Misschien wist je het nog niet, maar menig sprookjesheld is niet wat hij lijkt. Ooit wel eens afgevraagd wat er met deze heldhaftige figuren gebeurd nadat het sprookje is afgelopen? Precies, dat wordt altijd verzwegen. En weet je waarom? Deze helden zijn namelijk geen haar beter dan de slechteriken van het verhaal!

Dat blijkt wel weer in Overlord, de aankomende third-person actie-RPG van de Nederlandse ontwikkelstudio Triumph Studios. Een groep van zeven op het eerste gezicht goedaardige helden vernietigen jouw voorganger en zijn Dark Tower, zijn persoonlijke optrekje. Onder luid gejuich werd het zevental onthaald. Men kreeg aanzien en macht. En hoe meer macht deze eens zulke goedaardige knakkers kregen, hoe corrupter ze werden. Uiteindelijk leidde deze corruptie tot een enorme chaos in het land, waardoor alles weer terug bij af was. Ben je mooi klaar mee, met zulke tiranniserende hufters van helden!

Gelukkig is nog niet alles verloren na de corruptie en chaos van de zeven 'helden'. De trouwe volgelingen van de vorige Overlord hebben namelijk zich teruggetrokken in de ruïnes van de Dark Tower en weten jou op een dag uit het puin van de Toren te krijgen. Je krijgt te horen dat het de hoogste tijd is om wraak te nemen. Tijd om rustig op gang te komen is er nauwelijks; je moet snel aan de slag om alles terug te pakken wat eens van jou is! Als nieuwe Overlord ben je vanaf dat moment de leider van de minions, de gekleurde wezentjes die alles, maar dan ook álles, voor je willen doen. Ze geven hun leven voor je en gaan letterlijk door het vuur om je van dienst te zijn. En terecht: als heerser wil je natuurlijk niet alles zelf moeten doen.

Handig: Sjouwen hoeft niet als Overlord!

Op het eerste gezicht lijkt Overlord een mix van Pikmin en Dungeon Keeper. Niet zo verwonderlijk, daar deze twee spellen de inspiratiebron zijn geweest voor de mensen van Triumph Studios. Ook doet het enorm veel denken aan het veelbesproken Fable. Vooral grafisch heeft het overeenkomsten, maar het systeem van 'Goed en Kwaad' is hier ook weer terug te vinden. Er is echter één maar, en daar verschilt Overlord namelijk aanzienlijk in: in dit spel ben je niet bepaald 'goed'. Verwacht in dit spel dus geen opdrachten waarin je daden verricht waar zelfs de grootste filantroop nog wat kan leren: boosaardig acties uithalen, dat is waar het hier allemaal om draait. Herrie schoppen, laten zien wie hier de baas is, de lokale bevolking laten beven in angst, dát is waar het leven van een Overlord allemaal omgaat. En geloof ons: dit klinkt niet alleen goed, het voelt ook nog eens verdomde lekker.

Handig: doodgaan door een Rock Giant hoeft niet als Overlord!

Hoewel je het niet gelijk zou verwachten, gaat de meeste eer niet naar jou als Overlord, maar eigenlijk naar je trouwe onderdanen die zo weggelopen te zijn uit het eerder genoemde Dungeon Keeper. En nog meer dan in die game luisteren deze minions altijd naar je, wat je ook van ze verlangt. Een grote groep van vervelende halflings aanvallen? Geen probleem, de minions zullen zich massaal op de kleine vijanden storten. Een dorpje plunderen hebben ze bepaald ook geen moeite mee. Sterker nog, ze doen dit maar al te graag! Sterven vinden je handlangers ook al geen probleem. Mocht je dus gewond zijn, dan is het een kwestie van eventjes een minion offeren om zodoende weer op gezond peil te komen.

Is eenmaal alles en iedereen afgeslacht, dan komen ze met een grote glimlach op het gezicht terug met goudstukken of ander bruikbare voorwerpen die de minions uit kistjes, vazen en dergelijke hebben gepikt. Met hun aandoenlijke stemmetjes weten ze echter dezelfde glimlach met gemak ook op je eigen gezicht te krijgen. Overlord is namelijk naast een parodie met op al die sprookjes- en fantasiewerelden gewoon een vrolijk spel geworden. Vol met gitzwarte humor, dat wel, maar bovenal blijft een game die absoluut op de lachspieren werkt. Alles wordt op de hak genomen, geheel in (volgens de makers) de stijl van Monty Python.

Ontzettend vermakelijk om te zien zijn ook de verwijzingen naar allerlei films, boeken, sprookjes en dergelijke. Zo kom je op een gegeven moment in het dorpje van de Halflings, waar je de mogelijkheid krijgt om het feestje aldaar eens lekker te gaan verstoren. Hun huisjes, tuintjes en straatjes doen onmiddellijk denken aan die “filthy hobbitsis” uit een zeer bekende boek- en filmreeks, met het grote verschil dat ze hier toch minder gastvrij zijn. Als Overlord kun je dat natuurlijk niet ongestraft voorbij laten gaan…

Van wat we tot nu toe allemaal gezien hebben werden we in ieder geval zeer aangenaam verrast. Het ditmaal spelen van een antiheld die het voorzien heeft op etters van zogenaamde 'echte' helden wordt enorm leuk uitgebeeld. Kleurrijke omgevingen, toffe stemacteurs, grappige personages, sfeervolle muziek en een originele gameplay die doorspekt is met humor, wat wil je nou nog meer? Toch zijn er ook wat kleine puntjes van kritiek. 

Zo vergt het besturen van de Overlord in combinatie met de minions wel even wat oefening. Het geven van opdrachten aan de minions mag dan wel met één druk op de knop zo gepiept zijn, het rondlopen en het laten lopen van de minions vereist iets meer werk. Normaal gesproken kun je de camera met de rechterpook besturen, maar in Overlord is dit er niet bij. Met de linkerpook wandel je rond met de Overlord, de andere zorgt ervoor dat je de minions laat lopen, aanvallen, dingen laat slopen en meer van dat soort dingen. Het is nog maar de vraag of iedereen zo blij is met deze manier van besturen.

Minder handig: geflambeerde minions

Ook is het jammer dat de Overlord zelf weinig kan doen tijdens gevechtssituaties. Uiteraard kun je een aantal harde stoten uitdelen met je enorme wapen of bijvoorbeeld vuurballen uit je mouw toveren, maar een klap afslaan is er helaas niet bij. Het is dus verstandiger om het vuile werk over te laten aan je minions, wat gelukkig wel goed uitgewerkt is. Bovendien ziet dat er hilarisch uit, dus eigenlijk valt er ook weer niet zoveel te klagen. Maar wat als je zonder minions zit…? We zullen zien hoe het ons vergaat in het uiteindelijke spel.

Hij is er klaar voor, jij toch ook?

Overlord wordt ook geleverd met een heuse multiplayer modus, maar helaas konden we die op moment van schrijven nog niet testen. In ieder geval lijkt het wel veelbelovend te worden: men heeft een volledige co-operatieve mode in het spel weten te stoppen, maar je kunt het ook tegen andere Overlords opnemen. In totaal kun je zo'n 50 minions met je meenemen, dus dat moet wel een aardig bruut feestje gaan worden, gokken we zo.

Zoals het er nu naar uitziet, zal Overlord op 29 juni in de winkels verschijnen. Hou je wel van een parodie op zijn tijd, ben je het zat om altijd maar de good guy te spelen en wil je niets anders dan dood en verderf zaaien, houd dan Overlord zeker in de gaten!