Preview
Pokemon Sun

Pokémon Sun en Moon (hands-on)

Divers maar klassiek

Geschreven door Peter Paardekooper op

De Pokémon-franchise gaat intussen al twintig jaar mee. De reeks kende zijn pieken en dalen, maar kreeg met de release van Pokémon Go in juli de grootste populariteitsboost die de serie ooit gehad heeft. Iedereen was opeens weer in de ban van de zakmonstertjes. Wat betekent die populariteit voor de twee aankomende ‘echte’ Pokémon-games, Pokémon Sun en Moon?

Sun en Moon spelen zich af in het fictieve gebied Alola, een eilandengroep die overduidelijk is geïnspireerd op Hawaï. Dit is een grote verandering voor de serie, aangezien een gebied in de reeks nog nooit eerder volledig uit eilanden bestond. Ontwikkelaar Game Freak heeft ook echt zijn best gedaan om de Hawaiiaanse sfeer in de games te verwerken. Zo klinkt de muziek erg tropisch en vrolijk, met bongo’s en zang die de klassieke tunes nieuw leven inblazen.

Ook nieuw zijn de ‘Alolan Forms’, nieuwe vormen van klassieke pokémon die invloed hebben op het uiterlijk en zelfs de types van de zakmonsters. Vuurpokémon Vulpix en Ninetales hebben in deze versies een ijsvorm, en Rattata en Raticate hebben een equivalent van het dark-type gekregen.

Pokemon Sun en Moon

My body is ready

Wat opvalt na een paar uur met de nieuwe games is de balans die Game Freak heeft proberen te vinden tussen speelplezier voor nieuwe spelers en de inmiddels volwassen fans van de oude garde. Zo is de introductie van de speelmechanieken nog steeds ontzettend traag, met de welbekende professor die je uitgebreid uitlegt hoe je pokémon moet vangen en waar Pokémoncenters precies goed voor zijn. Maar hiertegenover staan wel de ‘inside jokes’ en fanmomenten die door de hele game verspreid zitten. Zo zegt een npc op een gegeven moment dat zijn ‘body ready’ is en heeft de eerste trainer (Youngster) die je in de game bevecht een Ratatta. Een Alolan Ratatta welteverstaan, wat weer perfect past bij het oud vs. nieuw-principe dat centraal staat in de nieuwe games.

Ook zijn er een aantal zaken aangepast die de gameplay een stuk fijner – en ook weer toegankelijker voor nieuwkomers – maken. Zo staat je personage niet langer op een vast ‘grid’, maar is hij of zij voor het eerst vrijelijk te besturen. Dit lijkt een kleine verandering, maar het zorgt er in de praktijk voor dat Sun en Moon als de eerste échte 3D-games in de franchise voelen. Ook is het bij wilde pokémon direct mogelijk om Pokéballs te gooien, zonder eerst naar het item-selectscherm te moeten. Wanneer je een pokémon voor de tweede keer tegenkomt staat er bij de verschillende aanvallen hoe effectief ze zijn. Het lijken voor de leek misschien kleine aanpassingen, maar maken de game een stuk gebruiksvriendelijker.

Pokemon Sun en Moon
Pokemon Sun en Moon
Pokemon Sun en Moon

Doei gyms

Eén van de grootste veranderingen in Sun en Moon in vergelijking met eerdere delen is het verwijderen van de bekende gyms. Al sinds Red en Blue was het je hoofddoel om acht (of in het geval van Gold en Silver, zestien) badges te behalen en vervolgens de Pokémon League te verslaan. In plaats daarvan moet je nu in totaal vier Island Challenges voltooien, één voor elk eiland van Alola, om achteraf de Island Challenge Champion te worden. Wat deze challenges inhouden is nog een mysterie, al heeft Game Freak laten weten dat het meer betreft dan standaard Pokémon-gevechten.

Maar er zijn meer vernieuwingen. Voor het eerst in de serie loopt de tijd in Sun en Moon niet gelijk. Pokémon Sun volgt de tijd van je Nintendo 3DS, maar Moon wijkt daar 12 uur van af. Hierdoor is het, als je vaak overdag speelt, vaak nacht in de game en andersom. Dit heeft weer invloed op items, trainers, en welke pokémon je waar vindt.

Pokemon Sun en Moon

Ook nieuw zijn Z-Moves, speciale typegerelateerde aanvallen die één keer per gevecht uitgevoerd kunnen worden, en waar de trainer ook een speciale Z-Ring en Z-Crystal voor nodig heeft. Het vergt dus wat voorbereiding, maar wanneer dit leidt tot spectaculaire aanvallen met namen als Catastropika is dat het waard. En dan is er nog Pokémon Refresh, een nieuwe modus waarin je pokémon kunt voeren, aaien en verzorgen, gelijk aan Pokémon Amie uit X en Y. Hiermee is het nu ook mogelijk om statuseffecten als Asleep en Paralysis te genezen, wat klassieke items als Parlyz Heal en Awakening overbodig maakt.

Pokémon Sun en Moon bieden waarschijnlijk dus weer genoeg nieuwe functies om een vaste aankoop voor fans te verantwoorden. Ook voor nieuwkomers die na Pokémon Go een diepere ervaring met de zakmonstertjes zoeken, lijken de games genoeg vertier te gaan bieden. Sterker nog, het lijkt erop dat Sun en Moon het grootste aantal veranderingen in de serie sinds X en Y gaan brengen, en dat werd dan ook de hoogste tijd.

Pokémon Sun en Moon verschijnen 23 november voor Nintendo 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Valve toont prototype van nieuwe Vive-controller De Skylanders Netflix-show krijgt eerste trailer
2

Reacties op: Pokémon Sun en Moon (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  timtim96

  • 12 oktober 2016 18:05
  Die vier Island Challenges in plaats van de standaard acht gyms lijken me best interessant. Ben benieuwd hoe dat uitgewerkt wordt. Acht gyms neerzetten is erg veilig, maar eentonig wordt het wel een beetje.
  Alleen de Alolan forms van verschillende Pokemon moet ik nog aan wennen. Een Ninetailes met Ice type… ik moet dat nog even laten bezinken haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 13 oktober 2016 00:26
  Klinkt een beetje als de Orange Islands, had je ook vier 'uitdagingen'.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.