Preview
Rise of The Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition (hands-on)

Het complete pakket op de PS4

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition voor PlayStation 4 kent naast alle eerder uitgebrachte content ook vier nieuwe modi. Neem Lara Croft mee naar haar ouderlijk huis voor een reis door de tijd of laat haar hordes zombies afknallen… de nieuwe content is op zijn zachtst gezegd nogal divers.

Lara Croft draait inmiddels twintig jaar mee in de gamewereld. Haar verjaardag wordt gevierd met onder meer concerten van de vroegere componist, heruitgaven van oude comics en een dikke biografie. Voor gamers komt Square Enix met de 20 Year Celebration Edition van Rise of the Tomb Raider. Deze PS4-versie van de vorig jaar voor Xbox One-verschenen adventure bevat alle tot dusver uitgebrachte content plus een aantal nieuwe features, die overigens ook als de zogenaamde Blood Ties-dlc beschikbaar komen voor de andere platformen.

De nieuwe content in Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition is te verdelen in vier nieuwe features, die je weer onder kunt brengen in twee categorieën, namelijk: actievolle content en narratief gedreven content.

Rise of The Tomb Raider

Samen survivallen

In de Endurance-modus is het de bedoeling om zo lang mogelijk te overleven door voldoende te eten, warm te blijven en vijanden uit de weg te ruimen voordat ze jou omleggen. Deze modus is niet nieuw, het feit dat je ‘m straks in co-op kunt spelen wel. Het samenspelen maakt jagen bijvoorbeeld veel gemakkelijker, net zoals het feit dat je kunt profiteren van je partner zijn gestookte kampvuur en elkaar (een beperkt aantal keer) kunt reviven.

Aangezien vallen echter wel dodelijker zijn gemaakt, is de Endurance-modus er niet per se gemakkelijker op geworden. Zeker niet wanneer de communicatie tussen jou en je partner stroef verloopt. Alleen met behulp van goed teamwork is het mogelijk om challenges als ’Feestmaal Voor Twee‘ (eet het vlees van drie beren met je partner) en ’Donkere Nacht‘ (schakel tijdens één expeditie ’s nachts drie vijandelijke kampen uit) met succes te behalen.

Welkom thuis…

De drie andere nieuwe modi spelen zich allemaal af in Lara haar ouderlijk landhuis. Om de Croft Manor te behouden, moet Lara op zoek naar het testament van haar vader. Ze heeft dit nodig om ervoor te zorgen dat haar oom ophoudt met zijn pogingen haar te onterven. In Lara’s Nightmare, de tweede actievolle modus, manifesteren Lara’s angsten om Croft Manor te verliezen zich tot ‘zombies’.

Rise of The Tomb Raider
Rise of The Tomb Raider
Rise of The Tomb Raider

De gangen, kamers en kelders van het vervallen landhuis zitten vol met deze zombies. Je moet de ondoden natuurlijk (nog een keer) doden, maar daarnaast is het ook zaak om op zoek te gaan naar de drie schedels die elke run ergens anders verstopt zitten. Datzelfde geldt overigens voor de wapencaches, die ook at random geplaatst zijn.

Beide actievolle modi zijn competitief ingestoken: ze laten je scores neerzetten, die je constant moet proberen te verbeteren. Een verschil van dag en nacht met de twee andere modi, aangezien die juist narratief van aard zijn.

Een jonge Lara

Wanneer je Croft Manor betreedt in de verhaalmodus is er geen zombie en zelfs geen vijand te bekennen; Lara kan in alle rust op zoek naar dat testament van haar vader. Je checkt alle hoeken en gaten op zoek naar hulpmiddelen, die je steeds verder het landhuis laten binnendringen. Zo is er een zaklamp nodig om te zien in de donkere kelders, is er een loper nodig om deuren te openen en een cijfercombinatie om een kluis te kraken.

Het is voor de doorsnee gamer waarschijnlijk niet meer dan vermakelijk, maar deze content is eigenlijk ook helemaal niet voor hen bedoeld. Het zijn vooral de fanatiekeTomb Raider-fans die mateloos zullen genieten. Zo leer je tijdens je speurtocht door Croft Manor dankzij de vele documenten, bandopnames en flashbacks meer over Lara‘s jongere jaren, de eerste ontmoeting tussen haar ouders en de bezwaren van de familie tegen hun huwelijk.

Rise of The Tomb Raider

Voor de fans

Deze pure fanservice voor mensen die Lara zien als meer dan een hoopje pixels, komt helemaal tot leven in de exclusieve PS4-missie, waarin je bovenstaande in virtual reality beleeft. Want ondanks dat Croft Manor een vervallen landhuis is, zoals we dat al zo vaak gezien hebben, is het dankzij de PlayStation VR prachtig om te verkennen. Elk spinnenweb, elk zuchtje wind door een gordijn en elke plas water laat je vol verwondering om je heen kijken.

Je kunt de vr-missie in free of comfort modus spelen, waarbij deze laatste ervoor zorgt dat mensen die snel bewegingsziek worden niet spuugmisselijk worden. Deze modus werkt namelijk met teleportatie: je pakt Lara op en laat haar ergens anders in de ruimte weer los, zodat je vanaf dat punt naar hartenlust rond kunt kijken. Vrijelijk rondlopen is voorbehouden aan de free modus.

Naast bovenstaande vier modi kent de Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition ook nog een aantal klassieke skins en kledij, waardoor je tussen de realistische omgevingen plots een polygonen Lara met oranje jack ziet rondlopen. De perfecte aanvulling op de neergezette fanservice.

Mixen en matchen?

Ondanks dat de losse onderdelen van dit verjaardagspakket allemaal goed zijn uitgewerkt, voelt het tezamen genomen toch een beetje als een gekke mix. De Endurance-modus en Lara’s Nightmare draaien puur om actie, competitie en het behalen van high scores, terwijl de story content zich laat doorspelen als een soort chille, interactieve encyclopedie.

Rise of The Tomb Raider

Gelukkig is er een verbindende factor: deze 20 Year Celebration-editie van Rise of the Tomb Raider herbergt namelijk ook alle eerder uitgebrachte content. Dat betekent dus dat je als PS4-eigenaar eindelijk aan de slag kunt met de game en bijvoorbeeld de Baba Yaga-dlc. En dat is leuk voor iedereen; van diehard fans tot competitieve actieliefhebbers en ieder ander die goede games waardeert.

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition komt op 11 oktober uit voor PS4. De content is voor Xbox One en PC (grotendeels) te spelen via de Blood Ties-dlc.

Door Alie Sierkstra

Dit artikel delen:

Lees meer

Shovel Knight krijgt cameo in Yooka-Laylee Originele Forza Horizon vanaf 20 oktober niet meer digitaal te koop
15

Reacties op: Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration Edition (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  coola

  • 26 september 2016 13:21
  De ultieme versie van rise of the tomb raider. Heb er zin in vooral in de VR modi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 26 september 2016 13:49
  @coola, Wat is er Ultiem aan ?

  Deze versie bevat alles wat een jaar geleden al uitgebracht is, enige nieuwe komt ook naar de overige platforms. Tenzij je het over 4K hebt maar upscaled 4K is ook niet alles.

  4K is mooi maar dan wel op een goede 4K TV, mensen verkijken zich op 4K en denken als ze bij de MM lopen van een 4K TV voor maar 499 euro en dat klinkt leuk maar ze moesten eens weten wat ze er allemaal op inleveren. Je kan dan beter een 4K TV kopen van rond de 2000 euro want dan heb je iets leuks staan alles onder de 1000 kan je beter besteden aan een goede FullHD TV.

  Maar dan nog de vraag wat is er ultiem aan :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 26 september 2016 14:26
  @leroyx50

  Fanboy reactie

  Ultieme versie is pc echte 4k en beste textures

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 september 2016 14:51
  @RavenMMG

  En weer met de bullshit "fanboy reactie" ik zeg dit dus echt totaal niet als fanboy zijnde

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 26 september 2016 16:58
  @RavenMMG @leroyx50 In plaats van coola als fanboy te bestempelen kunnen jullie ook proberen normaal een discussie met hem aan te gaan als je dat persé wilt. Net als coola ben ik ook behoorlijk bevooroordeeld als het op Tomb Raider aan komt maar hoe is dit geen ultieme versie? Het heeft inderdaad alles wat de versie van vorig jaar had + MEER. Dat stukje meer maakt het de ultieme versie.

  En laat iemand nou toch gewoon eens blij zijn, is toch beter dan negativiteit? :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 26 september 2016 17:37
  @Vovelic Waar maak ik coola uit voor fanboy ?. Ik vraag aan hem wat hij er ultiem aan vind, aan woorden verdraaien heb ik niet veel.

  En waar in m`n reactie ben ik niet normaal bezig met een discussie ???, sorry hoor maar je hebt moeite met lezen.

  Wat ik wil is met respect behandelt te worden en niet behandelt te worden met woorden die ik niet gezegd heb, m`n vraag was dus een normale vraag om een normale discussie te starten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 26 september 2016 17:52
  @leroyx50 Sorry mijn comment was ook meer gericht op RavenMMG!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 26 september 2016 20:11
  @RavenMMG

  Afkomstig van een zure Xbot die als noemenswaardige exclusives alleen nog maar race games kan spelen,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 26 september 2016 23:51
  @Sausbert
  Beter dan enkel uncharted en wat indies ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 september 2016 01:18
  @-it-

  Nou Tomb Raider 2013 was een leuke game maar is toch imho wel en stuk minder dan alle Uncharted games

  En exclusives zijn smaak gebonden. Imho zijn de Sony exclusives toch echt velen malen beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 27 september 2016 10:07
  @coola Persoonlijk vond ik die game zelf beter als de Uncharted games vooral door het crafting systeem. En ik heb gewoon iets meer met Lara.

  Maar ieder zijn eigen mening.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 27 september 2016 10:13
  @-it- en Ratchet & Clank, Bloodborne, The order 1886, InFamous, Until Dawn, Gravity Rush, Driveclub…

  en deze komen er nog allemaal aan: Horizon zero dawn, Hellblade, God of War, the last guardian, Nier…

  Best een divers en groot lijstje en daar is nog veel meer van. Beide consoles hebben prachtige games en wat is er trouwens mis met indies? Journey, Abzû, Outlast, Rocket League zijn stuk voor stuk geweldige games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sausbert

  • 26 september 2016 20:10
  @leroyx50

  Wat er ultiem aan is? Alle DLC inclusief, exclusieve VR content, 4k en HDR (een belangrijkere eigenschap van de PS4 Pro dan 4k, maar die vergeet je voor het gemak maar even) ondersteuning. Oké, alleen de VR content is exclusief, maar dat maakt het simpelweg het meest complete pakket van alle platformen, dus dan kun je van ultiem spreken, lijkt me.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • leroyx50

  • 26 september 2016 22:54
  Enige wat het misschien subliem maakt is de VR content maar voor de rest op upscaled 4K na heeft de Xbox versie ook alles en voor wat de dlc betreft zou ik geen jaar willen wachten.

  Wat VR betreft heeft die ouwe van me daar oren naar maar die wilt het eerst uitproberen omdat hij bang is dat hij er misselijk van wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  djordman

  • 26 september 2016 23:11
  Door Croft Manor rondwandelen is het eerste wat me deed overwegen VR aan te schaffen. Als nou de volgende Tomb Raider volledig in VR te spelen is (of zelfs deze of de 2013 Tomb Raider de main game VR speelbaar worden) ben ik om.
  VR lijkt me gaaf maar ik zit nog steeds te wachten op dat ene spel, die ene waanzinnige ervaring. Ik wacht in spanning af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.