Preview

PES 2016 (hands-on)

Kijken is belangrijker dan knallen

Geschreven door Sam Beesems op
Al jarenlang eindigt concurrent Fifa steevast op nummer één in het verkoopklassement. PES mag dan wel consistent tweede worden, in een competitie met twee spelers voelt de tweede plaats net zo goed als verlies aan. Vorig jaar maakte PES een reuzensprong naar de hoogste trede van het podium, maar kwam het net tekort. Ondergetekende speelde na jaren Fifa weer eens PES en zag dat de wereld niet zo zwart-wit is als voorheen gedacht.

De eerste blik op het scherm doet een lang vervlogen hoop opleven: daar staat een virtuele Neymar, die niet alleen heel erg lijkt op zijn echte tegenhanger, maar ook zijn naam draagt. Al jarenlang zorgen ontbrekende licenties voor hilarische namen als Von Mistelroum (Ruud van Nistelrooy) en Cockbag (Michael Ballack), maar veel spelers zien toch graag officiële namen op het shirt van hun helden prijken. Helaas bezit Konami nog niet alle benodigde licenties, waardoor je slechts op internationaal niveau herkenbare namen tegenkomt.

De vraag is echter of een kloppende teamsheet zaligmakend is. Al jarenlang laten fervente PES-spelers zich niet uit het veld slaan door zulke kleinigheden. En laten we wel wezen: een correcte naam is waardeloos als je speler of zijn teamgenoten tactische onbenullen zijn.

Voetballer of veldmaarschalk?

Het is precies dit punt waar PES altijd sterk gestaan heeft: tactiek. Waar Fifa individualisme, snelheid en kracht beloont, legt PES de nadruk op tactisch denken. In PES 2016 is dit niet anders, waar momentum en vooruitzicht de bouwstenen zijn voor een succesvol team. Dat betekent niet dat snelheid en kracht niet belangrijk zijn, maar dat je de juiste momenten moet zoeken om deze kwaliteiten aan te spreken. Vooruit denken is niet zomaar een voordeel in PES 2016, het is een vereiste. Zo speelden wij een schaduwspits diep op de helft van de tegenstander perfect de bal in de voeten, alleen maar om die knullig te verliezen aan een verdediger die ons met een kleine schouderduw zo van de bal zet. Tot groot ongenoegen van onze rechtsbuiten, die een seconde later in scoringspositie had gestaan.

Dat lijkt een situatie die één-op-één naar een recent Fifa-deel te vertalen is, ware het niet dat een krachtige of technische speler in Fifa zich hier makkelijk uit had weten te redden. PES is minder vergevingsgezind. Schermutselingen tussen spelers zijn realistischer dan ooit, wat betekent dat het kleinste contact een speler uit balans kan brengen of van de bal kan zetten. Mocht je toch in een schermutseling terecht komen met je tegenstander, verwacht er dan niet met een simpel trucje langs te raken. De uitgebalanceerde engine zorgt ervoor dat spelers op realistische wijze fysieke interacties aangaan en de bal meer dan eens een onverwachte richting in caramboleert. Frustrerend, maar wel verdomd realistisch.

Geen makkelijke instapper

Op andere fronten ontbreekt het dan weer aan dit realisme. De graphics en animaties blijven achter op wat we van Fifa 16 gezien hebben. Begrijp ons niet verkeerd: PES 2016 ziet er goed uit, maar blijft achter als je het met de concurrentie vergelijkt. Dat is jammer, want het neemt toch een stukje immersie en toegankelijkheid weg. We worden als gamers toch aangetrokken tot mooie werelden en kiezen graag het mooiste wat ons aangeboden wordt. Die toegankelijkheid is dan ook wat veel mensen naar games als Fifa 16 lokt. De gameplay van Fifa is makkelijker op te pikken en voelt al snel belonend aan, maar PES 2016 beloont de volhouder.

Tijd en moeite investeren in een game die minder oogt en (in het begin) minder gemakkelijk wegspeelt dan zijn tegenhanger is echter geen simpele opgave. Tel daarbij op dat Fifa met Ultimate Team (FUT) een belachelijk populaire en vermakelijke speelmodus in huis heeft en je snapt waarom het ook dit jaar weer moeilijk zal worden voor PES om als meest populaire footie het veld af te lopen. Toch is de puurheid van PES 2016 een verademing voor iedereen die het afgelopen Fifa 15 gespeeld heeft. Weg zijn de Benteke’s en Benzema’s die als sneeuwploegen door je verdediging knallen. Als een van deze heren nu je keeper weet te passeren, is het veelal je eigen schuld. Je zet een tackle te laat in of dekt een looplijn niet goed genoeg af, maar je wordt tenminste niet kinderlijk aan de kant gezet door een Yeti in een Adidas-shirt. Weten dat je een tegendoelpunt aan jezelf te danken hebt is een pijnlijke gewaarwording, maar het is tenminste wel een eerlijke. 

Dat is allemaal te wijden aan de mate van controle die je over je spelers hebt. EA heeft individualisme in haar games hoog in het vaandel staan en ook Fifa 16 is geen uitzondering. Met nóg meer focus op dribbelen en techniek zullen de hoogste competities binnen Fifa 16 weer voorbehouden zijn aan balkunstenaars van buitenaardse klasse. PES 2016 gaat dan op het gebied van controle niet zo diep als Fifa 16, maar zet veel breder in. Zo kun je met verdedigers een schouderduw of tackle inzetten, maar kun je er ook voor kiezen om met twee snelle drukken op de knop een tussenvariant uit te voeren. Hiermee kun je een tegenstander sneller uit balans brengen of met meer controle de bal blokkeren en/of afpakken. De sterk verbeterde AI ziet dit gebeuren en maakt de dichtstbijzijnde speler los van zijn dekking om de bal alvast in ontvangst te nemen. Drie goed uitgedachte balcontacten verder en aanvaller Francesco Totti doet zijn iconische selfie-viering. Je moet jezelf flink inhouden wil je niet een brede glimlach laten ontsnappen. 

Kijkers boven knallers

PES 2016 laat zich samenvatten als brains over brawn, of kijkers boven knallers. Een goed inzicht is vele malen gevaarlijker dan een donderschot in het rechterbeen van je aanvaller. Dat neemt niet weg dat PES 2016 het doel niet zomaar voor je open zet. Je zult nog steeds individuele vaardigheden aan moeten wenden om de bal echt achter het net te krijgen. Dat klinkt als de ideale footie, maar het gebrek aan licenties of een spelmodus zoals FUT zorgt voor een bitter bijsmaakje. PES zal dit jaar de strijd met Fifa nog niet in haar voordeel weten te beslechten, maar kruipt weer een stuk dichterbij die eerste plek in voetballand.

PES 2016 is vanaf 17 september te koop voor pc, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4 en PlayStation 3.

Dit artikel delen:

Lees meer

Guillermo del Toro wil geen games meer maken 'Lords of Shadow-maker wilde Metroid-game maken'
13

Reacties op: PES 2016 (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  chemicalscum

  • 14 augustus 2015 16:15
  "het gebrek aan licenties of een spelmodus zoals FUT zorgt voor een bitter bijsmaakje."

  PES is perfect als je met en tegen vrienden speelt, echt een stuk leuker en met meer spektakel dan FIFA. En dit deel lijkt qua gameplay weer echt top te zijn, dan lig ik echt niet zo wakker van de gebrekkige licencies, dat zijn we wel gewend van PES.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 14 augustus 2015 16:46
  Namen kun je toch downloaden en uploaden?
  Myclub is als FUT al geef ik niks om fut/myclub

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 14 augustus 2015 17:51
  Ja joh niks aan de hand. Het is echt al lang niet zo erg meer als hierboven wordt geschetst.. en ja je hebt een aantal briljante editors die hun kunsten maar al te graag met iedereen delen. Die gasten zijn dedicated als de pest. Shirtjes, namen, logo's.. alles wordt strak getrokken. Afgelopen weekend laatste PES 2015 met 16 maten (2vs2) gespeeld.. Keurig 2e geworden (snoeihard afgemaakt in de finale.. klote bier).. en zo f*cking gezellig weer. BBQ, badkuip vol met koude klatsen, 2 grote tv's en knallen maar. En ja, misschien is fifa wat fancier .. PES speel je met maten, het hele jaar door. Instant buy voor mij :-D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • veenstra

  • 15 augustus 2015 10:46
  Eenzijdig artikel door een fifa brilletje. Nergens worden echt de vernieuwingen binnen PES 2016 besproken. De vloeiende animaties, nieuwe camera vieuw, de sterk verbeterde A1, balfysics en het geinnoveerde commentaar . Fifa 16 betere grafics ? Kijk alleen al eens naar de vergelijking van de player faces. Daarnaast geeft PES in tegenstelling tot FIFA WEL totale controle en een speler uitspelen is in het echt ook nooit makkelijk. Naar vijf potjes FIFA achtereen te hebben gespeeld zie je hoe scripted soms kan zijn. Bij PES is elke GOAL uniek. PES FOR PRO'S

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Starkiller

  • 15 augustus 2015 16:54
  dit! fifa 15 was een fucking gedrocht en 2014 was het jaar dat pes definitief weer terug was en overnam. Met option file heb je alle licenties en de koning speelt gewoon weer heerlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 15 augustus 2015 12:10
  Heb de demo een keer gespeeld en dat was genoeg. De eerste 3 keer dat je het balletje paast dan weet je dat dit weer een heerlijk PES jaartje wordt. man man man wat speelt deze game weer goed zeg

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Jows

  • 15 augustus 2015 23:15
  Met de licenties valt 't wel mee hoor. Ik snap dat eerlijk gezegd nooit. Oké, de PL, Championship en de Bundesliga ontbreken met de echte clubnamen en sponsoren (spelernamen kloppen wel). Reden, exclusief voor EA. Verder zitten de Nederlandse, Italiaanse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Braziliaanse, Argentijnse competities erin, alsmede de CL, EL, Supercup en de equivalenten van Zuid Amerika. Van de andere competities hebben ze over het algemeen de beste teams per land. Zo zat Apoel in PES, maar niet in FIFA.

  De landenteams zijn over het algemeen ook gelicenceerd. Bij FIFA zitten er ook ongelicenceerde teams in. Hoor ik nooit iemand over, ook toen het NL elftal er inzat met nepnamen was het opeens van ondergeschikt belang.

  Met een OF wordt alles rechtgezet. Ik maak me er verder niet druk om. Gameplay boven alles. Pes 2016 is niet perfect, maar wel 10x meer voetbal dan FIFA. Daar draait 't om toch?

  Enige wat FIFA beter doet is de ambiance (presentatie ). Ook tijdens de wedstrijd met de replays e.d

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Apetjoek

  • 15 augustus 2015 23:28
  Wat een mooie review van FIFA 2016…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flipski

  • 16 augustus 2015 10:12
  Gisteren de demo met een vriend gespeeld. Het speelde erg goed. Weer echt de oude PES vibe. Je kan niet zo maar iemand voorbij huppelen. Het vraagt tactiek en inzicht om een goal te scoren. Heerlijk.

  Ik hoop dat ze myclub gefinetuned hebben en ook meer aandacht aan de masterleague en becone a legend besteed hebben..!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mvdl27

  • 18 augustus 2015 00:56
  Inmiddels de demo een aantal keren gespeeld en speelt zoveel realistischer dan Fifa. De wedstrijden zijn echt een gevecht en geen enkel doelpunt of aanval is/voelt hetzelfde. Daarnaast vind ik de Champions League de interessantste speelmodus en laat Fifa die licentie nou net NIET hebben. Ik weet al waar mijn centen heen gaan op 18 september.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 18 augustus 2015 15:17
  Demo aantal keer gespeeld.. . Ik kan niet wachten op de full version!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dirkie

  • 3 september 2015 15:37
  Weet iemand hoe het zit met die bizare gele kaarten in pes 2015 die als warme broodjes werden uitgedeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jolanda

  • 4 september 2015 01:16
  2x 15 minuten op pes 2015? dat betekend 18 keer de lat raken. Lekker realistisch!!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.