Halverwege 2003 verraste Big Huge Games vriend en vijand met hun eerste game "Rise of Nations". Het spel was een combinatie van Civilization, Empire Earth en Age of Empires. Dit is niet zo vreemd, als je weet dat de oprichters van de studio verantwoordelijk waren voor klassiekers als Civilization II, Colonization en and Alpha Centauri. Rise of Nations kreeg overal lovende kritieken en het vervolg "Thrones & Patriots" was dan ook het logische gevolg. We zijn bijna twee jaar verder, en binnenkort staat ons een nieuwe "Rise of Nations" titel te wachten, namelijk Rise of Nations: Rise of Legends. Een hele mond vol en wij kijken of Rise of Legends hetzelfde niveau zal halen als z'n illustere voorganger.

Rise of Legends speelt zich af in het land van Aio, een wereld verwikkeld in een episch gevecht tussen de machten van magie en technologie. Een concept wat we al eerder in het RTS genre tegenkwamen in Total Annihilation: Kingdoms. Ook in die game had je grote legers tot je beschikking waarin techologie het tegen magie opnam. De technologische kant van het spel wordt verzorgd door de Vinci, een beschaving gebaseerd op allerlei uitvindingen van de bekende uitvinder Leonardo da Vinci. Voor de magische kant staan de Alim voor ons klaar, die zo uit de sprookjes van 1001 Arabische Nachten gewandeld zijn. Er is ook nog een derde groep, maar die was niet in onze previewbuild aanwezig en zal later bekend gemaakt worden.

Zoals in alle RTS games, heb je ook in Rise of Legends grondstoffen nodig. De eerste is "Timonium" en wordt verzameld via mijnen. De tweede is geld, dat via caravanen verdiend kan worden. Denk hierbij niet aan kamelen, maar aan bizar uitziende vliegmachines. De eenheden verdienen sowieso een speciale vermelding, want die zien er zeer origineel en goed uitgewerkt uit. Zo beschikken de Vinci over een gigantische robot die mensen kan vertrappen, en een helikopter die zo van de bekende uitvinder afkomstig lijkt te zijn. Ook de gebouwen zijn beinvloed door het werk en de tijd waarin Da Vinci leefde. De soldaten van de Alim lijken allemaal op de prins uit Prince of Persia en ook andere "sprookjes" figuren zoals de mythische feniks zijn van de partij.