Overdreven schattige wezentjes zijn leuk om naar te kijken en te aaien, maar ze op bloeddorstige wijze afmaken geeft net wat meer voldoening. Dit ontdekte ontwikkelaar Artech toen men bezig was met het ontwikkelen van software voor kinderen. Men stopte tijdens de ontwikkeling een aantal testopties in het spel die het mogelijk maakten de schattige wezentjes een pijnlijke dood te bezorgen. Al snel zag men hierin het potentieel voor een volwaardig spel, Raze's Hell werd geboren!

Raze's Hell is geen spel met een subtiel verhaal of een subtiele aanpak. De opzet is simpel: schattige wezentjes willen een stoutaardige planeet omvormen tot een wereld met liefelijke wereld met felle kleurtjes. De schattige wezentjes hanteren een nogal gewelddadige aanpak om dit doel te bereiken en dat schiet bij de oorspronkelijke, gemene bewoners van de planeet in het verkeerde keelgat. Aan jou, de speler, de taak om de schattige wezentjes uit de weg te ruimen en de wereld weer in haar gemene staat te herstellen.

Hoewel de makers met Raze's Hell vooral het multiplayeraspect naar voren schuiven, komt ook het singleplayergedeelte van het spel niets tekort. Er staan je een twintigtal missies te wachten met uiteenlopende doelen, van het stoppen van konvooien tot het redden van soortgenoten. Het spel speelt zich af in weidse landschappen, waarin de slimme AI goed gebruik zal maken van zijn omgeving. Zo zal de AI schuilen achter objecten, alarmen af laten gaan om versterking op te roepen en natuurlijk terug vechten.

Het wapentuig waarmee je de schattige beestjes in Raze's Hell af mag maken, is erg gevarieerd. Naast een aantal standaard wapens komen we ook een paar knotsgekke vindingen tegen. Erg leuk is de Bloater, een wapen dat je tegenstander opblaast, waarna deze als een ballon in de lucht zal gaan zweven. Vervolgens is een enkele kogel uit een ander wapen voldoende om je tegenstander voorgoed naar het hiernamaals voor schattige wezentjes te sturen. De wapens van de schattige wezentjes zijn zo mogelijk nog origineler. Zo hebben ze lollies in de vorm van een hakbijl of een jack-in-the-box met bijzonder dodelijke uitwerking.

Het belangrijkste aspect van Raze's Hell is het multiplayergedeelte. Niet alleen kun je het volledige singleplayerspel met z'n tweeën coöperatief doorlopen (in split-screen), ook kent het spel diverse opties die via Xbox Live gespeeld kunnen worden. Hieronder de bekende modes als Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag en King of the Hill. De meest bijzondere mode is wel de voetbalmode, waarin je zowel een bal als je tegenstander tussen de doelpalen door kunt schoppen.

Raze's Hell wordt exclusief voor de Xbox ontwikkeld en neemt zichzelf niet al te serieus. Het spel belooft vooral simpele, geschifte vuurgevechten die zowel offline als online voor spektakel zullen zorgen. Iedereen met een hekel aan schattige wezentjes, sinds de komst van Sweety een groeiende groep mensen, zit gebakken met dit spel. Het enige probleem is misschien dat Raze's Hell op de Xbox concurrentie zal ondervinden van dat andere spel waarin schattige wezentjes zich van een andere kant laten zien, Conker: Live and Reloaded. Maar de markt is nog lang niet verzadigd, dus mocht Raze's Hell kwaliteit in huis hebben dan gaat het een glorieuze toekomst tegemoet.