NHL 2K9 probeert de vooroordelen over ijshockey uit de wereld te helpen door de instapdrempel van de game zo laag mogelijk te maken. Dit betekent niet dat men de gevorderde spelers uit het oog verloren is, ook de ijshockeyfanaten moeten aan hun trekken komen. Een lastige klus, je komt immers al snel ergens stuck in the middle. De eerste minuten met NHL 2K9 zijn desalniettemin ietwat verwarrend, maar toegegeven: na een potje gespeeld te hebben heb je aardig door wat er allemaal gebeurt en wat je moet doen.

Je kunt lekker beuken, slaan en schieten zonder veel van de sport zelf door te hebben. Een lukrake wedstrijd tussen twee rookies op de redactie eindigde met golvend spel van kant tot kant, pas na shoot-outs. Gelukkig biedt de game ook daadwerkelijk meer diepgang. Zodra je eenmaal door hebt hoe de besturing in elkaar zit gaat de game dieper. Daarbij heb je de keuze uit drie verschillende controllerinstellingen: Classic, Pro Evolution of Hybrid. De Classic-instelling is gemaakt voor de beginner en geeft veel mogelijkheden aan de basisknoppen 'ABXY', Pro Evolution bedeelt veel toe aan de triggers en Hybrid gaat voor een combinatie van de twee. Dit laatste speelt met een beetje ervaring in de vingers prima weg.

Grafisch lijkt NHL 2K9 twee gezichten te hebben. Het publiek en de algehele cinematische waarde zijn duidelijk opgekrikt, maar de spelermodellen zelf zijn weer iets minder mooi. Ook leek de previewversie nog flink wat collision-problemen te hebben en schoven spelers meer dan eens dwars door de goal heen. Wel valt het geheel mooi in elkaar en speelt het allemaal soepeltjes weg.

Inhoudelijk zit het met NHL 2K9 wel snor. Er zijn verschillende toernooien, uiteraard ook de Stanley Cup, je kunt online 6-tegen-6 spelen, in de pauze voor de lol de ijsmachine besturen, en meer van dit soort gein. De belangrijkste conclusie op basis van de previewcode (we speelden de Xbox 360-versie) is echter dat de besturing weer helemaal goed werkt. Wanneer we de volledige versie binnen hebben komen we bij je terug met een uitgebreider oordeel.