Preview
Resident Evil 2

Resident Evil 2 biedt de ideale combinatie van oude en nieuwe elementen

Een warme thuiskomst in een koude ravage

Geschreven door Tom Kerkhof op
Nadat Capcom in 2015 de plannen omtrent een remake van Resident Evil 2 aankondigde duurde het nog drie jaar voordat de eerste daadwerkelijke beelden werden getoond. Met nog twee maanden te gaan voor het spel in de schappen ligt, is de promotie inmiddels in volle gang. Na het spelen van een dikke vier uur van het spel, is ons inmiddels duidelijk geworden wat we vanaf 25 januari mogen verwachten.

Resident Evil 2 is een volledig nieuwe invulling van de ervaring die we in 1998 voorgeschoteld kregen. Net zoals Capcom eerder met het eerste deel deed, is ook dit vervolg op alle vlakken een flinke stap voorwaarts in vergelijking met de inspiratiebron. Vooral op visueel gebied zijn de verschillen logischerwijs enorm. Dat is werkelijk aan alles te zien. Bekende personages zoals Leon Kennedy, Claire Redfield en Ada Wong ogen realistischer dan ooit, zowel in hun vormgeving als met betrekking tot hun animaties. Dat je personage haar zaklamp tussen haar schouder en wang klemt wanneer ze twee handen nodig heeft om een pistool te herladen, toont de twintig jaren aan technologische ontwikkeling tussen Resident Evil 2 en deze remake.

Die visuele pracht en praal zorgt er voor dat vele memorabele momenten opnieuw indruk weten te maken. Zo is de T-00 Tyrant die je tijdens het spel meermaals achtervolgt écht intimiderend. Zijn impostante gestalte, emotieloze blik en vastberaden pas maken van deze onverwoestbare griezel een ware nachtmerrie. Misschien nog wel het meest angstaanjagende element is het geluid van zijn donderende voetstappen, die ook al te horen zijn wanneer hij meerdere kamers verderop rondloopt, als een onheilspellende voorbode van zijn onstuitbare zoektocht. Ook de introductie van een zeker uit de kluiten gewassen reptiel - fans van Resident Evil 2 weten waar het over gaat - is met de hedendaagse mogelijkheden een indrukwekkend schouwspel dat de adrenaline door je lichaam laat gieren. En ja, ook de Licker in de verhoorkamer is wederom goed voor een verhoogde hartslag.

Resident Evil 2
Resident Evil 2
Resident Evil 2

Leef en laat (over)leven

Dat de presentatie van de remake een flinke opknapbeurt zou krijgen was onvermijdelijk, maar in welke richting Capcom de gameplay wenste te sturen was lange tijd niet duidelijk. Het eindresultaat is een moderne interpretatie van de klassieke formule, die veel elementen heeft overgenomen van de recentere delen van de Resident Evil-serie. Geen vaste camerapunten of tank-controls dus, maar de moderne standaard waaraan we sinds Resident Evil 4 gewend geraakt zijn. Hier en daar zijn er ook elementen van Resident Evil 7 terug te vinden, met name qua vormgeving van de interface, maar zeker ook wat betreft spanningsopbouw.

Resident Evil 2 is namelijk zeker niet zo actievol als dat de serie sinds het vierde deel is geworden. Spanning en sfeer zijn veel nadrukkelijker de voornaamste wapenfeiten van het spel. Zo keert het terug naar de survivalgameplay die de serie in eerste instantie kenmerkte. Munitie is schaars, vijanden talrijk en dan ook nog eens behoorlijk bestand tegen kogels. Er is geen systeem waarmee je wapens kunt upgraden en het is ook niet mogelijk vijanden een trap te geven nadat je ze hebt verdoofd. Daarom is het bijna altijd een betere keuze om zombies te ontwijken, dan om er tientallen kogels aan te verspillen. Het vinden én zorgvuldig gebruiken van alle hulpmiddelen die tot je beschikking staan is van vitaal belang. Als gevolg hiervan zijn de vijanden ook buiten hun onsmakelijke vormgeving om een stuk angstaanjagender.

Wat betreft spelvoortgang is Resident Evil 2 wel weer vergevingsgezind; zo zijn er tamelijk veel checkpoints en eveneens veel savepoints. De savepoints zijn wederom vormgegeven als de vertrouwde typemachines, hoewel je dit keer geen inktrollen nodig hebt om op te slaan. Daardoor mag je af en toe best een foutje maken zonder dat het spel je daar genadeloos voor afstraft. Het overleven is daarom vooral heel leuk en spannend en eigenlijk nooit frustrerend.

Resident Evil 2

Breinbrekers

Ondanks de focus op horror zit er nog voldoende actie in Resident Evil 2. Zo zijn er nog steeds bazen waartegen gevochten moet worden en zijn er genoeg scenes waar je hart sneller van gaat kloppen. . De mogelijkheden van het hoofdpersonage zijn zo beperkt dat je jezelf altijd uit een situatie kunt redden, maar het zelden echt voelt alsof je de controle hebt over de situatie. Dat was in Resident Evil 4 of 5 heel anders, hoe tof die spellen ook waren.

Resident Evil 2 wisselt die intense momenten af met rustige adempauzes waar je vooral je omgeving verkent en puzzels oplost. Waar Resident Evil de laatste jaren de puzzelelementen grotendeels achter zich had gelaten, keren ze hier terug alsof ze nooit zijn weggeweest. Veel van die puzzels zijn overgenomen uit de oorspronkelijke versie van het spel en slechts hier en daar wat aangepast, maar er zijn ook geheel nieuwe obstakels toegevoegd. Zo kan Ada Wong met een speciaal toestel dwars door muren heen elektrische apparaten en bekabeling opsporen en hacken, waardoor ze in- of uitgeschakeld kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe doorgangen creëren of specifieke omgevingspuzzels oplossen. Dergelijke gameplay is kenmerkend van de segmenten die je met haar doorloopt, omdat ze een beperkt wapenarsenaal heeft en het beste van alle personages ongezien kan blijven.

In de tijd die ons ter beschikking werd gesteld beperkte het gros van deze elementen zich tot relatief eenvoudige omgevingspuzzels waarbij het juiste voorwerp op de juiste plek moest worden gebruikt. Toch waren er ook enkele gevallen waarbij meerdere voorwerpen en stappen moesten worden gezet die de juiste mate van inzicht en het verkennen van je omgeving vereisten. Ook is er een volledig nieuw stuk aan het spel toegevoegd waarin je speelt als Sherry Birkin, de jonge dochter van een kwaadwillende Umbrella-wetenschapper. Dit stuk was niet speelbaar, maar ons werd verteld dat je tijdens dit hoofdstuk, dat Orphanage heet, bij gebrek aan mogelijkheden tot zelfverdediging vooral voorzichtig en sluw moet zijn. Zo'n opzet biedt natuurlijk volop ruimte voor uitdagende puzzelelementen.

Resident Evil 2

Thuiskomst met een twist

Uiteindelijk voelde Resident Evil 2 vooral erg leuk om te spelen en als een heerlijke mix van vertrouwde en welkome nieuwe elementen. De keuze om qua gameplay de middenweg tussen Resident Evil 4 en 7 te bewandelen is hoogstwaarschijnlijk een verstandige. Het spel blijft overduidelijk trouw aan de sfeer en de opzet die het in 1998 al had, maar zorgt er met de strakke presentatie en talloze quality of life-verbeteringen voor dat zowel oudgedienden als nieuwkomers straks met plezier kunnen griezelen. Daarbij moet worden vermeld dat het spel helemaal opnieuw is ontworpen, en dat perfecte kennis van het oorspronkelijke spel dus niet garandeert dat de remake een fluitje van een cent is.

Het spelen van Resident Evil 2 voelt daarmee aan als na een lange periode thuiskomen en zien dat je meubels in de tussentijd vernieuwd zijn. Het is niet precies wat je er van had verwacht, maar wel een erg welkome verrassing. Met wat we tot nu toe hebben gezien en mogen beleven staat het spel, en daarmee hopelijk ook de franchise, een mooie toekomst te wachten.

Resident Evil 2 komt op 25 januari 2019 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze preview is de PlayStation 4-versie gespeeld.

Laatste previews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe mobiele Tony Hawk-game verschijnt op 13 december The Darkness en Duke Nukem Forever nu speelbaar op Xbox One
12

Reacties op: Resident Evil 2 biedt de ideale combinatie van oude en nieuwe elementen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  El Ninjo

  • 5 december 2018 09:49
  Leuk stuk, Resident Evil 2 kende ook A & B scenarios welke van invloed waren op elkaar, ik heb begrepen dat dit niet in de remake zit, maar wel aparte verhaallijnen voor Leon en Claire.

  De originele RE2 bevatte wel upgrades voor je wapens, kan het zijn dat jullie speelsessie te kort was om deze te vinden? Of is het zeker dat dit er niet in zit?

  Ik weet nog goed dat je een bepaalde shotgun-upgrade kon vinden waarmee je i.p.v. hoofden het hele bovenlichaam eraf schoot.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 5 december 2018 10:22
  @El Ninjo
  Ik snap de verwarring; je hebt wel upgrades voor wapens in de vorm van uitbreidingen die je kan vinden (en die heb ik tijdens de speelsessie ook daadwerkelijk gevonden). Je kan alleen niet zoals bij Resident Evil 4/5/6 je wapens meerdere keren upgraden met behulp van geld.
  Voor iemand die het origineel heeft gespeeld is dat waarschijnlijk vanzelfsprekend, de 'waarschuwing' is misschien meer gericht naar degenen die een spel verwachten dat lijkt op de latere delen.

  De A&B scenario's zitten er inderdaad helaas niet meer in, dat is wel jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 5 december 2018 11:15
  @TomKerkhof wat!????

  wow dat is wel een beetje een tegenvaller…het B scenario vond ik mogelijk nog beter dan A… die kerel in die regenjas, die vergeet ik nooit meer!

  Hopelijk zit dat nu dan verwoven in het geheel. Toch vond ik een B scenario een perfecte rede om een spel nog een tweede keer te spelen, dat zouden meer spellen mogen doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKerkhof

  • 5 december 2018 12:25
  @nicster Die kerel in de regenjas hoef je niet te missen kan ik je verzekeren ;)

  Je kan ook nog steeds óf met Claire, óf met Leon spelen, dat zijn nog steeds twee afzonderlijke campagnes. Je hebt alleen niet meer een A of B scenario per personage.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 5 december 2018 13:45
  @TomKerkhof Ja! Tyrant, jezus die gast achtervolgde je gewoon terwijl je in voorgaande game gewoon naar de volgende kamer kon lopen :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  strikeman

  • 5 december 2018 10:46
  Vroegah spel helemaal plat gespeeld op de ps2, deze wordt sws een instabuy :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 6 december 2018 11:09
  @strikeman Dat vind ik wel knap aangezien RE2 een ps1 game was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 5 december 2018 11:31
  Kan inderdaad niet wachten op dit deel.
  Mooie momenten mee gehad in mijn jongere jaren, tot diep in de nacht gamen.

  Kon het spel maar niet met rust laten.
  Naar mijn mening beste deel in de reeks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 5 december 2018 12:33
  Deel 2 is mijn favoriet uit de reeks (net voor deel 4). Kijk daarom erg uit naar deze remake.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 5 december 2018 13:16
  Die aanpassingen klinken echt top. Gelijk zin om eerst even het origineel op de PSOne aan te slingeren, maar ben ergens bang dat het de magische herinnering gaat aantasten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 5 december 2018 13:36
  Klinkt als de perfecte remake…zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 7 december 2018 11:42
  Een van de weinige RE's die ik nog niet gespeeld heb. Ik ben echt super benieuwd!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.