Preview

Rainbow Six: Siege (hands-on)

Een regenboog aan mogelijkheden

Geschreven door Erik Nusselder op
De tactische shooter Rainbow Six keert dit jaar eindelijk weer terug. De singleplayer is weggesneden en alle focus ligt op de multiplayer. De echte fan zal zich daar nauwelijks aan storen, online is immers waar de meeste spanning ligt. Gamer.nl ging uitgebreid aan de slag met de bèta.

Je had alles zo goed gepland, dacht je. Hoe moeilijk kan het ook zijn? Je verschanst je in de kamer met de bom die je tegenstanders moeten vinden. Je hebt de ramen dichtgetimmerd en de muur vlak achter je versterkt. Daar komen ze niet zomaar doorheen. Dan nog even een schild voor je neus neerzetten, een plek om je achter te verschuilen. Met een paar rammen maak je een klein gat in de gipsplaten muur naast je, zodat je een mooi kijkgaatje hebt om de trap in de gaten te houden. Wat kan er misgaan?

Nou, van alles dus. De aanvallers kunnen al abseilend door het raam heen knallen om je onder de voet te lopen. Die zorgvuldig beveiligde muur achter je is geen probleem voor een operative met thermiet in zijn arsenaal. Die gipsplaten muur is zo omver door een explosief of een flinke slaghamer. En had je er al rekening mee gehouden dat ze ook gewoon door het plafond heen kunnen komen?

Dit is de grote aantrekkingskracht van Rainbow Six: Siege. Doordat er zo veel variabelen zijn is elk potje totaal verschillend. De korte matches van iets meer dan drie minuten hebben een ongekende spanningsboog. Elk moment kan op zoveel verschillende manieren verlopen dat je constant met adrenaline in je bloed rondloopt.

Aanvallen en verdedigen

Het doel is simpel: de teams van vijf man moeten om beurten aanvallen of verdedigen. De twee maps in de bèta spelen zich beiden af in een vervallen woonhuis, compleet dichtgetimmerd en vernield door vuurgevechten. Aan de aanvallers de taak om dit huis te bestormen en de objective veilig te stellen, of dat nou een bom of een biochemisch wapen is. Als dat je niet ligt kun je ook gewoon de vijf leden van het andere team neerknallen, want ook dat resulteert in een overwinning. Maar die zullen zich natuurlijk flink verzetten, want zij moeten die doelen juist zien te verdedigen.

Elk potje verloopt volgens ongeveer hetzelfde stramien. Voordat het vuurgevecht begint heeft ieder team 30 seconden om zich voor te bereiden. Aanvallers krijgen een cameraatje waarmee ze in het gebouw rond kunnen rijden. Het scheelt een hoop als je in deze fase al ontdekt waar de objective zich bevindt, dan kun je daarna gelijk op je doel af. Verdedigers krijgen juist de tijd om hun positie te verdedigen door muren te versterken, deuren en ramen te barricaderen en een mooi schuilplekje te creëren. Of te jagen op die cameraatjes natuurlijk, want je bent flink in het voordeel als het andere team niet ontdekt waar je zit.

Met zijn drieën door een raam

Dan gaan de drie en een halve minuut in en begint de strijd. Aanvallers zullen de beste manier proberen te vinden om het huis te betreden, verdedigers houden zich vaak wat meer koest totdat ze makkelijk wat vijanden kunnen neerschieten. Vanaf nu kan bijna alles gebeuren. Gaan de aanvallers via de kelder, lopen ze de voordeur binnen of klimmen ze met hun enterhaken het dak op? En als ze eenmaal binnen zijn, zie je ze dan op tijd voordat ze je door de muur heen door je kop knallen?

Elk moment kan op zoveel verschillende manieren verlopen dat je constant met adrenaline in je bloed rondloopt

Een goede tactiek is hierbij onmisbaar. Het spel is op zijn best als je samen speelt met mensen die je kent, of op zijn minst mensen die ook een headset gebruiken. Zonder afspraken loopt iedereen maar wat rond, terwijl het zoveel beter werkt om samen op pad te gaan. Wat kan een verdediger beginnen als je door drie ramen tegelijk een kamer binnenstormt? Het is misschien overbodig om te zeggen voor een tactische shooter, maar wie zonder headset een beetje doelloos wil knallen is hier aan het verkeerde adres. De adrenaline bereikt een hoogtepunt als je je teamgenoten in paniek door je koptelefoon hoort schreeuwen. “Ze zijn in de garage, ze komen door de muur!”

Balans en bugs

De verslaving heeft zijn klauwen in ons geslagen, ondanks wat tegenslagen. Het grootste minpunt tot nu toe is het gebrek aan balans tussen de verschillende operatives. Deze classes speel je vrij met punten die je verdient tijdens het schieten. De ene blijkt echter een stuk sterker dan de ander. Zo is er een soldaat met een gigantisch schild, die je van de voorkant nauwelijks kunt raken. Zijn nadeel is dat hij alleen een pistool heeft en dat zijn schild aan de kant gaat als hij mikt met de linkertrigger. Met dat pistool schiet hij echter nog steeds makkelijk raak en in veel situaties is het bijna onmogelijk om hem te flanken, vooral als hij wordt bijgestaan door teamleden. Een andere operative pompt ongezien granaten door een dichte muur heen. Hoe vet het ook is om met hem te spelen, als verdediger is het bijna niet leuk meer als je hele kamer ineens in vuur en vlam staat, zonder dat je dat aan kon zien komen. Hopelijk wordt hier nog aan gepoetst voor de release.

Een ander punt dat deze game zal maken of breken zijn de servers. Als de verbinding zo slecht is als tijdens deze bèta, zullen spelers er al gauw genoeg van krijgen. Het duurt soms letterlijk een uur voordat je met je vriend in een potje zit. Natuurlijk hoort dat er een beetje bij tijdens een bètatest, maar zelfs in die context hebben we het zelden zo onstabiel meegemaakt. Verder zijn er nog wat kleine bugs te vinden die nodig gladgestreken moeten worden. Zo vielen wij meermaals door het level heen met ons cameraatje en kwam één van onze teamgenoten vast te zitten in een busje waar hij eigenlijk niet in had moeten kunnen.

Ondanks deze kritiekpunten kwamen we constant terug voor meer actie. Het is een genot om elke map tot in de puntjes te leren kennen zodat je precies weet waar je het best een kijkgaatje kunt maken, of door welk raam je tegenstander waarschijnlijk zal komen. Of de game uiteindelijk lang zal beklijven staat of valt bij genoeg interessante spelmodi en maps, een soepele ervaring met stabiele servers, en een actieve spelersgroep die bereid is om tactisch samen te werken.

Rainbow Six: Siege verschijnt op 1 december op pc, Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Shovel Knight: Plague of Shadows Nieuws van de week: RollerCoaster Tycoon World verschijnt in december
23

Reacties op: Rainbow Six: Siege (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Grohe

  • 3 oktober 2015 15:00
  Zeker een verslavend spel, mits matchmaking goed werkt.
  Maar volgens mij wel game die je na 2 weken zat bent.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 3 oktober 2015 17:01
  heb beta gespeeld. kwam alleen maar bugs tegen. jammer weer typisch ubisoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hooper

  • 3 oktober 2015 18:11
  Dat heb je vaker met een beta…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 4 oktober 2015 09:50
  Vreemd dat je alleen maar bugs tegenkomt…… Oh wacht effe dat is niet zo vreemd jij ziet staan ubisoft en daarna zie jij alleen bugs.

  Ik hoor alleen maar goeie verhalen over deze game. Er moet wat getweaked worden . Maar de bèta word door veel mensen als goed ervaren.

  Overigens ga ik deze game niet kopen. Geen singleplayer = no buy

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 4 oktober 2015 15:42
  ubisoft heeft zoveel bug games dat zelf de titel vol zit met bugs.


  en tja deze beta was waarschijnlijk de slechtste beta die ik ook gespeeld heb.

  ubisoft moet zich alweer gaan dood schamen.

  oh wacht ze hebben ofcourse geen schaamte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 4 oktober 2015 16:34
  Ik zeg het niet snel, maar jij bent zeker aan het trollen.
  Heb al heel wat uurtjes in de béta zitten en ben echt werkelijk geen enkele bug tegen gekomen. Heck, dit is zelfs één van de betere bèta's in tijden.

  Enige probleem tot nu toe is de matchmaking.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 4 oktober 2015 22:56
  Idd lang geleden dat ik een bèta heb gespeeld die goed is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 5 oktober 2015 09:27
  @Vladimirr

  Sorry, maar ik kan je gewoon niet serieus nemen. Wat een onzin. Ten eerste is een Beta niks anders dan een testfase, waar gamers feedback kunnen geven over de game en waar problemen aan het licht komen.

  Deze Beta was gewoon zeer sterk en je merkt aan alles dat Ubi zorgt voor een gebalanceerde gameplay waar teamwork hoog in het vaandel staat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 5 oktober 2015 11:56
  Vladimir is precies het tegenovergestelde van mij.

  Ubisoft heeft fouten gemaakt en ik vergeef ze hun fouten en blijf hun supporten.

  Vladimir kan een aantal bugs in een game niet verkroppen en blijft voortaan alleen maar bugs zien in ubisoft games ook als ze er niet zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 5 oktober 2015 20:24
  beta………. En dat noemt zich een gamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  VVG-Gamer

  • 5 oktober 2015 21:12
  vladimirr jou reactie is een Coola light reactie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 5 oktober 2015 22:25
  een aantal bugs? EEN AANTAL. unity was NIET te SPELEN met al die bugs (nog steeds niet op pc)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 6 oktober 2015 11:28
  Een aantal bugs ja een aantal bugs

  Op ps4 en Xbox one was hij al van af begin speelbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 6 oktober 2015 22:33
  coola met jouw in discussie gaan over ubisoft kan een gaat gewoon niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Peerke07

  • 3 oktober 2015 18:17
  Ik heb eigenlijk alleen maar terrorist hunt gespeeld sinds de technische beta en ik moet zeggen dat ik vrij weinig problemen heb ondervonden. Af en toe een disconnect en lag. Wat langere wachtijden soms bij het laden van een level. De andere modi niet gespeeld omdat de matchmaking me te lang duurde. Boven verwachting leuke game imo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Massiv

  • 3 oktober 2015 20:16
  Heb de beta met veel plezier gespeeld, zelf heb ik eigenlijk geen bugs gezien. Alleen de matchmaking kan wat lang duren, maar viel bij mij alles mee eigenlijk.

  Van te voren had ik verwacht dat als je met random mensen speelt je er altijd van die ezels bij hebt die gewoon rennen en gaan, maar doordat dat snel afgestrafd wordt merk je eigenlijk dat de meeste mensen gewoon echt tactisch gaan spelen wat voor mij een enorm pluspunt is.

  Kortom ik ben overtuigd en heb er zin in! Laat maar komen in december!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wilmaster1

  • 3 oktober 2015 21:09
  Ik heb al sinds de technische test gespeeld, en vond de game geweldig! Behalve matchmaking heb ik zelf geen grote bugs mee gemaakt (één maal de bus glitch, echter hielp deze meer mee omdat je hierdoor niet gezien kan worden door de enemy).

  De gameplay is zowel met als zonder headset briljant, al moet worden gezegd dat het tactisch element het best tot zijn recht komt wanneer met een goede microfoon word gespeeld. Ook merk je vrij snel dat het uitwaaieren van het team sneller voorkomt zonder duidelijke communicatie, wat vaak zorgt voor het verliezen van een game.

  Net als Massiv ben ik overtuigd van de game, ik wacht nog wel 2 dagen tot na de release, eerst zeker weten dat de servers alles goed aankunnen bij het volledig lanceren van de game. Want de game blijft Online-Only (oke, op oefen rondes na, maar dat is zo minimaal, het is in de basis een aangepast vorm van Terro Hunt).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Turambar

  • 4 oktober 2015 12:14
  Een aantal rondes eindelijk kunnen spelen. Terrorist Hunt (tegen AI) betekent: Return to the oorspronkelijke Rainbow Six: Ravenshield, die we met een clubje jarenlang hebben gespeeld. En dan echt jarenlang. Kom maar op met die game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sxe88

  • 5 oktober 2015 07:20
  Ik heb mij prima vermaakt met de beta.
  De verschillende invalsmogelijkheden maken het wel leuk en gevarieerd.
  Toch vind ik het verdomt veel op America's Army Proving Ground lijken.
  Niet qua uiterlijk maar qua speelstijl.
  Nee, de game heeft voor mij persoonlijk geen meerwaarde om gelijk vanaf de release te kopen daar AA Proving Ground gratis te spelen is op Steam..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bashnag

  • 5 oktober 2015 09:50
  Weet niet tot Hoelaat de bèta duurt. Maar het is nu maandag ochtend en ik kan nog spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.