Het succes van godgame Reus mag gerust gigantisch genoemd worden. De teller staat inmiddels op ruim 600,000 verkochte exemplaren – veel, veel meer dan de oprichters van Abbey Games hadden verwacht (full disclosure: ondergetekende is al jaren bevriend met één van de vier oprichters). Bovendien is de ontwikkelstudio daarmee in één klap in de absolute top van de Nederlandse indies terechtgekomen. Een geweldige prestatie, maar hoe geef je succesvol gevolg aan zo’n overweldigend debuut?

Nederlandse Journey

Het antwoord op die vraag heet Renowned Explorers - International Society. Wie verder kijkt dan zijn neus lang is, kort dat af tot REIS en ziet de overduidelijke link met zijn voorganger. Bovendien slaan zowel de Engelstalige naam als de Nederlandstalige afkorting op de opzet van het spel. Reis is namelijk een turn-based strategy-avonturengame met een kleurrijke groep personages, vergelijkbaar met Fire Emblem – de oprichters van Abbey Games geven zelfs volmondig toe dat deze franchise van Nintendo, net als Crusader Kings, voor veel inspiratie heeft gezorgd. Op het vlak van gameplay lijkt het sterk aanwezige strategische element dan ook de enige link met Reus.

Renowned Explorers - International Society

In visueel opzicht is REIS veel meer herkenbaar als nieuwe titel van Abbey Games. De ‘zaterdagochtendcartoonstijl’ blijft behouden en vertaalt zich in dit geval naar kleurrijke personages met eigen karakters en specialisaties. Alles bij elkaar vormen de personages een bonte verzameling avonturiers op schattenjacht voor een naderende wereldtentoonstelling. Reden genoeg om erop uit te trekken en de eveneens kleurrijk vormgegeven jungles, afgelegen dorpjes, uitgestrekte vlaktes en hooggebergtes te verkennen!

Fiere vier

De zeer vroege versie van REIS waar wij mee mogen spelen, is vooral bedoeld om een beeld van de gameplay te schetsen. We bevinden we ons op een willekeurig gegenereerde map, waarop elk vlak aan een of meerdere andere vlakken wordt gelinkt door middel van korte verbindingsroutes. Ons team bestaat uit vier voor deze sessie beschikbare types: een scout, een fighter, een scientist en een speaker - het staat nog zeker niet vast of ze zo exact gaan heten of deze rolverdeling behouden, het is een work in progress . Elk personage heeft de mogelijkheid een aantal stappen te zetten en verschillende acties te ondernemen. Zo kan de scout per beurt meer stappen zetten, terwijl de scientist zowel van dichtbij als op afstand kan aanvallen. Bovendien kan het zetten van een stap afhankelijk van het soort terrein (in dit geval: jungle, dorp, berg en vlakte) een hogere movement cost hebben.

Al snel stuit je op de eerste vijanden. Of, beter gezegd, andere eenheden. Naast aanvallen is het ook mogelijk om met personages die niet bij jouw team horen te praten, zowel door ze aan te moedigen als door ze te beledigen. Verder beschikt elk personage naast een levenskrachtmeter (ook die van jou), ook over een meter die de mentale gezondheid toont, en van invloed is op het versterken of afzwakken van aanvallen. Het is zelfs mogelijk om vijanden weg te pesten, bijvoorbeeld door de speaker van jouw gezelschap flink los te laten gaan met beledigingen. Bijkomend geintje: het portret van elk personages, naast de statusbalken, verandert afhankelijk van de gemoedstoestand.

Renowned Explorers - International Society

Op krachten komen

Om op een map de schat te vinden, kun je van tijd tot tijd hints krijgen zodat je weet welke kant op te gaan. Deze zijn gekoppeld aan speciale landmarks op de kaart, waar je tevens een kamp kunt opzetten om personages op krachten te laten komen. Abbey Games werkt aan een system dat willekeurig maps genereert, waardoor je in de uiteindelijke game feitelijk nooit klaar bent met ontdekken. Daarnaast is het mogelijk om met researchpunten personages sterker te maken, en kun je natuurlijk je team uitbreiden met andere te rekruteren avonturiers. Uiteraard is het aan jou om strategisch na te denken en een krachtige formatie te vormen waarin iedereen elkaar aanvult.

De focus van Renowned Explorers - International Society ligt duidelijk op gameplay, hoewel de opzet van het spel zich juist ook leent voor een uitgebreid verhaal. Het plot wordt echter mede bepaald door de manier waarop je avonturiers met elkaar én anderen interacteren. Hoe dat precies tot uiting komt, zullen we waarschijnlijk pas in 2015 merken, wanneer de game in de loop van het jaar in elk geval op de pc verschijnt.