Pokémon Go (hands-on) | Gamer.nl

Pokémon Go (hands-on) | Gamer.nl

Je speelt Pokémon Go niet door jezelf in een kamer met een controller op te sluiten. In plaats daarvan trek je de echte wereld in, om pokémon te vangen in bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde bos of op het strand van Zandvoort. Op deze manier probeert ontwikkelaar Niantic de echte wereld in een game te veranderen - waardoor je wellicht ook wat vaker de deur uitgaat om te bewegen. Werkt dat, of voelt Pokémon Go als een slechte fitness-app? 

De game wordt op dit moment getest in een paar specifieke landen, maar wij mochten alvast aan de slag met een exclusieve bèta hier in Nederland. De versie die wij speelden is nog niet helemaal af - en een gebrek aan andere spelers maakte de game ook wat 'incompleet' terwijl we speelden. Er zijn namelijk meerdere multiplayer-elementen om je in contact te brengen met andere Pokémon Go-trainers, maar wij kwamen uiteraard niemand tegen. Toch wist de bèta al een goed idee te geven van hoe de game in elkaar zit.

Je speelt Pokémon Go door de smartphone-game open te houden en rond te lopen door je nabije omgeving. Tijdens je wandeling bestaat er een kans dat pokémon opduiken - waarbij je smartphone meteen trilt. Door op het opgedoken monstertje te tikken kun je vervolgens proberen om hem of haar te vangen. De camera van de smartphone wordt opgestart en je kunt met het toestel in de echte wereld rondkijken om je doelwit te vinden. Vervolgens swipe je over het scherm om Pokéballs te gooien om hem te vangen. 

Camera

Door het gebruik van de camera krijg je het idee dat pokémon 'echt' in de wereld om je heen aanwezig zijn. Een van de eerste beestjes die we vingen was bijvoorbeeld de worm Caterpie, die leek te zitten op de opladende 3DS van mijn bureau. Een Pidgey die ik later op de dag tegenkwam zat op de stoep, vlak naast de hond die ik op dit moment uitliet. 

Pokemon Go

Maar hoe geinig het gebruik van je camera ook is: na een paar keer kozen we er toch voor om deze functie bij het vangen uit te schakelen. Dat had deels met de accu van onze smartphone te maken: die gaat een stuk sneller leeg bij het gebruik van de camera. Maar het vangen van een pokémon is ook een stuk lastiger in combinatie met de camera. Een beestje kan overal om je heen zitten, waardoor je soms gekke bewegingen met je smartphone moet maken.

Leuk op straat, maar wij vonden het een stuk ongemakkelijker worden toen we een vangpoging in de bus deden. De Zubat die we wilden vangen bleek recht achter ons te zitten, waardoor we hem dus alleen konden vangen door de smartphonecamera recht op de mensen op de achterbank te richten.

Door dezelfde pokémon meerdere keren te vangen kun je hem of haar evolueren. Voor iedere dubbel monster krijg je namelijk een specifiek soort snoep, waarvan je er rond de 25 of 50 nodig hebt om een evolutie te starten. De game spoort je daarom aan om altijd nabijgelegen pokémon te bemachtigen - je hebt immers 50 Rattatas nodig om een Ratticate via evolutie te krijgen. Wel kun je latere evoluties ook gewoon in het wild tegenkomen.

Pokéstops

Het aantal Pokéballs dat je op zak hebt is beperkt, maar kan ook vrij makkelijk worden aangevuld. Verspreid door de omgeving bevinden zich zogeheten Pokéstops. Dit zijn meestal openbare kunstobjecten - plekken die in het spel Ingre als portalen worden gebruikt. Door hier naartoe te lopen, op het icoontje te tappen en over het scherm te vegen, kun je een paar voorwerpen claimen. Dit kan iedere vijf minuten. Zit je een tijdje op een terrasje vlakbij een Pokéstop? Dan kun je een timer zetten en iedere vijf minuten je verzameling aanvullen.

Pokemon Go

Bij de Pokéstops vind je niet alleen ballen - je krijgt er ook drankjes om je team te genezen en eieren die je kunt uitbroeden. Dat laatste doe je door ze in de incubator te stoppen en een vooraf aangegeven afstand te wandelen. Onze eierverzameling was groot genoeg om continu bezig te zijn met een nieuw ei. Op deze manier heb je zelfs zonder wilde pokémon op je pad een haalbaar doel tijdens een wandeling. 

Go Plus

Speciaal voor Pokémon Go zal er een acce oire genaamd de Pokémon Go Plus worden verkocht. Deze armband verbindt draadloos met je smartphone en bevat een trilmotor die automatisch afgaat als er pokémon in de buurt zijn. Dat is een verdraaid slimme manier om geld te verdienen aan deze game.

Pokémon Go wordt gratis en bevat vrijblijvende in-app aankopen. Je kunt met echt geld Pokéballs kopen, maar door de grote hoeveelheid Pokéstops hoef je dat eigenlijk nooit te doen. Tijdens onze eerste dagen hadden we nooit de neiging om geld uit te geven, maar we stoorden ons wel aan de accuduur van onze smartphone. Pokémon Go vraagt continu je GPS-locatie op en toont de kaartomgeving ook nog eens in 3D.

De game waarschuwt alleen bij nabijgelegen pokémon als je de app open hebt staan - en als je smartphone dus overuren draait. De Go Plus gaat echter ook werken als je telefoon vergrendeld in je zak zit. Het apparaatje zal geheid het GPS-signaal van je smartphone ook raadplegen, maar wij vermoeden dat dit een stuk zuiniger zal werken als je telefoonscherm gewoon uit blijft staan.

Dat kun je geniepig vinden. Smartphones zijn prima in staat om pushberichten te versturen als een app uitstaat, dus waarom zou Pokémon Go daarvoor een apparaatje van 40 euro nodig hebben? Aan de andere kant is dit een redelijke manier om geld te verdienen aan de game. Wil je non-stop Pokémon Go gaan spelen, dan is het helemaal niet zo gek om er eenmalig 40 euro in te investeren - hetzelfde bedrag dat je voor een 3DS-game betaalt. De app zelf is immers gratis, maar de ontwikkelkosten moeten op een of andere manier worden terugverdiend.

Pokemon Go

Gyms

Op onze eerste dag met Pokémon Go zijn we naar een nabijgelegen kerk gewandeld. In de echte wereld een fraai ouderwets pand, maar in Pokémon Go is dit een gym. Alleen niet eentje zoals we uit de traditionele games kennen.

Voordat je een gym mag bekijken, kies je een team: rood, blauw of geel. Door daarna een pokémon in de gym achter te laten, claim je hem voor jouw team. Een ander team kan vervolgens de gym van je stelen door jouw beestje te verslaan. Het is een slimme manier om voor territorium te strijden. Heb je een sterke pokémon? Dan kun je deze achterlaten om een gym wat langer te verdedigen. De kans dat beginnende spelers deze kunnen verslaan is immers vrij klein.

Tenminste, dat denken wij. Omdat de bèta nog niet officieel in Nederland van start is gegaan, telt ons land op dit moment slechts een handjevol spelers. Wij waren dus de enige die in onze regio speelde, waardoor niemand een poging deed om onze gym te claimen. De gyms zijn op dit moment de enige manier om tegen andere pokémon te vechten, dus we hebben het gevecht ysteem helaas nog niet kunnen bekijken.

Wij willen de meta

Kijk je feitelijk naar alle onderdelen van Pokémon Go, dan klinkt de game wat simpel. Je loopt rond totdat je pokémon kunt vangen, gaat naar Pokéstops om je voorwerpenverzameling aan te vullen en probeert in de tu entijd gyms te verdedigen of aan te vallen. Alles van de game lijkt er echter op gericht om de uiteindelijke metagame zo leuk mogelijk te maken.

Als Pokémon Go in de komende maand verschijnt zul je namelijk niet de enige speler zijn. Woon je in een drukke stad, dan is de kans groot dat je af en toe andere trainers zult aantreffen als je bijvoorbeeld een gym bezoekt. Trainers die mi chien wel met je willen samenwerken om die ene sterke pokémon te verslaan - of juist jouw net achtergelaten pokémon willen bevechten. Medegamers zijn geen virtuele figuren, maar echte mensen die je zult aantreffen en met wie je kunt samenwerken.

We durven op dit moment nog niet te zeggen hoe leuk dat wordt. Door een gebrek aan spelers hebben we die metagame immers nog niet kunnen testen. In de vroege persbèta lagen de gyms die we eerder bespraken er wat doods bij, maar ze kunnen wel eens de kern van het spel gaan worden voor veel mensen. Steekt dat een beetje leuk in elkaar, dan kan Pokémon Go er wel eens voor zorgen dat je het merendeel van de dag buiten vertoeft. Wij bestellen vast een externe batterij.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou