Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Wat is Rage? Is het een shooter, een semi-racer, een lichte RPG of een free-roaming game? Het heeft elementen van alles, maar het is toch het beste te beschrijven als een schietspel met een aantal zeer belangrijke extra elementen. Dus hoewel de atmosfeer sterk doet denken aan Fallout 3, mogen we bij Rage een echt knalspel verwachten.

Het verhaal lijkt overigens ook sterk te leunen op een Fallout-achtige insteek, maar dan heeft een inkomende meteoriet in plaats van een wereldwijde kernoorlog de aarde in een hel veranderd. De mensheid heeft zich hier al voor ingedekt, want het heeft een aantal grote ondergrondse arken gebouwd, die na de ramp weer uit de grond kunnen rijzen om het leven gewoon weer op te pikken. Natuurlijk gaat het niet zo makkelijk, want de aarde is een desolate plaats geworden waar bandieten en gemuteerd tuig de dienst uitmaken. Je zet dan ook geen stap buiten een nederzetting zonder volle bewapening.

Godsgruwelijk mooi

De demo start als je, bewapend met pistool, bij een klein hutje buiten staat. Met een verrekijkertje zie je in de verte een mutant staan en werpt je een vlijmscherpe boemerang er op af. De medewerker van id Software legt meteen uit dat het team lekker creatief kon zijn in het wapenontwerp, omdat je niet gebonden bent aan allerlei beperkingen die je wel zou hebben op pakweg een ruimtestation op Mars. Na dit misbaksel uit de weg geruimd te hebben, stapt je in een auto om een tochtje door de nauwe ravijnen te maken.

De grafische pracht van Rage valt hierbij onmiddellijk op. Rage zier er godsgruwelijk mooi uit en id Software maakt hierbij de hype van id Tech 5 meteen waar. De engine is in staat grote omgevingen feilloos weer te geven, maar is ook een ster in geloofwaardige animaties en enorm binnendeurs detail. Hierbij moet wel worden aangetekend dat het spel op een PC werd gespeeld, ook al werd er gespeeld met een Xbox 360-controller.

Van alles wat

Eenmaal in de auto verschijnen er meteen bandieten die, eveneens in auto's, je onder vuur nemen. Gelukkig is je auto bewapend met een stel flinke mitrailleurs, dus er wordt snel korte metten met de tegenstanders gemaakt. De opdracht is om een dorpje te bereiken en daar een mi ie voor een sheriff uit te voeren. De sfeer in het dorpje is goed. Er zijn bars, wapenwinkels en allerlei andere gebouwtjes die je in een postapocalyptische nederzetting verwacht. Je wordt bovendien aangesproken op je kledij, aangezien je vers uit een ark komt en je dus nog je oorspronkelijke kloffie aan hebt. Rage kent een uitgebreid upgradesysteem waarbij je nieuwe outfits, wapens en zelfs hele auto-onderdelen kunt aanschaffen. Wel bleven de ontwikkelaars benadrukken dat Rage echt geen RPG is: er is geen sprake van levellen en er is ook geen limiet aan je inventaris. Lekker doorknallen en zeker niet op allerlei beperkingen of statistieken letten is het devies.

Eenmaal in het dorpje geeft de sheriff je de mi ie om de bron van recente onrust, met bommen uitgeruste bestuurbare autootjes, uit te schakelen. De ontwikkelaar slaat hier een stukje over en begeeft zich meteen in de fabriek van deze autootjes, waar hij het echte schietwerk toont. De game kent een stel conventionele wapens, zoals een revolver, shotgun en machinegeweer, maar kent ook ietwat excentriekere wapens zoals een stille kruisboog en de eerder genoemde dodelijke boemerang. Bovendien heb je de mogelijkheid om verschillende types munitie in te zetten.Veruit het leukste element bestaat uit het gebruik van allerlei hulpmiddelen tijdens de gevechten. Zo kun je de eerder genoemde bestuurbare autootjes zelf oppikken en inzetten. Je kunt ze zelfs maken als je een bouwplan krijgt en de juiste onderdelen hebt opgepikt. Ook hierbij geldt: doeltreffendheid in plaats van ingewikkeldheid is het devies. Met een druk op de knop heb je een autootje, mits je de gereedschappen ervoor hebt. De ontwikkelaar toonde vervolgens hoe je dit autootje inzet. Je legt het simpelweg op de grond en je perspectief wi elt naar het autootje, waarover je directe besturing krijgt. Vervolgens is het mogelijk om door een anders ondoordringbaar gangetje heen te rijden en een punt in de fabriek op te blazen om verder te komen.

Hulpmiddelen

Maar de lol houdt niet op bij deze bestuurbare autootjes. Ook kun je turrets plaatsen tijdens gevechten en toont de ontwikkelaar zelfs mechanische spinnen, bewapend met machinegeweren en een doeltreffende melee-aanval. Op de vraag hoeveel van deze toffe hulpmiddelen er in het spel zitten, liet de ontwikkelaar doorschemeren dat er zeker nog wat heel andere dingetjes beschikbaar zijn. En zoals in het hele spel het geval is, lijkt dit allemaal erg makkelijk bestuurbaar en inzetbaar.

Na de vijandelijke activiteit in de fabriek uitgeschakeld te hebben door een bomautootje tu en de benen van een zeer krachtige vijand tot ontploffing te brengen, toont id Software het racegedeelte van Rage. Er zijn in het spel een aantal races verwerkt waarbij je je volledige wapentuig kunt inzetten tegen je tegenstanders. Deze oogden tamelijk standaard, maar lijken op een goede manier enige afwi eling te brengen. Je kunt er geld mee winnen om toegang te krijgen tot betere wapens, bepantsering, auto´s en upgrades voor je auto´s. Sowieso lijkt de mate van progre ie die je boekt erg goed verwerkt te zijn in Rage, zonder dat het vervalt in allerlei RPG-achtige statistieken.

 

Diepe indruk

Het laatste, maar zeker niet het minste element dat id Software liet zien, was een een dodelijke tv-show waar jij als speler aan mee kan doen. In een erg komische, kermisachtige omgeving word je in een arena gedumpt om vervolgens een aantal aanvalsgolven van monsters neer te maaien. Het sfeertje dat hierbij komt kijken is werkelijk briljant, met allerlei cheesy kermisversiering en een continue voice-over van de doorgedraaide tv-baas. Ook hierbij is het doel om wat centjes bij te verdienen.

Rage heeft een diepe indruk op ons achtergelaten. id Software is toch niet een developer die je helemaal vertrouwt als ze iets totaal nieuws doen. De game had net zo goed een richtingloos allegaartje van allerlei genre´s kunnen zijn. In plaats daarvan lijkt het dat alle gameplay-elementen als puzzelstukjes in elkaar vallen om toch vooral één enorm vermakelijke ervaring te bieden met een aantal vernieuwende elementen en een weergaloze grafische motor. We kunnen nu al niet meer wachten totdat we meer van Rage te zien krijgen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou