Net als dat je niet elke week hetzelfde avondeten voorgeschoteld wilt krijgen, moet ook Red Dead Redemption wat doen om haar spelers tevreden te houden. Het aanbod aan maps is namelijk vrij karig te noemen. Daar moet verandering in komen met Legends and Killers, de nieuwe uitbreiding die op 10 augustus verschijnt voor Xbox 360 en 11 augustus voor PlayStation 3. Deze downloadbare content bevat negen nieuwe multiplayer maps, een nieuw wapen en acht nieuwe personages. Wij hebben onze paarden alvast opgezadeld en zijn op verkenning geweest in een aantal van deze nieuwe omgevingen vol oude bekenden.

De maps

‘Nieuw’ is misschien niet helemaal het juiste woord, aangezien alle omgevingen reeds in het singleplayer-avontuur verkend zijn. De maps voelen hierdoor al snel vertrouwd aan. De zes maps die wij gespeeld hebben, zijn allemaal goed uitgebalanceerd en voelen perfect aan voor de spelmodi die geboden worden. Het bergachtige gebied van Rio Bravo leent zich uitstekend voor vuurgevechten op de korte afstand. Achter elke rots kunnen meerdere vijanden schuilen en door het hoogteverschil moet je nog meer op je hoede zijn dan in elke andere map. Dit level is dan ook bij uitstek geschikt om het nieuwe wapen, de Tomahawk, te proberen. Deze bijl kun je gooien en is hiermee extreem dodelijk op de korte afstand. Het verschil wordt al wel snel gemaakt tussen de mensen die goed overweg kunnen met dit wapen door ‘m in een boogje te gooien en de mensen die hier alleen op de korte afstand mee raak kunnen gooien. De laatste groep kan het waarschijnlijk maar beter bij de vuurwapens houden, ondanks dat de Tomahawk voor hilarische situaties kan zorgen wanneer je spelers voorbij ziet rennen met een bijl die uit hun achterhoofd of rug steekt.

Tall Trees is compleet het tegenovergestelde van Rio Bravo. Het is een uitgestrekte map in een bosrijke, besneeuwde omgeving. Hierdoor is het  raadzaam om veelvuldig gebruik te maken van je paard. De vele bomen maken het een lastige map om doorheen te manoeuvreren wanneer je ook nog vijanden probeert om te leggen, maar dat is ook wat dit level zo uitdagend maakt. Tall Trees is een klassiek geval van ‘je haat het of je houdt ervan’. Er is geen middenweg.

Eén van de mooiste locaties is het tegen de heuvel op gebouwde dorpje Escalera, met op de top de prachtige villa van kolonel Allende. Deze map leent zich uitstekend voor Gang Shootout. Er zitten een paar strategisch voordelige locaties in het level die, eenmaal veroverd, de wedstrijd snel kunnen doen kantelen in het voordeel van jouw team. De vele dekkingsmogelijkheden en routes tussen de gebouwen door maken dit een enerverende map die voor veel spanning en plezier kan zorgen.

Het verdorven stadje Thieves Landing steekt met zijn donkere uiterlijk goed af tegen de rest van de maps. Het is een level met maar een paar doorgangswegen om naar de overkant van het water, dat de stad in tweeën splitst, te komen. In de teamgerelateerde spelmodi vergt deze map goede communicatie, want een hinderlaag is onvermijdelijk door de vele verstopplekken en donkere hoeken. Pas ook op voor het water. In het Wilde Westen hadden ze nog niet gehoord van een zwemdiploma.

Fort Mercer kennen we allemaal als het fort waar je het opneemt tegen de bende van Bill Williamson. Het is een vrij chaotische map waar vaardigheid het niet altijd wint van opportunisme. Je vecht voornamelijk op de korte afstand, waardoor een wapen als de afgezaagde shotgun in het voordeel is. Met weinig plekken om je veilig schuil te kunnen houden, leent deze map zich uitstekend voor een ‘run-and-gun‘-mentaliteit.

Voor iedereen die het spel voor het grootste gedeelte uitgespeeld heeft, is Blackwater bekend terrein. Het is een stad kenmerkend voor het verval van het oude Wilde Westen en de opkomst van de moderne tijd. De in blokken opgedeelde stad maakt dat de vuurgevechten vrij overzichtelijk blijven, maar de mogelijkheid om een aanval vanaf de daken te lanceren maakt ook deze map een interessant tactisch steekspel voor controle over de bewegingsvrijheid van het andere team.

Oude vrienden

Legends and Killers is niet alleen een pakket met een hoop nieuwe maps, maar biedt tevens een achttal nieuwe personages. Dit zijn oude bekenden uit Red Dead Revolver, de voorganger van Read Dead Redemption. Met onder andere Red Harlow, Annie Stoakes en Shadow Wolf krijg je nu de mogelijkheid om in de huid te kruipen van deze oude bekenden. Ze bieden je geen voordelen op het gebied van gameplay, maar het is een leuke toevoeging aan de multiplayer.

Al met al gaat de nieuwe uitbreiding voor Red Dead Redemption een hoop leuke dingen aan de multiplayer toevoegen. Het nieuwe wapen, de Tomahawk, is niet alleen erg sterk op de korte afstand, maar is vooral leuk om te gebruiken en een waardige aanvulling aan het wapenarsenaal. De nieuwe maps bieden een sterke, gebalanceerde gameplay. Er zit voor ieder wat wils tussen; van uitgestrekte levels tot maps waarbij je voor elke centimeter moet vechten. We hebben zelfs niet eens alle nieuwe maps kunnen spelen, dus op dat gebied zijn er nog een paar verrassingen. Wanneer je Red Dead Redemption nog regelmatig online speelt of er enkel mee gestopt was omdat je uitgekeken was op de oude maps, dan biedt Legends and Killers zeker meer dan genoeg waarde voor de gevraagde prijs. Zie het alleen niet als een uitbreiding waardoor je de multiplayer nu opeens wel gaat spelen, mocht dit nog niet het geval zijn. Dan zijn wellicht de op stapel staande andere uitbreidingen een beter alternatief. Legends and Killers moet € 9,99 op het PlayStation Network gaan kosten en 800 Microsoft Punten op Xbox Live.