Eerder beschreven we al welke kant Electronic Arts op wil met Fifa 15. Kortgezegd moet het klinische spelgevoel verdwijnen. Dit wordt gedaan door meer aandacht te schenken aan de aankleding van de stadions, de vieringen van spelers en publiek. Een belangrijke overwinning moet echt wat gaan betekenen. Het commentaar gedurende de wedstrijden gaat beter aansluiten bij de beleving van wedstrijdmomenten. PES 2015 kiest voor een andere focus.

Aan de andere kant

De PES-serie mistte een aantal jaren richting en focus, waardoor de Fifa-reeks redelijk eenvoudig overeind bleef als de go to footie. De voorbije jaren werd de stijgende lijn weer gevonden, maar ergens voelde het niet zoals het in de ware gloriedagen op de PlayStation 2 wel deed. Pro Evolution Soccer 4 en 5 worden nog altijd beschouwd als de beste twee edities die de serie ooit heeft voortgebracht en het gevoel dat deze twee games wist op te wekken, moet ook weer bij de 2015-editie terugkomen.

PES 2015

Een van de meest bijzondere aspecten was nog wel dat PES 5 het gevoel van momentum over wist te brengen. Een onderliggende partij in een wedstrijd blijft het lastig houden en rommelige passes voeden het gevoel van onoverwinnelijkheid bij de tegenstander. Ook schoten die gekraakt worden, ballen die onhandig over de achterlijn hobbelen en corners die stom worden weggegeven dragen allemaal bij aan een uniek nieuw verhaal. Elke wedstrijd weer.

De wedstrijd en zijn verhaal komen in PES 2015 weer terug, zo merkten we. Het is niet meer vechten tegen de stroeve of onlogische controls, tactisch staan teams correct en elke speler heeft zijn eigen kwaliteiten of gebrek daaraan. In onze voetbalwedstrijd duwden we met powerhouse Müller de bal haast in het doel vanuit een corner met dezelfde onverzettelijkheid zoals de beste man in het echt ook bij Duitsland en Bayern München weet te doen. Diezelfde verbetenheid zagen we ook terug bij een Vidal van Juventus op het middenveld die niet moe te krijgen is.

Het spelplezier bij PES 2015 gaat dus verder dan alleen puur het afronden van aanvallen. Het controleren van een wedstrijd, het in handen hebben van het middenveld en de beslissende pass kunnen geven wanneer jij dat wilt; dat is PES 2015.

Verdedigen

Maar rommelgoals, blunders en onhandigheden, dat is ook PES 2015. In tegenstelling tot het systematische verzorgde voetbal dat Fifa ons de voorbije jaren voorschotelt, is het in PES 2015 meer dan eens het geval dat je net ziekenhuisballen geeft op het moment dat het toch al niet lekker liep.

PES 2015

Ook het tackelen van tegenstanders blijft onverminderd uitdagend en een trap op de hakken resulteert genadeloos in een rode kaart. Vervolgens ontkom je er als coach niet aan om ontstane gaten op een nieuwe manier tactisch in te vullen, anders word je genadeloos onder de voet gelopen.

Gelukkig is ook het verdedigen in PES 2015 een ware sport waarin je beter wordt, risico’s kan nemen of juist kan vermijden. Ballen uit het strafschopgebied wegrossen is een valide tactiek in de laatste minuten. Mocht de situatie minder alles-of-niets zijn, dan is een rustige tik opzij naar een back ook prima te doen.

Ook in één-tegen-één-situaties weet PES 2015 vooralsnog een goede balans te vinden. Techniek en snelheid tegenover timing en souplesse zorgen ervoor dat beide zijdes genoeg wapens hebben om het de ander lastig te maken. Een handige wip langs een verdediger is mogelijk, een stevige bodycheck of een uitschuifbeen om een gevaarlijke voorzet van de zijkant eruit te halen ook.

PES 2015

De hamvraag

Fifa wil dit jaar zijn klinische edities menselijker maken, PES 2015 wil terug naar de gloriedagen. Dat zijn de smaken die je dit jaar voor je kiezen krijgt. Waar je voor kiest ligt aan factoren die wij niet in de hand hebben; van de game die de voorkeur binnen de vriendenkring geniet, de bekendheid met beider series en natuurlijk ook nostalgische gevoelens.

Wat ondergetekende betreft; ik heb goede herinneringen aan de PES-serie die ik met groot plezier heb gespeeld met en tegen vrienden, terwijl ik de afgelopen jaren heil zocht bij de Fifa-serie. En dit jaar? PES 2015.