat. 

Doe het zelf

Net als in het vorige deel zijn er ook deze keer drie vaardigheidstakken om punten in te investeren. Deze verschillen van het kunnen incasseren van meer klappen tot het zien van sporen van vijanden en dieren. Ook heeft Rise of the Tomb Raider een upgradesysteem voor alle wapens en uitrusting. Zo kun je op tig manieren Lara’s boog verbeteren en haar wapens versterken; bewezen systemen die ook hier goed op hun plek zijn.

Het toppunt van de trektochtjes zijn de challenge tombs.

Rise of the Tomb Raider legt veel meer de nadruk op stealth en craften tijdens gevechtsscenario’s. Dat eerste uit zich in de manieren waarop jij je omgeving kunt gebruiken. Zo spring je met gemak van boom naar boom en verstop je je in bosjes om vijanden te besluipen. Erg slim lijken ze niet. Lara heeft een felle glowstick aan haar broek hangen, maar niemand ziet deze in het donker. Daarnaast zijn de manieren waarop je vijanden omlegt vaak luidruchtig. Besluip een vijand, duw hem omver en verkoop hem een keiharde klap voor zijn harses als hij weer opstaat. De militair flopt naar de grond en zijn maatje dat vijf meter verderop staat merkt er niets van. Realistisch is het niet, maar als vijanden hyperbewust van hun omgeving zouden zijn, zou de game een stuk trager zijn. Op deze manier spoort Rise of the Tomb Raider je aan om te experimenteren met je omgeving, zonder dat het ten koste gaat van het tempo.

Nog iets om mee te experimenteren is het crafting-systeem. Dit systeem is flink uitgebreid ten opzichte van het vorige deel. Zo kun je nu verschillende soorten ammunitie maken en heb je daar de corresponderende middelen voor nodig die je vindt in de spelwereld. Maak bijvoorbeeld gifpijlen van Deathcap-paddestoelen en hout. Sommige items die je maakt worden automatisch gebruikt. In plaats van een medkit maken, om die vervolgens te moeten selecteren en gebruiken, houd je de linker bumper ingedrukt om jezelf direct te genezen. Bij ammunitie selecteer je simpelweg het wapen dat je wilt gebruiken en houd je de rechter trigger ingedrukt om nieuwe ammunitie te maken, mits je de juiste middelen op voorraad hebt. Er zijn geen onhandige menu’s of overbodige processen en dus zijn er meer manieren om jezelf uit hachelijke situaties te redden.

Opgroeien

Rise of the Tomb Raider is precies wat we ervan verwachten: een avontuur van epische proporties in een inheemse omgeving. De herkenbare kern van Tomb Raider uit 2013 staat daarmee als een huis. Maar Lara heeft veel meegemaakt en geleerd sinds het eerste deel, wat we terugzien in de vernieuwingen op het gebied van gameplay, maar ook in de verhaalvertelling. We komen er later dit jaar achter of Rise of the Tomb Raider ook voldoende met Lara is meegegroeid.

Rise of the Tomb Raider verschijnt op 13 november 2015 voor Xbox One en Xbox 360 en in 2016 voor PlayStation 4 en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Warhammer: End Times – Vermintide 23 oktober uit op Steam The Escapists: The Walking Dead op 30 september naar pc en XOne
20

Reacties op: Rise of the Tomb Raider (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The soy sauce

  • 24 september 2015 15:41
  Never change a winnin' team! ga deze tomb raider game zeker wel halen. Heb ook weer genoten van deeltje hier voor (gratis deze maand op XB1)

  Kom maar op met die game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 september 2015 16:21
  Deel uit 2013 4x uitgespeeld waarvan 1x op de 360, 2x op de PS4 en nu ook (van de week) op de X1 gezien hij daar gratis was.

  Ik ben een echte TR diehard fan en heb alle delen uitgespeeld waaronder ook Tomb Raider: The Angel Of Darkness :).

  Tomb Raider 2013 was een hele verademing tegenover de vorige delen en dan met name de laatste delen hoewel ik Tomb Raider: Underworld enorm waardeer.
  Ze hebben laten zien dat Tomb Raider mee kan teren op het succes van Uncharted en dat is goed, beide series zijn dan ook een must have voor mensen die van dit soort games houden.
  De preview klinkt veel belovend en heb daarom ook enorm veel zin in de nieuwe TR, dat hij gelijk met Fallout 4 uit komt vond ik weer wat jammer maar goed TR speel je sneller uit dan Fallout 4, ik koop dus gewoon beide en ga een zeer warme winter tegemoet.

  Ik vind het jammer voor de PS4 fans die een heel jaar (en voor een TR fan is dat best lang) moeten wachten, maar dit soort deals gebeuren aan beide kanten, ik hoop wel dat hij uiteindelijk naar de PS4 komt want dat zou eeuwig zonde zijn als dat niet gebeurt en wil je niet wachten wel koop dan gewoon een X1 het is een console die net zo vet is als de PS4 en zeker niet onder doet van de PS4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Rutger116

  • 24 september 2015 17:38
  Oke, goed verhaal, lekker kort

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • warie

  • 24 september 2015 19:48
  Inderdaad shadow beter kan ik het niet verwoorden 😊 ben zelf ook een echte TR fan . Ik vind het vorige deel echt super en kan niet meer wachten op deze game .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 september 2015 22:31
  En dit is dus een van die games waarom ik toch ook een xbone heb gekocht :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 24 september 2015 22:32
  4 Keer ook gewoon. De game is vermakelijk hoor, maar bij lange na niet goed genoeg om zo vaak te herspelen. Ik heb 'm 1x op de PS3 gedaan en nog 1x op de PS4 vanwege 60fps en 1080p, maar daarna was ik er ook wel klaar mee. Het matige verhaal, de lege karakters, de absurde karakterontwikkeling van Lara en de matige animaties met daaraan gekoppelde besturing en de overkill aan QTE's, hebben mij sindsdien niet meer doen terugkomen. Games die dat in mijn ogen meer verdienen zijn The Last of Us en Uncharted 2.

  Het lijkt erop dat de nieuwe TR vooral meer van hetzelfde zal zijn (ik ben bang dat dat ook voor de karakters en animaties gaat gelden), dus ik heb er totaal geen moeite mee wat langer te wachten. Daarbij beschikken PS4 spelers eind volgens jaar over 4 Uncharted games, 2 TR games (waarvan in ieder geval 1 met een superieure framerate) en The Last of Us. Hét action adventure platform bij uitstek dus. Medelijden is absoluut niet nodig dus. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 september 2015 22:38
  Ik vind de Uncharted serie geweldig en vergelijken doe ik ze zeker niet, beide games lijken enorm op elkaar maar toch als ik zou moeten kiezen dan komt Lara toch op 1 en Drake op 2 puur om het feit dat ik in een game liever met een vrouwelijk character speel.

  Toch kijk ik enorm uit naar Uncharted trilogie want hoe je het ook bekijkt het is een geweldige serie, gelukkig denkt niet iedereen het zelfde want wat zou dat een boring iets opleveren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 25 september 2015 00:39
  Inderdaad.

  Ik vind namelijk zowel the last of us als uncharted zwaar overated.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 24 september 2015 16:56
  Ik ben eigenlijk een beetje uitgekeken op de kou. Speelt de hele game zich af in de sneeuw of zit er meer variatie in?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aka-NiN

  • 24 september 2015 17:34
  Die eerste screenshot ziet er wel wat warmer uit, dus er is nog hoop ;-) Het is ook niet bepaald mijn favoriete setting, die kou, dat ijs en die sneeuw.

  Maar toch wel zin in deze game, al is het nog wel even wachten tot de pc release.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 september 2015 22:35
  Je komt op een gegeven moment in een soort van oase waar het weer compleet anders is. Dat is het bijzondere van de plek waar ze naar op zoek is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 25 september 2015 15:29
  Ik vond de vorige fantastisch(en baal dan ook dat ik moet wachten met m`n ps4 (Uncharted 4 duurt ook al langer), maar zat wel constant te hopen dat `r `s een keer een meer zonnig ¨level¨ zich aan diende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Taken NL

  • 24 september 2015 19:53
  Vandaag gedownload voor Xone, opgestart met 100% er was fucking niks meer te doen voor me, pfff nog even.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 24 september 2015 22:26
  Gevechten zijn zo onrealistisch als de pest en de AI van de vijanden is echt bagger, maar shit zeg!… wat heb ik zin om dit spel te spelen. De vorige Tomb Raider was echt tof!

  Hoop wel op meer tombes, grotten en ontdekkingen dan het vorige deel boodt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 25 september 2015 00:46
  Meer Tombes en 1e wat ze zegt in 2013 game is : I hate Tombs :D.

  Geweldig

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 28 september 2015 17:13
  Zij mag ik er misschien een hekel aan hebben, ik niet. En ik heb de controller in de handen, dus ze gaat maar! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 25 september 2015 09:54
  Kleine opmerking over het einde van het artikel: Hij komt ook op de Xbox360 uit. Handig om te weten voor gamers die wel een Xbox360 hebben maar geen Xboxone willen kopen alleen maar voor dit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 25 september 2015 10:02
  Ga de game zeker kopen maar omdat de PS4 versie een jaar later uitkomt, verdom ik het full-price te betalen voor een game die al een jaar oud is en met 3 maanden zowiezo 30 Euro goedkoper is

  Dan maar iets langer wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 26 september 2015 00:08
  Kijk! Het is aangepast. Ik ben blij dat er hier bij Gamer.nl in ieder geval wordt gelezen wat wij zeggen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 27 september 2015 21:44
  Niet echt mijn gerne, maar sta wel open voor wat anders.
  Lijkt toch wel een topper te gaan worden.

  Even wachten tot deze voor een zacht prijsje te koop is met Deals with Gold.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.