Preview
No Mans Sky

No Man’s Sky (hands-on)

Eindelijk

Geschreven door Arthur van Vliet op

Gamer.nl speelde No Man’s Sky. Helaas kwam er een einde aan.

“This is what you’re doing”, begint Sean Murray. Wat volgt is de demo waar iedereen sinds de aankondiging van No Man’s Sky op heeft zitten wachten. Het is de opsomming van gameplay-elementen waar we op hoopten bij een oneindige game. No Man’s Sky heeft lore. No Man’s Sky heeft vreemde talen die je stap voor stap moet leren. No Man’s Sky heeft 2001-achtige monoliths met vreemde inscripties. No Man’s Sky leeft. No Man’s Sky heeft npc’s om gesprekken mee te voeren, al kan zo’n gesprek gauw ongemakkelijk worden als je de taal niet begrijpt. No Man’s Sky heeft basissen en fabrieken waar je in kunt breken om unieke ‘productrecepten’ te stelen. Voor drugs, bijvoorbeeld.

Maar No Man’s Sky heeft ook een wanted-level à la GTA. Breek je in bij zo’n fabriek, dan worden sentinels gealarmeerd en proberen ze je overhoop te knallen. Knal je hen overhoop, dan stijgt je wanted-level en roepen ze de hulp in van sterkere beschermengelen. Knal je te lang door, dan overhit je ruimtepistool. 

No Mans Sky

No Man’s Sky heeft een survival-element. Op sommige planeten is het zo koud dat je ruimtepak niet voldoende bescherming biedt en je dus al gauw bevriest. Op sommige planeten is het zo warm dat je constant de schaduw op moet zoeken om niet in vlammen op te gaan. Is er niet voldoende schaduw, dan gebruik je guns en granaten om een loopgraaf te terraformen. Waar is het veilig? Waar is het onveilig? Welke upgrades heb ik nodig om een Orchids to Dusk-scenario te voorkomen?

X-Wing vs handelsscheepje

Wat we al wisten is dat je kunt handelen in No Man’s Sky. Hoe je dat doet wisten we nog niet. Veel planeten barsten van het leven, levend in procedureel gegenereerde gebouwen, gebouwd in dorpjes. De taal leren om te kunnen handelen is belangrijk. Naar verloop van tijd begin je er goed op te staan bij een ras. Leden van dat ras zijn dan meer geneigd met je te handelen, delen hun technologie en vragen lagere prijzen voor hun producten. Niet elk ras is zo handelswillig overigens; sommige schieten je liever overhoop.

Om te handelen moet je iets te verhandelen hebben. No Man’s Sky heeft asteroïden die je mijnt, nederzettingen die je plundert, materialen die je verzamelt op de verschillende planeten. Verzamel je te veel, dan krijg je de lokale sentinels achter je aan. Alle materialen gebruik je om je jumpdrive, je pak, je ruimteschip, je wapens te upgraden. No Man’s Sky heeft geen vaste tech-tree, maar blueprints die je gebruikt om upgrades en items te craften. No Man’s Sky geeft je geen missies of objectives, maar zonder die jumpdrive kom je je eerste planetenstelsel niet uit.

No Man’s Sky heeft verschillende soorten ruimteschepen. De een is een veredelde X-Wing, de ander meer geschikt voor handel, weer een volgende is een verkenner bij uitstek. No Man’s Sky heeft miljarden planeten om te verkennen. Ben je de eerste menselijke speler op zo’n planeet, dan heb jij het recht om die planeet en al zijn flora en fauna namen te geven. No Man’s Sky heeft een galaxy map onvergelijkbaar met die van Mass Effect, zo immens. No Man’s Sky heeft survival, combat, handel en exploratie. Einde presentatie.

No Mans Sky
No Mans Sky
No Mans Sky

Hij vindt je een lul

En dan moet je het zelf maar doen. “Planeten hebben geen GameFAQs”, lacht Murray. Dus ga je scannen. Op zoek naar nederzettingen, die er misschien wel helemaal niet zijn. Op zoek naar de unieke grondstoffen en diersoorten die de planeet rijk is. Als in Metal Gear grijp je je verrekijker om de horizon af te stropen. Je vindt een observatorium in de verte en vliegt erheen. Je landt, mijnt wat plutonium en ontdekt een nieuwe diersoort die je ‘penishoofd’ noemt (de uiteindelijke game krijgt een viezewoordenfilter; onze demo had die nog niet).

Je stapt het observatorium binnen en verrek, een Krogan-achtige alien heet je welkom. Je begrijpt alleen niks van wat hij zegt. Je gokt een van de vier antwoorden in de hoop op een positieve reactie. Hij vindt je een lul. Hij heeft geen zin meer om met je te handelen en vraagt torenhoge prijzen voor de wapens die je heel graag wilt hebben. Beter leer je eerst die taal voordat je nog zo’n gesprek aangaat.

Buiten is het inmiddels donker. Je vindt een zendmast, activeert ‘m en een enorm gebied op de planeet wordt gescand. Er verschijnen blauwe, rode, groene icoontjes. Elk icoontje staat voor een interessante plek waar iets te doen is. Maar inmiddels is al een kwartier verstreken van het half uur speeltijd. Dus roep je je ruimteschip op (wat resources kost en alleen mogelijk is bij bepaalde basissen), start je de motoren en vlieg je laadtijdloos door de dampkring het wijde universum in.

No Mans Sky

Iedereen doet iets anders

Juist wanneer je George Michael begint na te zingen, word je overhoop geknald. Ruimtepiraten. Dacht je dat No Man’s Sky je op je gemakje door zijn oneindigheid liet vliegen? Niets is minder waar. De ruimte is een onherbergzame non-plek. Je richt, je lockt, je schiet je belagers overhoop. Sturen is geen kwestie van Elite Dangerous, maar gewoon weggelegd voor iedereen. No Man’s Sky is geen hardcore spacesim, maar een arcade-ish ruimtegame. Helaas heb je een handelsschip. Dat kantelt en stuurt net wat minder lekker. Je voelt je walrus in een dogfight.

‘Verderop’ zijn planeten. No Man’s Sky vertelt je dat het een half uur vliegen is naar de dichtstbijzijnde, maar dat half uur heb je niet. Met L1 en R1 activeer je een boost. Terwijl je door je brandstofvoorraad heen brandt arriveer je binnen een halve minuut op je plek van bestemming. Je penetreert de dampkring en bedenkt je: wow, ik had nog uren op die vorige planeet kunnen doorbrengen. Tweede gedachte: wow, No Man’s Sky heeft nog wel heel erg last van pop-in. Voor je neus verschijnen grote en kleine details uit het niets; grote vlakken blauw en groen verspringen naar oceaan en dichtbebost gebied. De framerate kakt in. Je schiet een diep gat in de grond en valt door het ‘level’. Het is de prijs van de omvang van No Man’s Sky. Je hoopt dat de komende vier maanden voldoende zijn om de game af te krijgen.

Dichter bij de grond zie je helemaal niets. Het gebied wordt geteisterd door heftige zuurregens. Er schieten tentakels uit de grond en als je niet gauw onderdak vindt of weer wegvliegt is je avontuur snel ten einde. “Je hebt oneindig veel levens”, vertelt de medewerker van Hello Games, “maar je verliest spullen wanneer je doodgaat.”

No Mans Sky

Je springt snel weer in je vliegtuigje en samen met de ontwikkelaar merk je op dat alle spelers om je heen op compleet andere plekken zijn beland. Iedereen doet iets anders. De één wil alles weten over de planeet waar hij begon, de ander wil zoveel mogelijk planeten bezoeken binnen een half uur. En weer een ander blijft ver weg van de planeten en begeeft zich in de ruimte om handel te drijven, ruimtekaravanen aan te vallen en asteroïden te mijnen. Of gewoon van het uitzicht te genieten. De medewerker vindt het fascinerend: “We zien mensen dingen doen die we zelf nog niet eens hadden bedacht."

De prijs van onbegrensde vrijheid

En dan is de tijd op. Je wilt door, maar moet nog wachten tot juni. De vragen beginnen door je hoofd te spelen. Hoe lang blijft dit leuk? Wil je op planten blijven knallen om grondstoffen te verzamelen? Hoe spannend is de vijfde planeet waar je op landt? En de honderdste? En de vijfduizendste? Wanneer slaat de ruimtemoeheid toe? Is No Man’s Sky uitdagend genoeg? En: komt de game op tijd af?

Een speelsessie van een half uur en een indrukwekkende presentatie geven op die vragen geen antwoord. Enkele zorgen zijn weggenomen: ja, er is meer dan genoeg te doen in No Man’s Sky. Nee, je bent niet alleen maar aan het rondvliegen om planeten gekke namen te geven. En nee, er is trouwens geen PvP. Andere spelers kun je tegenkomen, zij het in ghost-vorm. 

No Mans Sky

Je weet nu: No Man’s Sky is alles. Het is een first-person shooter, rpg, spacesim en nog veel meer. Het is een sandbox groter dan je je ooit voor kunt stellen. Het is onbegrensde vrijheid. Maar hoe leuk is onbegrensde vrijheid? Minecraft roept enthouasiast ‘heel leuk!’, maar Minecraft draait meer om creativiteit dan No Man’s Sky. No Man’s Sky vertrouwt op je nieuwsgierigheid. Wie die nieuwsgierigheid ontbeert gaat zich eerder oneindig vervelen.

Gamer.nl speelde de PlayStation 4-versie van No Man’s Sky. Binnenkort lees je hier een uitgebreid interview met Sean Murray. No Man’s Sky verschijnt op 22 juni voor PlayStation 4.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

No Man's Sky is vanaf 22 juni verkrijgbaar Dead Island Definitive Collection aangekondigd
39

Reacties op: No Man’s Sky (hands-on)

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  alex201

  • 3 maart 2016 17:08
  Dit klinkt toch wel aardig als mijn droom game. Had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Nu nog 4 maanden wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 3 maart 2016 17:11
  Je proeft de innovatie en oneindigheid bij deze game. Goed geschreven artikel, was idd benieuwd of enkele zorgen die ik met deze game had, weggenomen konden worden. Ja dus. M'n ps4 apparaatje kan wss lkkr aan de bak :D
  Alleen kut dat het midden in zomer uitkomt. Vind lastig om goede games pas te spelen in najaar als het al uit is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • hieper12

  • 3 maart 2016 17:16
  Alleen al uit nieuwsgierigheid ga ik hem halen. Denk er wel aardig wat uurtjes zoet mee te gaan zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 3 maart 2016 17:18
  Het klinkt leuker dan ik had verwacht, al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet zo goed wist wat ik er van kon verwachten…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 3 maart 2016 17:20
  Ben ik de enige die bij het eerste plaatje dacht, "Hey een X-wing", voordat ik de rest van review las.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • hieper12

  • 3 maart 2016 17:24
  @Ichi Nope :-) Jammer dat je niet je eigen schip kunt creëren eigenlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 maart 2016 17:29
  @Ichi nope :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • lightyears

  • 3 maart 2016 17:28
  Op zich is het idee geweldig. Zo'n fantatische open spacesim. Zeker nu ik van Star Citizen niet heel veel meer verwacht op korte termijn. En niet eens weet of dat wel gaat draaien op mijn laptop. Maar waar ik al snel op ga afknappen is als vreemde planeten aan de andere kant op het universum er niet heel veel anders uitzien dan de aarde. Dus soortgelijke dieren en bomen enzo. Daarnaast hoop ik dat er voldoende te doen is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 3 maart 2016 17:31
  Maar goed dat ik vroeg op vakantie ga dit jaar….dit wordt genieten in de zomer!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • hieper12

  • 3 maart 2016 19:05
  @unipryo81 Door jouw opmerking bedenk ik me dat dit midden in mijn vakantie is… Thanks >.<

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 3 maart 2016 17:51
  Dit klinkt een heel stuk gevarieerder dan ik in eerste instantie had gedacht, positief verrast. Ook leuke preview btw!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 3 maart 2016 18:03
  @Edwin1984 Dank!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 3 maart 2016 17:58
  Inderdaad eindelijk! Ik zag het net op Steam staan, wat een leuke verrassing om mee thuis te komen! Meteen gepreordered, want deze moet ik hebben!

  De minimum systeemeisen zijn overigens niet mis. Minimaal 8gb, dat is precies wat ik heb… misschien moet ik er toch maar eens 8 bij gaan kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BobbyDigitaL

  • 3 maart 2016 18:46
  @XtraLinkUK Systeem eisen die nu op de Steam pagina staan zijn erg laag, en als ik zo lees dat de PS4 versie veel popups en dergelijke heeft denk ik dat je met de genoemde systeem eisen niet erg ver komt.
  OS: Windows 7
  Processor: Intel Core i3
  Memory: 8 GB RAM
  Graphics: nVidia GTX 480
  Storage: 10 GB available space

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 3 maart 2016 22:15
  @BobbyDigitaL Daarom. Een i5 met 16 GB RAM en een 780 of beter (ik denk niet dat het grafisch erg zwaar is) zou moeten voldoen.

  Alleen het vervelende is, ik heb een AMD FX 4100. 8 GB RAM en wel gelukkig een 960GTX 2GB. We zullen het zien, maar ik ben bang dat het niet soepeltjes gaat lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 4 maart 2016 07:28
  @XtraLinkUK Goede reden om te gaan upgraden toch?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dielicious

  • 8 maart 2016 23:44
  @XtraLinkUK 780 of beter niet erg zwaar? 780 kost zon 400 euro

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 4 maart 2016 09:24
  @XtraLinkUK Want als je niet pre-ordered dan is de kans dat de game uitverkocht is??? Ik snap dat hele pre-orderen echt totaal niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 4 maart 2016 17:33
  @keepitfrosty Nee hoor. Het is gewoon dat ik de game dan alvast heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 8 maart 2016 08:33
  @XtraLinkUK De game heb je toch ook als je gewoon de normale release koopt / download vanuit de store of mis ik iets?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.