We waren in het begin een beetje bang dat de multiplayer niet meer dan wat afleiding van de verhaalmodus zou bieden. Toch is het na een hele avond knallen een prettige verrassing om vast te kunnen stellen dat Guerrilla er met wat vrienden of collega's juist nog leuker op wordt.

Zo is er Team Anarchy (een team deatchmatch voor twaalf spelers) en een capture the flag-modus. Niet echt origineel, maar het zijn dan ook niet de spelregels in de game die voor het nodige plezier zorgen. Het zijn de omgevingen en dan vooral de mogelijkheid die zelf aan te passen zoals je wilt. Met verschillende wapens knal je net zoals in de singleplayer alle gebouwen op een map aan gort. Dit zorgt er voor dat de dynamiek binnen één enkel potje constant verandert.

Zo is er een hele kleine map waarop een stuk of negen lage gebouwen netjes naast elkaar staan. Een weinig boeiende map an sich. Binnen luttele minuten vliegen er echter overal brokstukken en is er nauwelijks meer sprake van normale wegen tussen de gebouwen. Dat is het sterke aan de multiplayer van Guerrilla: je past de omgevingen gedurende het spelen zelf aan. Daardoor gaat het niet snel vervelen.

Daarnaast liggen de maps vol met backpacks. Pak er eentje op en laat je verrassen door de verschillende eigenschappen die je door de packs aan je personage toekent. Zo kun je met een jetpack jezelf behoorlijk de lucht in schieten en stelt de Rhino-backpack je in staat door muren heen te rammen. Daarnaast zijn er nog backpacks die je sneller laten lopen, voor een verhoogde vuurkracht zorgen en een grote schokgolf achterlaten. Naast de diversiteit aan wapens die je tot je beschikking hebt, voegen deze backpacks erg veel toe aan de gameplay en verhogen ze het fun-gehalte enorm.

Een andere multiplayer-modus, Damage Control, is een stuk origineler dan de standaard modi. Hierin moet je om de beurt met je team een drietal gebouwen in jouw sector beschermen en vervolgens een drietal gebouwen van de tegenstander vernielen. Juist dit soort spelregels zijn alleen mogelijk in Red Faction: Guerrilla, doordat het de enige game is waarin feitelijk alles in de omgeving tot een restje puin kan worden omgetoverd.

Naast de online multiplayer is er nog een andere modus in Red Faction: Guerrilla die de originaliteitsfactor flink verhoogt. De Wrecking Crew-modus speel je met vrienden thuis op de bank met slechts één controller. Iedere speler moet in een korte tijd zoveel mogelijk schade aanrichten in een klein level. Andere spelers proberen vervolgens boven je score uit te komen. De Wrecking Crew-modus is echte party-modus, omdat het iedereen een korte tijd laat spelen en niemand zich dus echt gaat vervelen. Natuurlijk kun je ook nog van alles aanpassen, van het soort wapens dat je gebruikt en de aanwezigheid van explosieve tonnen, tot de backpacks die je op je rug krijgt.

Red Faction: Guerrilla biedt zowel on- als offline het nodige plezier voor gamers die graag in multiplayer aan de slag gaan. In plaats van een verplicht nummertje is de multiplayer van Red Faction: Guerrilla een gedeelte van de game die sterk op zichzelf staat en wellicht nog wel meer speeltijd toegekend gaat krijgen dan de singleplayer.

Actie: Als je bij Bol.com een pre-order plaatst voor Red Faction: Guerilla krijg je extra maps voor de Wrecking Crew-spelmodus die we hierboven hebben besproken. Bovendien wordt de game dan geleverd met een figurine van de Heavy Walker.