De naam van de game zegt het eigenlijk al 'Pro Evolution Soccer'. Geen Pro Revolution Soccer, maar een nadruk op de evolutie van het voetbal. Voor Pro Evolution Soccer 2008 op de PlayStation 2 gaat de titel eens te meer op, want na een speelsessie met een previewcode van de game kwamen we tot de conclusie dat er op de oude vertrouwde Sony console weinig nieuws verwacht hoeft te worden. Maar goed, het blijft Pro Evolution Soccer en dat betekent nog steeds heilig voetbal.

Met alle nadruk op de Xbox 360- en PlayStation 3-versie van Pro Evolution Soccer 2008 waren we ietwat verbaasd dat juist de PlayStation 2-versie onze kant op gestuurd werd. Blijkbaar bewaart Konami het echte vuurwerk voor op de Games Convention waar men met de next-gen versie gaat paraderen.

Omdat er geen screenshots van de PlayStation 2-versie zijn, komen alle screenshots van de next-gen versie.

De PlayStation 2-versie van de game kent dan ook nauwelijks echt grote veranderingen. De animaties zijn lichtelijk aangepakt door spelers tijdens het schieten ook echt richting de bal te laten schoppen in plaats van de standaard schietanimatie af te draaien. Dit ziet er iets realistischer uit, maar het gooit de game niet op z'n kop. Wel positief is de snelheid van de game die ten opzichte van het vorige deel weer wat omhoog is gegaan. Het is wellicht meer mening dan constatering, maar de traagheid van deel zes heeft mij weinig kunnen bekoren en ik ben dan ook blij dat Konami ongeveer de snelheid van deel vijf opgepakt heeft.

Wat is er verder veranderd in de klassieke versie? Wel, de menu's hebben een minimaal likje verf gehad, waardoor de optiemenu's en de schermen voordat je aan de wedstrijd begint er iets anders uitzien. De Master League is daarentegen honderd procent identiek aan vorig jaar, daar waar we toch wel eens wat verandering in de mode verwacht hadden. Niet dat de bestaande mode slecht is, integendeel zelfs. Het is enkel dat je na jaren dezelfde mode aanschouwd te hebben graag wat progressie ziet. Iets meer diepgang qua transfers en qua management van je team wellicht. In de PlayStation 2-versie was dit jammer genoeg niet aanwezig.

Alle grotere vernieuwingen die aangekondigd zijn, zoals het shirtje trekken, de manager die vanaf de zijlijn te zien in het menu en het instellen van het aantal man dat je in de muur wil zetten, zijn niet aanwezig in de PlayStation 2-versie. Of ze zijn nog niet geactiveerd in de previewversie, dat kan natuurlijk ook. Wij gaan er echter vanuit dat dit bewaard blijft voor de next-gen versies.   

Ondanks de conservatieve insteek van de PlayStation 2-versie was ik in no-time wel weer verknocht aan de game. En dat is toch waar het allemaal om draait. De gameplay is net weer wat soepeler, de spelers zitten weer bij de juiste teams en alle opties uit de vorige games waar je al zo gelukkig mee was zijn weer aanwezig. De 2008-editie van Pro Evolution Soccer lijkt dan ook gewoon weer goed in elkaar te zitten, het is enkel dat de PlayStation 3- en Xbox 360-versies wel wat extra's moeten gaan tonen willen we tevreden zijn met de vooruitgang van de serie.