Preview

Nier Replicant ver. 1.22474487139… brengt oorsprong van serie naar het heden

Veel meer dan een remaster

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
Met een titel als Nier Replicant ver. 1.22474487139… (ja, inclusief de puntjes) trek je meteen mijn aandacht. Waarom zou je een game zo’n rare titel meegeven? Inmiddels weet ik het antwoord, want hoe moet je deze moderne versie van het origineel uit 2010 anders noemen? Een remaster zou te weinig eer zijn, een remake teveel. Alleen wat is het dan wel?

Na het lezen van deze preview heb je hopelijk een bevredigend antwoord op die vraag. Voor we zo ver zijn, is het belangrijk om te vertellen wat Nier Replicant ver. 1.22474487139… niet is. En daarvoor moet je eerst weten hoe het allemaal begon.

Nierstichting

Nier is een actie-rpg uit 2010 en kwam destijds op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit. In Europa heette de game toen ‘gewoon’ Nier en was er maar één versie verkrijgbaar, maar in Japan waren er twee: Nier Gestalt voor Xbox 360 en Nier Replicant voor PS3. Het grootste verschil is dat je in Gestalt een oudere man speelt die zijn dochter wilt redden, terwijl het in Replicant gaat om een broer en zijn jongere zus. Verder zijn de versies nagenoeg identiek. De Nier die in het Westen is uitgebracht, betreft Gestalt. Nier Replicant ver. 122474487139… is logischerwijs een geüpdatete versie van het exclusief in Japan verschenen Replicant.

Het verschil tussen vader en broer lijkt misschien niet zo relevant, maar het staat symbool voor de functie van de nieuwe Nier. Uitgever Square Enix wil hiermee de rare ontstaansgeschiedenis van de serie vlot trekken. Tegelijk wil het bedrijf het eerste deel op zo’n manier moderniseren, dat spelers die pas bij Nier Automata zijn ingestapt niet meteen weer afhaken. De eerste Nier zag er in 2010 namelijk al verouderd uit en speelde nogal stroef. Daar kun je nu echt niet meer mee aankomen.

Remaster of Arts

Nier Replicant ver. 1.22474487139… is daarom niet simpelweg een remaster. Er is overduidelijk veel werk verricht. De nogal wazige wereld van het origineel ziet er stukken frisser en scherper uit. Het kan zich niet ineens meten met de mooiste games van de afgelopen jaren, maar het nieuwe jasje doet precies wat het moet doen. Voor fans van het origineel ziet het eruit zoals in je warmste herinneringen, terwijl het in werkelijkheid een nogal fletse boel was.

Het vechtsysteem heeft een soortgelijke opfrisser gehad. Dat was hard nodig ook. Het origineel kende slechts zeer beperkte combo’s, het gebruik van wapens en magie stond nogal haaks op elkaar en er was gewoon niet zoveel aan. We zeiden het al in onze Top 100 van meest veelbelovende games van dit jaar: je speelde Nier ondanks zijn gameplay, niet dankzij.

Voor fans van het origineel ziet het eruit zoals in je warmste herinneringen, terwijl het in werkelijkheid een nogal fletse boel was.

Weapons Remaster

Dankzij de geüpdatete versie is het vechten nu meer dan een moetje. De framerate van 60 fps doet daarbij wonderen, maar eigenlijk is het hele systeem op de schop gegaan. Daardoor kun je nu flitsende combinaties maken, tussendoor een magische speer naar een vijand smijten en daarna op het nippertje nog een inkomende klap pareren. Het bereikt nooit de souplesse van Nier: Automata, maar dat hadden we ook niet verwacht met een andere ontwikkelaar dan PlatinumGames aan het roer.

Is Nier Replicant ver. 1.22474487139… dan niet gewoon een remake? Nee, dat ook weer niet helemaal, want het voelt in essentie nog steeds als een PlayStation 3-game. Er is naar verluidt wel behoorlijk wat nieuwe content toegevoegd. Verder is alle muziek opnieuw gearrangeerd en opgenomen en zijn dit keer alle dialogen ingesproken, in plaats van slechts de belangrijkste verhalende ontwikkelingen. Dankzij de fantastische cast, met onder meer Laura Bailey, is dat laatste misschien wel de belangrijkste verandering.

Nier Replica

Dat brengt ons bij de vraag van het begin: wat is Nier Replicant ver. 1.22474487139… dan wel, als het geen remaster of remake is? Zie het als de blauwdruk van Nier: Automata, opgeknapt om je een idee te geven waar deze bijzondere spelreeks zijn oorsprong heeft. Als je Automata hebt gespeeld, zul je een hoop herkennen: het wisselen tussen genres, de filosofische overpeinzingen, het wars zijn van conventies, de innemende muziek. Nier Replicant lijkt daardoor misschien alsof je de repetitie bekijkt van een show die je al in première hebt zien gaan.

En toch kan ik niet anders dan deze nieuwe, oude Nier van harte aanraden, ondanks de soms repetitieve gameplay en geestdodende zijmissies. Voor deze preview mag ik het eigenlijk alleen over kleine gedeeltes van het spel hebben, maar het origineel zit natuurlijk nog in mijn geheugen. En daar zal het ook altijd blijven. Er zijn maar weinig games met zoveel karakter en zulke bijzondere personages. Weiss, Kainé, Emil: het zijn namen die je nu misschien nog niet zoveel zeggen, maar je gaat ze na volgende maand nooit meer vergeten.

Nier Replicant ver. 1.22474487139… komt op 23 april uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

EA Sports PGA Tour aangekondigd Problemen met Tony Hawk's Pro Skater 1+2 op Xbox Series X en S
6

Reacties op: Nier Replicant ver. 1.22474487139… brengt oorsprong van serie naar het heden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  mole28

  • 29 maart 2021 15:36
  Als de ontzettend gave muziek maar hetzelfde blijft!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 29 maart 2021 18:29
  @mole28 De muziek is opnieuw opgenomen en hier en daar wel wat aangepast maar het is nog steeds onmiskenbaar de muziek van het origineel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rvg1983

  • 30 maart 2021 08:05
  Een leuk feitje aan de titel nier replicant ver.1.22474487139… is dat het precies de vierkantswortel is van 1.5

  Yoko Taro logica/humor!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 31 maart 2021 10:38
  @rvg1983 haha oh dat wist ik niet eens, maar makes sense. Precies tussen versie 1.0 en 2.0 in dan, soort van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rvg1983

  • 31 maart 2021 11:15
  @Mcvroegrijk Dat is (waarschijnlijk) wel het idee erachter. En eerlijk is eerlijk: ver.1.22474487139… klinkt een stuk interessanter dan ver 1.5
  En het past daarmee ook nog eens beter bij NieR dan 1.5 haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mcvroegrijk

  • 31 maart 2021 12:46
  @rvg1983 absoluut. Ik twijfel er ook niet aan dat dit allemaal heel bewust gekozen is zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.