Klinkt als een mooi sprookje, echter we hebben het hier over de splinternieuwe game Overlord waar de Nederlandse ontwikkelaar Triumph Studios al vier jaar aan werkt met een team van 20 man. Deze action-adventure game speelt zich af in een compleet nieuwe fantasiewereld waarin de zeven zonden een grote rol spelen. Parodie, ironie en zwarte humor zijn groots aanwezig in Overlord. Maar goed...terug naar het verhaal.

De zeven helden tiranniseren hun rijken en de bevolking is daar uiteraard niet happy mee. In de verwoeste toren van de Overlord die verslagen is, leven nog zijn trouwe aanhangers: de minions. Deze imp-achtige figuurtjes zijn trouw gebleven aan hun meester en verblijven nog steeds op de ruines van de toren in afwachting van zijn terugkeer. Op een dag vinden zij een bijna levenloos lichaam tussen de brokstukken (dat ben jij dus) en de minions geloven dat hun Overlord weer is opgestaan en zij aanbidden en gehoorzamen je. Ze overtuigen je ervan dat het land jou toebehoort en dat jij iets moet gaan doen aan die corrupte zeven helden. Of je zelf helemaal brandschoon bent?

De game Overlord laat je kiezen tussen goed en kwaad. Dit doet denken aan Fable en de vergelijking wordt dan ook snel gemaakt, maar Overlord is toch duidelijk anders qua insteek. Je bent namelijk al slecht. Je kunt echter kiezen tussen slecht en ongelooflijk slecht. Je kunt alles en iedereen aanvallen, dood en verderf zaaien maar je kunt ook mensen en dieren met rust laten, echter onderdrukken zal je ze! Het loont om een goede Overlord te zijn want een van de achievements van de game is de game uit te spelen als 100% niet-corrupte Overlord. Uiteraard wordt je niet zomaar heerser van de wereld en daar komt natuurlijk wel de nodige onderdrukking bij kijken...maar om dat nou zo slecht te noemen? Als je ervoor gezorgd hebt dat een dorp je trouw is kun je dit nogmaals subtiel benadrukken door in het hele dorp banieren te plaatsen met "obey" erop. Of je vraagt gewoon om de gebruikelijke maagd van het dorp. Je bent toch zeker niet voor niets Overlord?!

Een verse maagd gaat er altijd wel in...maar pas op voor je minnares

Hoewel de titel anders doet vermoeden, zijn het de minions die de show stelen in Overlord en bovendien het belangrijkste gameplay element vormen. Als Overlord kun je de minions opdrachten geven die zij zonder protest zullen uitvoeren, ze dienen je maar al te graag. Je bestuurt de minions op dezelfde manier als je spreuken zou casten in een RPG, dus gewoon klikken op een voorwerp en stuur 1 minion of een hele meute er naartoe. Zij zullen vervolgens interactie met dat object of personage hebben door het aan te vallen of er iets anders mee te doen. Minions kunnen voorwerpen optillen en meeslepen naar de Dark Tower, je "thuis", mechanismen opereren of op plaatsen komen waar de Overlord niet bij kan en wapens en armor verzamelen.

 

Op diverse spots in de game zijn een soort van minion-ovens waaruit je minions kunt laten verschijnen. Je kunt maximaal iets van 50 minions tegelijkertijd besturen en uit die ovens tevoorschijn toveren. Er zijn vier verschillende soorten minions met elk hun sterktes en zwaktes. Het is van groot belang dat je de juiste minions inzet voor de juiste taken.

 

Brown fighters

De bruine minions zul je als eerste te zien krijgen in Overlord en zij zijn het sterkst in hun soort. Hun speciale feature is dat zij wapens en voorwerpen van hun verslagen tegenstanders meenemen en op zichzelf gaan gebruiken om sterker te worden. Kijk dus niet verbaasd op als je minions met de hooivorken van boeren verder huppelen of pompoenen op hun kop zetten voor extra bescherming. Brown fighters kunnen het best ingezet worden in close combat en in grote aantallen.

Red Fire minions

De rode minions zijn bestand tegen vuur en kunnen vuurballen uit hun mond schieten. De rode minions zijn erg handig om vanaf een afstand aan te vallen, maar je hebt weinig aan ze in een hand-to-hand combat. Uiteraard helpen de red minions bij gebieden waarin kou en ijs een rol spelen.

Green Assassins

Groene minions zijn sneaky en vergelijkbaar met rogues. Zij zullen hun vijanden stiekem en van achteren aanvallen. Groene minions zijn bovendien immuun voor vergif.

Blue healers

De slimsten van het hele stel zijn de blauwe minions en zij zijn dan ook de enigen die kunnen zwemmen. Bovendien beschikken zij de kracht om gesneuvelde minions weer tot leven te wekken.

 

Naast vechten zijn de minions ook erg handig voor andere klusjes. Ze kunnen machines, of onderdelen ervan, terug naar de toren slepen zodat je die kunt gebruiken voor andere doeleinden. Daarnaast zul je minions ook moeten opofferen om zelf in leven te blijven. Minions zullen in de loop van de game upgraden wanneer ze tegenstanders slopen en zichzelf voorzien van armor die ze vinden.

Minions besturen vereist wel even wat tactiek. De besturing is simpel, stuur de minions met de rechter thumbstick/muisknop naar het beoogde doel. De vier kleurenknoppen van de controller corresponderen met de kleur van de minions en daarmee kun je ze gemakkelijk selecteren. Je kunt de minions selecteren op aantal en op soort of je kunt ze gewoon allemaal tegelijk ergens op af sturen. De AI van de minions is bijzonder knap. Als je een minion naar een bepaalt object stuurt dan zal de minion bepalen wat de beste manier is om van en naar dat object toe te gaan. Stel dat een schaap door de minion wordt afgerost, maar er komt een vijand aan, dan zal de minion eerst die vijand aftuigen en daarna pas de ziel van het schaap oppikken voor zichzelf.

De omgeving is dus zeer bepalend voor de acties van de minions. Wanneer er schatkisten zijn zullen de minions hier opaf stormen en kijken of er iets bruikbaars voor hen inzit en vervolgens aantrekken. Maar helemaal egoistisch zijn ze ook weer niet, want als er iets kostbaars inzit zullen ze het altijd eerst aan de Overlord overhandigen.

Wat de minions vooral heel erg leuk maakt is hun slapstick-achtige manier van doen. De game is doordrenkt met humor die subtiel onder de aandacht wordt gebracht. De minions maken leuke geluiden en zijn extreem enthousiast in hun manier van doen. Wanneer er een vioolspeler op een pleintje staat te spelen zullen de minions helemaal uit hun dak gaan op de muziek. Maar ook is het hilarisch om een groep minions op een kudde schapen af te zien stormen en trots terug te zien komen met nieuwe goodies.

De game focust vooral op de minions, maar als Overlord speel je natuurlijk ook een grote rol. Je thuis is de ruine waar je in het begin van de game wakker wordt. De kracht van de speler is nauw verbonden met de Dark Tower. Deze wordt in de loop van de game opgebouwd en deze zul je zien groeien en groeien. De toren staat voor de reputatie van de Overlord en in het kasteel zul je daar ook trofeeen voor vinden. Deze tonen je overwinningen op gevechten met de zeven corrupte helden. De Dark Tower dient echter niet alleen als veer in je kont, maar het is ook een belangrijke uitvalbasis tussen missies door. Je kunt er wapens vervaardigen voor je Overlord en je kunt er gevechten oefenen met je minions. Heel handig, want zo kun je leren hoe de minions elkaar kunnen aanvallen in gevechten en dat is kennis die je paraat moet hebben als er nood aan de man is.

Als Overlord kun je niet net als de brown minions allerlei voorwerpen zomaar oppakken en aantrekken. Hiervoor moet je wat meer werk verzetten. Zo moet je eerst met je minions een grote smederij in je Dark Tower plaatsen voordat je aan de slag kunt. Om betere wapens te krijgen zul je echter ook minions moeten offeren. Wil je een vuurzwaard, dan zullen een paar Red Fire minions het onderspit moeten delven!

In de privevertrekken van de Overlord kun je even een break nemen van de wereldheerschappij en wat tijd doorbrengen met je minnares. Dat is trouwens een verhaal apart. Als evil lord liggen de vrouwen natuurlijk aan je voeten en al snel bieden twee zusters zich bij je aan: Rose en Velvet. Wanneer je je keus hebt gemaakt zal je maitresse in de Dark Tower haar intrek nemen en je helpen. Rose doet dit op een meer zachtzinnige manier en zij kan een groot aanbod aan upgrades voor je toren bieden. Velvet is wat grimmiger en biedt meer exclusieve maar dure upgrades voor de toren. Je minnares kan je flink verder helpen in de game, maar je moet haar natuurlijk wel trouw blijven.

 

  

Rose & Velvet

De Overlord laat niet alleen zijn minions het vuile werk opknappen, hij helpt gewoon een handje mee. Hiervoor heeft hij een aantal fijne krachten tot zijn beschikking die de juiste timing vereisen. Middels offensive powers kan de Overlord op vuur gebaseerde spreuken op de vijand en de omgeving loslaten. Zet een graanveld in vuur en vlam en de schapen zullen uiteindelijk ook geroosterd zijn. De enemy powers bevatten een Hold en een Control spel waarbij je de tegenstander in je macht hebt. Shield powers hebben zo'n kracht dat de vijand letterlijk omver geblazen wordt. De minion powers laten je minions helemaal flippen en uiteindelijk bestormen ze vijanden en meppen deze helemaal tot moes. De krachten die je als Overlord tot je beschikking hebt vereisen wel goede timing want bij verkeerd gebruik wordt je zo tot moes geslagen.

Triumph Studios is erin geslaagd een hele nieuwe en aantrekkelijke gamewereld te ontwerpen. Tijdens de rondtour in de ontwikkelstudio werd duidelijk dat dit niet over een nacht ijs gaat en dat het hele team zich uit de naad heeft gewerkt om iets moois neer te zetten. De stapels artwork reikten ongeveer tot aan het plafond.

Het verhaal van de game doet sprookjesachtig aan en de diverse landschappen die je zult doorkruisen zijn ook in diezelfde sfeer ontworpen. De corrupte helden worden weerspiegeld in de omgevingen. Zo is het feeerieke Elvenbos niet meer zo mooi als het was en draven horendolle eenhoorns door de bomen en rijgen alles en iedereen aan hun hoorn.

De game bevat vijf gebieden waar je je als Overlord in zult begeven. De Overlord kan zich naar elk van deze gebieden laten transporteren en kan daar zijn slag slaan en de corrupte helden overwinnen.

The Mellow Hills - domein van de corrupte Halfling held

Melvin Underbelly, een halfling held die na zijn overwinning zijn heil heeft gezocht in eten...heel veel eten. Bij hem past dan ook de zonde van vraatzucht. De bevolking van dit gebied wordt onderdrukt en moet ervoor zorgen dat Melvin voldoende eten heeft. Dit gebied is je eerste kans om te laten zien wie de echte baas nu is!

Evernight - domein van de corrupte Elf held

Bij elven denk je niet direct aan negativiteit, maar in de game Overlord zijn de elven juist slachtoffer van hun leider die vervallen is in gemakzucht en laksheid. Daardoor is het hele bos overwoekerd met planten en dieren die het niet meer zien zitten.

Heaven's Peak - domein van de corrupte Knight held

De stad Heaven's Peak staat onder toezicht van de Knight. Deze held heeft zich laten gaan in de zonde lust. De stad wordt geteisterd door verval, plagen en onrust. De Nederlandse hand van Triumph Studios is duidelijk te vinden, want de stad heeft een bordeel in zijn midden. Een leuke knipoog naar ons landje.

The Golden Halls - domein van de corrupte Dwerg held

Hebzucht is de zonde die de dwergen dragen. Het gebied bevat veel rijkdom, maar dat is blijkbaar niet genoeg voor hun leider. Machines spelen tevens een grote rol in dit gebied.

Multiplayer mode

De singleplayer mode biedt spelers voldoende afwisseling, spanning en uitdaging. De game is dan ook voornamelijk op deze modus gericht. Maar Triump Studios heeft ook aandacht geschonken aan een multiplayer mode. Deze is dan wel alleen voor de fun bedoeld, maar in dat opzicht zeer geslaagd. In co-op en deathmatch kun je het tegen een ander opnemen. Sta aan de kant van het volk en probeer vijanden van ze weg te slaan, of toon je een ware duistere Overlord en probeer zo veel mogelijk chaos aan te richten. De modus bevat veel humor. Zo kun je bijvoorbeeld monsters lokken en die achter je tegenstander aan sturen.

Conclusie

Tijdens een perspresentatie kreeg Gamer.nl goed de mogelijkheid om te zien hoe het er nu voor staat met de game en de kans om zelf te spelen. We kunnen niet anders zeggen dan dat we zeer onder de indruk zijn. Triumph komt met een vernieuwde gameplay en een zeer mooi uitgewerkt concept. Overlord wordt op diverse sites vergeleken als een kruising tussen Pikmin en Fable, maar dit slaat de plank helemaal mis. Overlord biedt veel meer dan dat. De humor is kenmerkend voor de game en de minions zijn geweldig. Enig minpuntje dat wij konden ontdekken is het feit dat de Overlord geen stem heeft...maar wie weet. We hebben enkel nog de pre-alpha build gespeeld.