Door Michael Wolf Visser

De originele Panzer Elite games waren tanksimulaties in hart en nieren. De spellen probeerden zowel qua besturing als op geschiedkundig vlak, de reeks speelde zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo realistisch mogelijk te zijn. Panzer Elite Action heeft echter niets van dit alles: het realisme is ver te zoeken en ook met de geschiedenis neemt men het niet al te nauw. Wat het wel is, is een verfrissend actiespel waarin je met tanks een uitgestrekt landschap onveilig mag maken.

Panzer Elite Action wordt gespeeld vanuit een derde persoonsperspectief en bevat achttien missies verdeeld over drie campagnes, namelijk eentje van de Russen, de Amerikanen en de Duitsers. In elke nieuwe missie wordt je tank vervangen door een sterker exemplaar, zodat men de tegenstand ook langzaam op kan bouwen.

De missies in Panzer Elite Action worden aan elkaar geknoopt via een verhaal, dat door een voice-over tussen de missies door uit de doeken gedaan wordt. Het verhaal is niet echt vernieuwend en je zult dan ook vooral je voldoening moeten halen uit de actie, iets wat Panzer Elite Action genoeg heeft. Je kunt zowel knallen met je kanon als machinegeweer en zult aardig wat vernieling bij de vijand en de omgeving achter laten.

Een klein tactisch element komt om de hoek kijken bij het aansturen van teamgenoten, die zich eveneens en tanks bevinden. Hoe nauwkeurig dit aansturen precies zal zijn, kwamen we nog niet te weten. Naast jezelf en je teamgenoten, is het slagveld trouwens één groot schouwspel van eenheden. Zo zie je soldaten rondrennen, vijandige tanks over de heuvels stormen en vliegtuigen over vliegen, terwijl ze zo nu en dan hun lading het luchtruim in sturen. Spektakel verzekerd.

Panzer Elite Action zal geen titel worden die je in een lijst met best of games zal tegenkomen. Toch heeft het spel zeker wel zijn charme. Voor wie gewoonweg een keer zin heeft in vrij eenvoudige doch spectaculaire actie in zowel singleplayer als multiplayer, kan Panzer Elite Action een best cool spelletje worden. De fans van de originele Panzer Elite spellen doen beter hun ogen dicht, voordat ze zich massaal in een protestmars organiseren.