Capcom sloeg met het vierde deel in de Resident Evil-serie een nieuwe weg in. Weg met de vaste camerastandpunten, weg met de pre-rendered achtergronden en weg met de "help, ik ben een tank"-besturing. Niet iedereen was blij met de vernieuwingen, maar de meeste gamers ontvingen het spel met open armen. Persoonlijk vind ik deel vier zo goed, dat ik hem voor de Gamecube, de PlayStation 2 én voor de Wii heb gekocht. Mijn verwachtingen voor deel vijf zijn dan ook zeer hoog.

Het spel speelt zich ditmaal in Centraal-Afrika af. De hoofdrolspeler in dit deel is Chris Redfield, die ook in Resident Evil 1 en Resident Evil: Code Veronica een deel van het verhaal voor zijn rekening nam. Hij zal worden geholpen door een vrouwelijk personage genaamd Sheva Alomar. Deze locale agente zal je tijdens alle nagelbijtmomenten bijstaan. Gelukkig is ze voorzien van wapens en dat maakt haar een stuk weerbaarder dan Ashley uit deel vier. Je zal het hele avontuur online samen met iemand in coöperatieve mode kunnen spelen, waarbij je echt moet samenwerken om bepaalde hindernissen te nemen.

In de trailers die tot nu toe zijn vrijgekomen zagen we veel bekende elementen uit deel vier voorbijkomen. Een flits van een hele grote voet die naar beneden kwam, zou kunnen duiden op de aanwezigheid van een grote trol, in deel vier ook wel El Gigante genoemd. Personages met ronkende kettingzagen, dorpsbewoners geïnfecteerd met parasieten en verschillende kleuren planten die je kunt combineren tot betere healthsprays komen allemaal terug in dit vijfde deel. Capcom laat nog meer vijanden tegelijk op je scherm rondlopen en alles aan het spel ziet er visueel werkelijk verbluffend uit. De ontwikkelaars zitten wat dat betreft zeker op een goed spoor.

De twee levels die we mochten spelen heetten Assembly place en Shanty Town. Het zijn de eerste paar levels uit het spel. In de openingsscene zijn we vanuit het venster van een huisje getuige van een gruwelijk tafereel. Op het marktplein staat een bloeddorstige menigte zich te amuseren bij de executie van een nog onbekende man. Net wanneer de beul zijn uit de kluiten gewassen bijl heeft gebruikt om romp en hoofd van het slachtoffer te scheiden, worden we opgemerkt door een man met een megafoon. Hij roept iets en de menigte richt zich woedend op ons. Om een directe lynchpartij te voorkomen, moeten we ons huisje barricaderen. Sheva helpt een flink handje mee. Je kunt als je naast een kast staat kiezen of je hem zelf gaat duwen of dat Sheva hem op de goede plaats zet, zodat je zelf naar een volgend meubelstuk kunt rennen.

De woedende menigte probeert continu onze schuilplaats binnen te breken, maar we houden aardig stand, terwijl de tegenstanders mondjesmaat binnendruppelen. We rennen op een verdoofde vijand af en drukken op de actieknop om hem met een uppercut meters door de lucht te rammen. Wow, kippenvelmoment! Plotseling springen er door een dakraam een paar bloeddorstige dorpsbewoners naar binnen, terwijl de gemaskerde beul met zijn gigantische bijl dwars door de muur slaat en als een stormram ons huisje binnendringt. Daar gaat onze semi-veilige schuilplaats. Van alle kanten stromen vijanden op ons af. Totale chaos alom!

We vluchten naar buiten door het gat dat de beul net maakte en schieten ons een weg het marktplein op. Wanhopig zoeken we naar een veilige plek tussen de vervallen marktkraampjes, maar die lijkt er niet te zijn. Met een snelle beweging draaien we ons abrupt om en zien we weer een golf van bloeddorstige rakkers op ons afkomen. Onze shotgun maakt korte metten met hen. De beul is ondertussen ook het marktplein opgekomen en blijft ondanks herhaalde headshots gewoon op ons afkomen. Gelukkig staan er hier en daar roodkleurige tonnen die we kunnen opblazen om hem tijdelijk uit te schakelen.

We zijn net een trapje opgerend om ons al springend over de daken voort te bewegen, als de ontwikkelaar ons vertelt dat we in dit deel meer elementen van de omgeving kunnen gebruiken om tegenstanders van de kaart te vegen. Na wat speuren laten we met een welgemikt schot een elektrische generator vanaf een houten paal op het hoofd van de gemaskerde killer neerkomen, waardoor die een flinke stroomschok krijgt. Mooi, dat zal hem leren. Even later volgt een tussenfilmpje waarin we luchtondersteuning krijgen van een helikopterpiloot. Hij schiet in eerste instantie een deel van onze tegenstand aan flarden, totdat de rest wegvlucht. Daarmee kwam een einde aan het eerste demolevel.

 

Het tweede demolevel Shanty town speelt zich grotendeels binnen af. Hier krijgen we een goed voorproefje van de coöperatieve gameplay. De interactie tussen Chris en Sheva voelt goed. Soms helpt Chris haar letterlijk een handje om op een hoger gelegen platform te komen, op andere momenten geeft ze jou wat van haar kogels als je leeg bent of komt ze je redden als je gegrepen bent door een belager.

Op gegeven moment komen we bij een gesloten deur en moeten we even opsplitsen. Sheva springt met hulp van Chris naar het tegenoverliggende gebouw om zich vanaf die locatie een weg naar beneden te vechten en vanaf die kant de gesloten deur te ontgrendelen. Ze kan de vloedgolf aan vijanden niet alleen aan, dus wij schieten haar letterlijk vanaf de overkant te hulp met onze sniper rifle. Vlak daarna gaan we de confrontatie aan met een soort baasfiguur, voorzien van een kettingzaag. Helaas verrast hij ons in alle hectiek en eindigen we dit demolevel met een gierende kettingzaag in de nek.

Tijdens het spelen van de twee levels viel ons een aantal dingen op. Zo is de kunstmatige intelligentie van Sheva beter dan verwacht. In plaats van een blok aan je been, is ze een prima partner. Ze verzamelt ammunitie die jij laat liggen en je kunt haar te allen tijde vragen om met je van wapen te wisselen. Chris en Sheeva kunnen allebei twee wapens tegelijk bij zich hebben en met een druk op de vierpuntsdruktoets kun je in real-time van wapen ruilen. Soms zul je Sheva moeten redden uit de grijpgrage handen van de dorpsbewoners, doe je dit niet, dan verschijnt het Game Over-scherm. Gelukkig zal ze jou ook bevrijden uit benarde situaties. Je voelt door haar gedrag in het spel al snel een band groeien. Als je het voorraadscherm oproept pauzeert het spel niet, waardoor de spanning nog verder stijgt. Na een paar keer ben je echter al aardig wegwijs in je inventaris en vind je binnen een paar tellen het voorwerp dat je nodig hebt.

We bleven ook zitten met een aantal vragen. Vijanden laten bijvoorbeeld naast munitie ook goudstukken achter, maar het is nog niet duidelijk wat je met dat geld kunt doen. Maakt de Merchant weer zijn opwachting? Is er een optie om onze wapens op te waarderen? Zijn er weer verzamelmissies zoals met de blauwe medaillons? Kun je minigames doen zoals de shooting range? Of zijn er plannen voor extra spelmodes zoals Mercenaries in deel vier? Capcom bleef ons helaas de antwoorden schuldig. Grote kans dat deze vragen beantwoord gaan worden als de release dichterbij komt. Een ding is zeker, Resident Evil 5 zal in de winkels liggen op vrijdag 13 maart 2009. Ik ga mijn slaapzak vast klaarleggen.