Preview

Guitar Hero Live

De reboot

Geschreven door Sam Beesems op
Eenzaam staan ze daar, in het hoekje van je slecht verlichte zolder. Onder een dikke laag stof, vergeten en verlaten door mensen die vroeger niet van ze af konden blijven. Duizenden plastic gitaren staan weg te kwijnen in bergingen en zolders over de hele wereld, als verloren monumenten van een tijdperk waarin iedereen zich een muzikant waande. Guitar Hero was ooit groots, maar is nu zo dood als de carriere van Cher. Is deze reboot fris genoeg om zich weer een weg te banen naar je huiskamer en je hart?

Terug naar de basis

Zoals je bij de term ‘reboot’ mag verwachten is men terug gegaan naar de basis van wat eerdere delen zo succesvol maakte: Een plastic gitaar en een waslijst aan hedendaagse tracks uit allerlei genres. Omdat je nooit genoeg ‘Nee, dankjewel’ kan zeggen tegen je vrienden heeft ontwikkelaar FreeStyleGames er ook een microfoon bij gedaan. Het drumstel is komen te vervallen omdat men veel meer diepte aan de twee eerder genoemde instrumenten wil geven. Het speelmechanisme van de gitaar is ook lichtelijk aangepakt: het draait niet lager om de bekende vijf gekleurde knoppen op rij, maar maakt plaats voor een zestal knoppen welke in een drie-bij-twee-formatie aan de bovenkant van de hals zitten. Alle zes de knoppen zijn voorzien van een symbool om het allemaal nog even wat verwarrender te maken, want als je aan je eerste nummer begint blijkt dat je hersenen makkelijker kleuren onthouden dan symbolen.

Met een beetje moeite en tijd kan je echter al goed uit de voeten op de Easy-mode en knal je hits als Royal Blood’s “Come on over” of “Famous” van Charli XCX met redelijk gemak uit je speakers. De te spelen noten verschijnen als vanouds weer op een ‘chord higway’ waarbij je tijdig het corresponderende symbool op de hals in moet drukken en de schakelaarknop op de gitaar naar boven of beneden moet bewegen. Een leuke nieuwe feature is dat deze chord highways helemaal naar smaak aan te passen zijn met vrijgespeelde elementen. Zo koos ondergetekende er voor om noten in de vorm van pandahoofden op een eenhoorn-regenboog gitaarhals te toveren. Een grappige feature maar geen verfrissing van de gameplay, die nagenoeg identiek is aan die uit eerdere delen. Geen probleem, wat GH: Live hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden zolang het maar leuk is.

Echt optreden

De grootste verandering zul je echter niet terug vinden in de besturing of hardware, maar in het optreden wat zich ontvouwt op je beeldscherm. Afhankelijk van de muziekstijl van het nummer wat je kiest, wordt je ingedeeld bij een van een handvol bandjes waarbij jij de rol van leadgitarist/zanger vervult. In een first person-view betreedt je vervolgens een podium waarop echte bandleden staan, omringd door echt publiek. Om dit mogelijk te maken heeft men deze ‘bands’ echt op laten treden, terwijl alles gefilmd werd door een camera op het hoofd van de leadgitarist. Je bent dus ‘live’ aan het optreden voor een publiek van enkele duizenden mensen. Je voelt je even een rockster, maar voordat je kan genieten van het uitzicht zet je drummer het eerste nummer in en wordt het interessant.

Je kijkt namelijk niet naar een simpel filmpje van plusminus drie minuten. Het publiek en je mede-bandleden reageren namelijk op jouw gitaarspel en/of zangkunsten. Speel je de sterren van de hemel, dan zal het publiek geleidelijk van enthousiast naar uitzinnig gaan. Strelen je salamivingers de gitaar op de verkeerde wijze of klink je als een aalscholver met een keelontsteking, dan zullen zowel het publiek als de band je voorzien van een ijzige blik en snel afhaken. Een vreemde gewaarwording, want een teleurgesteld meisje van 14 op de eerste rij heeft toch echt drie maanden zakgeld weggelegd om jou te zien terwijl je er een potje van maakt. Dat ze virtueel is maakt voor je gevoel helemaal niets uit.

GH Live

Hoewel het ‘echte’ optreden een verfrissing is, lijkt het geen revolutionaire verandering aan de gameplay. Ontwikkelaar FreeStyleGames heeft daarom nog iets nieuws bedacht: GHTV. Dit is een verzameling van muziekkanalen die 24 uur per dag de laatste hits (incl. videoclip) ten gehore brengen. Je kunt op elk gegeven moment je gitaar oppikken en een aantal nummers meespelen. Mocht je een uitdaging zoeken dan kan je de Rival-mode activeren. Deze zul je eerst vrij moeten spelen (hoe werd nog niet vermeld) en stelt je in staat om het op te nemen tegen negen anderen. Natuurlijk verschijnen de beste optredens op een wereldwijd leaderboard om te bepalen wie nu de grootste rocksterren zijn. GHTV kent meerdere kanalen die elk verschillende content bieden. De gratis kanalen verdelen hun zendtijd in blokken die op genre gesorteerd worden. ‘S ochtends tussen acht en tien is het lekker wakker worden met power metal, terwijl de avond tussen zes en zeven ingeluid kan worden met een flinke dosis luchtige pop.

Er zijn echter ook kanalen waarvoor je zult moeten betalen. Betaalde kanalen brengen de nieuwste en meest populaire nummers ten gehore, waar de gratis kanalen altijd iets mee achter lopen. Betalen kan met een betaalmiddel dat je in het spel kan sparen, het doen van een challenge of simpelweg met echt geld. Vooral de challenges zijn interessant, want op deze wijze unlock je gratis nieuwe content. Door bijvoorbeeld drie specifieke nummers op een bepaalde moeilijkheidsgraad uit te spelen, unlock je een betaald kanaal voor bijvoorbeeld een dag of twee. Je bent met GHTV in ieder geval niet meer gebonden aan je vaste setlist of DLC-packs.

Kans op succes?

Het is maar de vraag of de nieuwe elementen Guitar Hero Live populair zullen gaan maken. Dat heeft niet zozeer met de vernieuwingen zelf te maken, want die zijn prima in orde. Wanneer je eenmaal gewend bent aan de nieuwe controller en de ‘live’ optredens ontdekt hebt kan Guitar Hero Live heel vermakelijk zijn. Theoretisch gezien kan GHTV je daarna nog jaren van gratis nieuwe content voorzien. De vraag is echter of we nog wel zitten te wachten op een muzieksim als deze. De populariteit van het genre is al jaren dalende, en de gameplay van Guitar Hero Live is niet radicaal vernieuwend te noemen. Begrijp ons niet verkeerd: Guitar Hero Live kan een enorme toevoeging voor elk feestje zijn, maar de kans bestaat dat je gitaar binnen een paar maanden weer stof staat te verzamelen op de zolder.

Dit artikel delen:

Lees meer

Complottheorieën rondom Metal Gear Solid Tales from the Borderlands: Episode 4 – Escape Plan Bravo
4

Reacties op: Guitar Hero Live

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Crazydave87

  • 22 augustus 2015 20:12
  Mijn gitaartje zal inmiddels wel omgesmolten zijn ik heb ze allemaal gespeeld maar ik denk dat de hype voorbij is wel leuk hoe dat gedaan is met een echte band.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 22 augustus 2015 20:19
  Vraag me ook af inderdaad of men hier nog op wacht. Ben ooit begonnen met Guitar Hero omdat vrienden van mij het geweldig vonden en ik toen maar een gitaartje heb gekocht om het zelf te ontdekken. En vond het wel leuk.

  Daarna over gestapt op Rockband met de complete set (drums, 2 gitaren en mic) en toch velen avonden plezier gehad met vrienden. Alleen nu ik zelf gitaar aan het leren ben en Rocksmith heb. Zit ik hier ook niet echt meer op te wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 22 augustus 2015 22:46
  ik vind deze versie ook een beetje te hip en trendy, de oude guitar hero was meer rock en metal qua vormgeving.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • warie

  • 23 augustus 2015 00:52
  Ik kan niet wachten op deze game . Ik vond guitar hero altijd super en hoop dat ik weer hetzelfde gevoel krijg .😊 ik heb hem alvast gepreodered!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.